"Ne moram da raspišem izbore"

Info

Izvor: Glas javnosti

Sreda, 11.12.2002.

13:39

Default images

Šta posle isteka mandata Milanu Milutinoviću i kako Srbija da dobije predsednika posle tri neuspešna glasanja? Stranke daju različite odgovore - jedni su za hitno raspisivanje novih izbora, drugi su za to da poslanici biraju prvog čoveka Republike, a pojedini ukazuju da nema roka dokle predsednica Skupštine može da zadrži v. d. funkciju.

Nataša Mićić kaže da raspisivanje izbora ne zavisi od odluke jednog čoveka i da je to stvar dogovora i šireg političkog konsenzusa. Ona objašnjava da Zakonom nije precizirano dokle može da zadrži funkciju v.d. predsednika.
- Po Zakonu o izboru predsednika Republike, predsednik Skupštine u roku od 60 dana treba da odluči da li će da raspiše izbore ili neće. Nisam u obavezi da raspišem izbore - ističe Nataša Mićić.

Dejan Mihajlov, šef poslaničke grupe DSS-a u republičkom parlamentu, kaže da je izjava Mićićeve dokaz da je ova stranka bila u pravu kad nije glasala za Zakon o izboru predsednika.
- Ovo nam govori o njihovoj nameri da ustoliče Natašu Mićić kao poslušnika Zorana Đinđića kako bi potpuno zaokružili sistem vlasti. Mi ćemo se tome suprotstaviti, a građani će uskoro videti kako - upozorava Mihajlov, navodeći da Nataša Mićić nikad neće biti predsednik Srbije, jer nije izabrana, ali "može da vršu tu dužnost u jednom periodu".

On, ipak, otkriva da DSS neće neće inicirati posebnu tačku dnevnog reda na kojoj bi se raspravljalo o poverenju Vladi, jer će se o tome "poslanici izjašnjavati glasanjem o završnom računu za 2001. godinu, rebalansu ovogodišnjeg budžeta, kao i o budžetu za 2003. godinu."

Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe "DOS - Reforma Srbije", ističe da nema političke krizi, već je sad reč o preraspodeli političkih pozicija i sukobu koncepcija.
- Postoji i mišljenje da predsednik ne može da se inauguriše kao neprikosnovena ličnost. Ako već ne može ovako da se izabere, onda je za društvo korisnije da se taj posao prenese na parlament, a da se od predsednika napravi protokolarna ličnost, kao u modernim demokratijama - predlaže Jovanović.

Vojislav Šešelj, lider radikala, smatra da su se stekle okolnosti da padne Vlada.
"Videćemo da li su se u DSS u međuvremenu popišmanili. To što priča Nataša Mićić pokazuje da ne poznaje pravo, jer ona može samo da bira datum kada će da raspiše izbore. Izbori moraju odmah da se raspišu, a do izbora novog predsednika ona bi mogla da bude v.d. Najzgodnije bi, ipak, bilo da i nju odmah smenimo pa da neko drugi bude vršilac dužnosti", smatra Šešelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: