MAMOGRAF
Naslovna
Uspešna akcija B92
Ženska snaga
Statistika
Kompanije u akciji
Fotogalerija

RAK DOJKE
Vesti
Video
O raku dojke
Konačni obračun s rakom
Rak dojke (Wikipedia)

AVON i B92
Besprekorno zavođenje
Dizanje svesti
Promenimo statistiku
"Svako je podložan"
8. martovska čestitka
Među prvih 20
Prevencija!
1 milion US$ za Haiti

 
B92 Rak dojke Dizanje svesti
prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu

Slikom do zdravlja - Dizanje svesti 2009 u Somboru

Sombor, 10. oktobar 2009 - U Somboru je na Trgu Svetog Đorđa, u subotu, 10.10.2009. održana je centralna manifestacija obeležavanja Oktobra meseca borbe protiv raka u Somboru.

Manifestacija je pod nazivom "Slikom do zdravlja" u okviru akcije "Dizanje svesti 2009", imala cilj da doprinese dizanju svesti o sopstvenom zdravlju, povezivanjem zdravlja sa lepim umetnostima, ovog puta slikanjem zajedničkih slika, ružičaste koja je znak borbe protiv raka dojke, i druge slike na kojoj se ističe žuta boja, kao simbol hospisa i brige o starim i bolesnim osobama, jer se baš 10. oktobra u svetu obeležava taj dan.

Poruka ove akcije je bila: uživajte u lepom, stvarajte, naučite da prepoznate faktore rizika koji dovode do raka, i svesno uklanjanjajte ove faktora iz svog okruženja, i steknite navike redovnih kontrola kod lekara.

Organizator manifestacije je bilo Opštinsko društvo za borbu protiv raka u Somboru, uz podršku kompanije Avon i medijsko pokroviteljstvo TV B92. Ugostili smo i prijatelje, članove Međuopštinskog društva Bačka Topola - Mali Iđoš, koji su nam na poklon doneli veliku ružičastu zastavu, dužine 10 m. Mešoviti omladinski hor "Iuventus cantat" je uveličao ovaj događaj kratkim i efektnim nastupom.

Akciji se odazvalo više od 1000 sugrađana Sombora, koji su posetili izložbeni prostor slika i rukotvorina Pobednica, žena koje su pobedile rak dojke, i na istoimenoj manifestaciji "Dizanje svesti 2009" u Beogradu ponele lentu sa titulom Pobednice.

Svi učesici ove akcije imali su prilike da ostave traga na dve umetničke slike koje su se ovom prilikom stvarale. Prilazila su i deca i odrasli, igrajući se bojama i pokretima , želeći da ostave što upečatljivi utisak na zajedničkim sliakama.

Stotinjak posetilaca štanda Društva je zabeležilo svoj utisak o ovoj manifestaciji i li?nim impresijama i pogledima na zdravlje i život. Poruke su se odnosile na isticanje važnosti očuvanja zdravlja redovnim kontrolama, isticanje ljubavi i života bez stresa, potencirani su preduslovi za zdrav život: pozitivno mišljenje, zdrava ishrana i rekreacija.

Neke od poruka su:
Budi zdrav, provešćeš više vremena sa svojim najmilijima.
Popraviću se , nemarna sam prema sebi.
Idite napred,moram i ja.
Slušajte svoj organizam i pomozite same sebi tako što ćete se redovno kontrolisati.
Zdravlje je život, a život je dar koji treba čuvati iskoristiti na najbolji mogući način!
Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu, Mislite o tome svaki dan.

Kompanija Avon, koja već dugi niz godina aktivno podržava prevenciju raka dojke, obojila je celu somborsku glavnu ulicu i trg u ružičasto. Deca su se radovala ružičastim balonima, a majke i bake prelistavale brošre sa zdravstveno vaspitnim porukama. Oslikane su dve slike: ružičasta- "Kapija života" i žuta " Suncokreti", koje će Društvo za borbu protiv raka predati Kompaniji Avon i TV B92 na završnoj manifestaciji tokom oktobra-meseca borbe protiv raka dojke.

Emina Jahović zaštitno lice kampanje prevencije raka dojke predstavljena u Belom Dvoru

Beograd, 7. oktobar 2009 – Fondacija Nj.K.V. Predstavila je g-đu Eminu Jahovic, našu čuvenu pop pevačicu, koja će biti novo zaštitno lice kampanje prevencije raka dojke danas u Belom Dvoru.

Tim povodom, novinarima su se obratili: Dr Tomislav Stantić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Prof. Dr Aleksandra Novakov Mikić, direktor klinike za ginekologiju i Gradski sekretar za zdravstvo Novog Sada, dr Ana Jovićević, Šef odeljenja za epidemiologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, mr Gordana Zalad, profesor engleskog jezika na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, i osoba koja je pobedila rak dojke i g-da Emina Jahovic, naša cuvena pop zvezda, i novo zaštitno lice kampanje prevencije raka dojke Fondacije Princeze Katarine.

Obracajući se novinarima i gostima u Belom Dvoru, Nj.K.V. Princeza Katarina je naglasila: Želim da se zahvalim svima koji su danas sa nama da daju podršku u borbi protiv raka dojke. Izuzetno je važno da svi zajedno radimo na podizanju svesti o borbi protiv raka dojke. Apelujem na sve žene da nam pomognu u ovoj borbi tako što će voditi računa o sebi i ići na redovne preglede.

Nakon Princeze novinarima su se obratili dr Tomislav Stantić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Aleksandra Novakov Mikić, direktor klinike za ginekologiju i Gradski sekretar za zdravstvo Novog Sada, dr Ana Jovićević, Šef epidemiologije na Institutu za Radiologiju i Onkologiju Srbije, mr Gordana Zalad, viši profesor engleskog jezika na fakultetu političkih nauka i osoba koja pobedila rak i g-đa Emina Jahović, naša čuvena pop zvezda, i novo zaštitno lice kampanje za prevenciju raka dojke Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine.

Dr Stantić je naglasio važnost zajednice akcije i zahvalio se Nj.K.V. Princezi Katarini na naporima koje ulaže na polju borbe protiv raka dojke u okviru kampanje „Srbija protiv raka“. „Na ovom polju postignuti su očigledni rezultati. Srbija sada ima dva mobilna digitalna mamografa, jedan koji je obezbeden zahvaljujući medijskoj kampanji koju je pokrenula RTV B92 i drugi koji je Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine obezbedila zahvaljujući grantu koji je dobila od Stavros Nijarhos Fondacije i koji je poklonjen Kliničkom centru Niš. Zahvaljujući ovakvim akcijama u Srbiji će se sigurno povećati broj rano otkrivenih slučajeva raka dojke, što će sigurno dovesti i do smanjenja stope smrtnosti od ove bolesti u našoj zemlji.“

Prof. Dr Novakov Mikić istakla je važnost ovakve kampanje koja pod istom kapom okuplja sve značajne partnere koji se bore za podizanje svesti javnosti o važnosti preventivnih pregleda i ranom otkrivanju raka dojke.

Dr Jovićević je podsetila da u Srbiji svake godine ima 4000 novoobolelih žena i da rak dojke predstavlja 25% svih malignih tumora u Srbiji.

Emina Jahović, naša čuvena pop zvezda, i novo zaštitno lice kampanje prevencije raka dojke Fondacije Princeze Katarine rekla je da ima veoma razvijenu svest o značaju preventivnih i redovnih pregleda s obzirom da potiče iz lekarske porodice. „Svaka žena mora imati vremena za pregled jednom u šest meseci. Preskočite jedan šoping, frizera ili kozmetičara i idite na pregled, jer je briga o zdravlju deo kulture življenja“ poručila je g–đa Jahović i dodala da su žene u Srbiji danas u prednosti zbog veće dostupnosti i opremljenosti zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti preventivne preglede i rano dijagnostifikovanje ove bolesti.

Profesorka Zalad, žena koja je preživela rak dojke naglasila je koliko je značajno sačuvati čvrst i pozitivan stav i poručila da je rak dojke ukoliko se na vreme otkrije izlečiva bolest.


Avon i B92 ”Dizanjem Svesti 2009” na Trgu republike i ove godine poslali poruku ženama da rak dojke može biti pobediv

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke i B92 organizujući specijalno izdanje televizijske emisije pod nazivom ŤDizanje svesti 2009ť, poručili ženama u Srbiji da je rak dojke bolest koja se može pobediti i pružili podršku svim ženama koje se bore sa ovom bolešću.

Beograd, 26. septembar, Trg Republike – Specijalnim izdanjem televizijske emisije ŤDizanje svesti 2009ť uživo emitovanom sa Trga Republike, Srbija i Beograd pridužili su se velikom globalnom događaju koji se na inicijativu Avon Fondacije održava u više od 50 zemalja sveta sa ciljem da podigne svest o raku dojke i pruži ženama podršku u borbi protiv ove bolesti.

Uz poznate voditelje Dragana Ilića i Goricu Nešović brojni gosti, predstavnci institucija poput sekretara Ministarstva zdravlja dr Nevene Karanović, direktora Instituta za Onkologiju Nenada Borojevića ,dr Zorana Rakočevića, dr Tamaru Klikovac, Aleksandru Novakov ispred Gradskog veća za zdravstvo Novi Sad, dr Đerđi Šarić iz Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru, direktorke Amerićke privredne komore Bojane Ristić, Gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, NJKV Princeze Katarine, hrabrih dama pobednica ove teške bolesti, kao i brojnih javnih ličnosti poput Mirjane Karanović, Danice Maksimović, Vlade Geogrijeva, Srne Lango, Ane Sofrenovic , Kristine Kovač , Snežane Dakić , Nataše Davidov, Jelene Blečić, Aleksandra Trkulje, Katarine Rašić, Vuka Roksandića, Ivana Ivanovića, Maje Odžaklijevske, Bojane Ordinacev, Bojane Stefanović, Milice Milše, Katarine Rebrače, članova grupe Neverne Bebe, članovi plesne grupe Beo Dance poslali su jedinstvenu poruku nade i podrške ženama Srbije u borbi protiv raka dojke.

U stručnom savetovalištu na Trgu Republike, ekipe lekara sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Centra za prevenciju Doma Zdravlja Novi Sad, pružali su korisne informacije o raku dojke kao i o svim nacinima borbe protiv ove bolesti svim zainteresovanim sugradankama, a Avon je obezbedio besplatan pregled dojke u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije za termine u oktobru za prvih 300 dama.

Posetioce na Trgu republike obradovali su i prijatelji Akcije za borbu protiv raka dojke Reebok, Bambi, Minakva i Fruvita, svojim proizvodima.

Ovaj jedinstveni događaj održava se u 50 zemalja širom sveta u organizaciji Avon Fondacije sa ciljem da podiže svest o nacinima borbe protiv raka dojke i omoguće preventivni pregledi za što veci broj žena.

Hvala vam što ste nas i ove godine podžali u želji da pomognemo ženama u Srbiji!

Vaši Avon i B92

-------------


AVON i B92 Vas pozivaju na dizanje svesti 2009

4000 žena u Srbiji svake godine oboli od raka dojke.


1500 žena u Srbiji svake godine umre od raka dojke.

Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva.Avon Srbija i ove godine u saradnji sa B92, a u okviru velikog globalnog događaja „Avon Šetnja oko Sveta u borbi protiv raka dojke”, na Trgu Republike u Beogradu organizuje Akciju – specijalnu TV emisiju pod nazivom „Dizanje Svesti 2009”.

Cilj nam je da skrenemo pažnju na važnost redovnih pregleda u borbi protiv raka dojke i ponudimo rešenje: preventivne preglede za što veći broj žena u Srbiji.Rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Prevencija je ključna u borbi protiv raka dojke. Sad znaš ti, ali treba da saznaju i sve tvoje prijateljice, sestra, majka, ćerka, koleginice...

Zato dođi na Trg u subotu 26. septembra i povedi neku dragu osobu sa sobom. Dođi zbog sebe, zbog mame, sestre, bake, tetke, kume...


-------------


AVON i B92 u borbi protiv raka dojke

Svaka 12. žena u Srbiji oboli od raka dojke.
Svake godine 1500 žena u Srbiji umre od raka dojke.
Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva.

Formiranjem roze vrpce na Trgu republike poslata poruka ženama u Srbiji i širom sveta da je rak dojke izlečiv!

Velikim događajem na Trgu Republike danas 04.10.2008. godine od 11h do 13h, Avon Akcija za borbu protiv raka dojke i B92 organizovali su specijalno izdanje televizijske emisije <Dizanja svesti> uz voditelje Goricu Nešović i Dragana Ilić, u cilju pružanja podrške svim ženama koje se bore sa ovom bolešću i sa porukom da je rak dojke izlečiv u koliko se otkrije na vreme.

Voditelji emisije " Dizanje svesti" ugostili su brojne ličnosti iz javnog života koje su govorile na temu raka dojke i podrške Akciji za borbu protiv raka dojke poput Ministra zdravlja u Vladi republike Srbije dr Tomice Milosavljević, gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, pevačice, kompozitora i tekstopisca Kristine Kovač, modne dizajnerke Verice Rakočević, slikarke Jelena Blečić, kao i direktora Avon Cosmetics Srbija i Crna Gora Romulus Sirbe , koordinatora AVON akcije za borbu protiv raka dojke Jelene Malenović, glavnog i odgovornog urednika medijske kuće B 92 Verana Matića, direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Instituta za Onkologiju Nenada Borojevića i direktora republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukalović . Dame koje su imale iskustvo sa rakom dojke i koje su problem uspešno pobedile takođe su se uključile u program uživo i podelile sa javnošću svoje priče i pružile podršku akciji.

Nakon završenog programa svi prisutni na Trgu republike formirali su roze vrpcu, simbol borbe protiv raka dojke, i na taj način učinili da Beograd postane jedan od preko 50 gradova u svetu iz kojeg je poslata poruka da je rak dojke pobediv!

Na Trgu republike prvih 300 žena imalo je priliku da zakaže besplatan pregled dojke na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije za termine u oktobru, koje im je AVON akcija za borbu protiv raka dojke obezbedila a svi prisutni sugrađani su mogli da dobiju stručne savete onkologa o prevenciji i samopregledu kao i brošuru o samopregledu na punktovima organizovanim oko bine.

Prijavljeni učesnici formiranja vrpce dobili su na poklon posebno izdanje ružičaste <Reebok> majice, globalnog sponzora Avon Akcije za borbu protiv raka dojke na sličnim događajima, koji se organizuju u svim većim gradovima širom sveta.

Ovim jedinstvenim događajem Beograd i Srbija pridružili su se i ove godine preko 50 zemalja sveta u kojima se u organizaciji Avon Fondacije po 4. put raznovrsnim događajima podiže svest o načinima borbe protiv raka dojke u cilju da se omoguće preventivni pregledi za što veći broj žena.

Hvala vam što ste bili sa nama i podržali nas u naporu da pomognemo ženama u Srbiji!

-------------
Povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke

Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić

4. oktobar 2008.

„Pridružujem se na ovaj način akciji kojom podižemo svest o potrebi snažne borbe protiv raka dojke. Naša odgovornost je da učinimo sve što je u našoj moći da preveniramo ovu malignu bolest i tako doprinesemo uspešnijoj borbi protiv nje.

-------------

 

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu
 
 

Odštampaj stranu Pošalji stranu