"Slobodna zona" za obuku medicinara

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2008.

16:23

Default images

Za šest dana festivala "Pomeri granice" biće prikazana neka od najboljih dokumentarnih ostvarenja iz celog sveta, igrani, kao i filmovi koji su između dokumentarne i igrane forme. Ove godine tema festivala su granice, kako nametnute, tako i one koje smo sami sebi postavili.

Festival Slobodna zona otvoriće dva filma. Taksi do tamne strane, dobitnik ovogodišnjeg Oskara za najbolji dokumentarni film, i Sedmo nebo, koje je nagrađeno u Kanu Specijalnom nagradom žirija, kaže Srđan Keča, selektor festivala.

"Ova dva filma na neki način i pokazuju ono što su dve niti ovogodišnjeg programa. Jedna koja se bavi velikim političkim pitanjima, a druga nit je ono što je možda najvažnije danas, a to su upravo ta neka intimna pitanja, tabui koji i dalje postoje u demokratskim ali i u društvima u kojima postoji cenzura i diktatura", kaže on.

Da dokumentarni film u Srbiji, kao i u svetu, zaokuplja sve veću pažnju javnosti, pokazuje i veliko interesovanje publike za ovaj festival.

"U Srbiji je to takođe izuzetno značajno zato što se ovde dokumentarizam godinama gaji, a s pojavom televizija, koje takođe podstiču dokumentarne programe koji su često bazirani na istraživačkom novinarstvu", kaže Veran Matić, predsednik upravnog odbora B92.

"Tako su i neki naši programi doveli do toga da neki ljudi odu u zatvor i da se razotkriju neki tabui. Mislim da je reč o nečemu što je izuzetno važno i to je prepoznao i ovaj festival Slobodna zona koji je sakupio iskustvo iz celog sveta", kaže on.

Posle Beograda, Slobodna zona će od 12. od 14. novembra biti održana i u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: