Pregledano već 27.000 žena

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

12:58

Default images

Dosadašnji rezultati programa ranog otkrivanja raka dojke: Otkriveno 310 dokazanih tumora.

U okviru programa ranog otkrivanja raka dojke, za dva meseca, na dva digitalna pokretna mamografa, pregledano je 27.000 žena. Tridesetak radiologa očitalo je oko 21.500 nalaza. Do sada je otkriveno 310 radiološki dokazanih tumora. Te žene su upućene na dalje preglede, medicinsko praćenje ili hiruršku intervenciju. One se kod otkrivenog raka dojke mogu uraditi u svim kliničkim i kliničko-bolničkim centrima, u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i u nekoliko opštih bolnica u Srbiji.
Dr Nevena Karanović, državni sekretar za zdravstvo, kaže da evropski standardi u ovoj oblasti definišu da klinički pregled, mamografija i čitanje snimaka treba da se obave u periodu od dva do četiri meseca, a kod nas je to u ovom programu urađeno brže - za od 45 do 60 dana.

I pored apela lekara da se redovno ide na preventivne preglede, na mamografiju se u Srbiji još sporo stiže. Veri Ranisav iz Pančeva, recimo, mamografija je u Opštoj bolnici u ovom gradu zakazana tek za godinu dana - 25. maja ove godine na uputu joj je upisan termin za - 25. maj 2011! Nemamo ni dovoljno mamografa ni dovoljno radiologa za čitanje nalaza.

- Prema međunarodnim standardima, Srbiji je potrebno oko 100 mamografa - kaže dr Karanović. - Kada smo 2005. godine započeli pripreme za program skrininga, naš zdravstveni sistem raspolagao je sa oko 25 mamografa, koji su retko korišćeni. Nije bilo navike lekara da upućuju žene na preglede, kao ni kampanje o značaju ranog otkrivanja i mogućnosti izlečenja ukoliko se promene otkriju u ranoj fazi, kada nema simptoma bolesti. Danas u Srbiji imamo trostruko više mamografskih aparata.

Program specijalizacije iz radiologije traje četiri godine. Supspecijalizacije su predviđene za više različitih oblasti od kojih je jedna iz oblasti mamografije i traje godinu dana. Poslednjih godina se radi na jačanju ljudskih resursa, jer nam je potrebno znatno više stručnjaka za ovu oblast.

IZ DONACIJA 150 MILIONA EVRA

Do kraja godine očekujemo dve velike donacije - vlade Japana i Evropske unije, koje će upotpuniti broj potrebnih aparata za mamografiju - kaže dr Nevena Karanović. - Najveći donator domaćeg zdravstva u poslednjih deset godina je EU. Ona je, kroz razne projekte, direktna davanja, edukacije i pružanje konsultantskih usluga, pomogla našem zdravstvu sa oko 150 miliona evra. Narod Japana, takoreći kontinuirano, pomaže zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Donacije Kine, Kanade, Italije, Norveške i Francuske takođe su značajno doprinele unapređenju uslova rada...
Večernje novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: