Nebojša Pavković

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2002.

17:36

Default images

General-pukovnik i bivsi nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, Nebojsa Pavkovic, rodjen je 10. aprila 1946. u Senjskom Rudniku kod Cuprije. Zavrsio je Uciteljsku skolu 1966. godine u Aleksincu. Visoke vojne skole zavrsio je u Beogradu i to Vojnu akademiju Kopnene vojske 1970. godine, Komandno -stabnu akademiju Kopnene vojske 1982. i Komandno-stabnu skolu operative 1988. godine. Prve komandirske duznosti obavljao je u Pesadijskoj skoli rezervnih oficira, gde je bio i referent za studije i unapredjenje nastave. Komandant pesadijskog bataljona bio je u Desetoj pesadijskoj brigadi da bi u Sesnaestom proleterskom pesadijskom puku bio najpre nacelnik Staba, a potom i komandant. Komandant Sesnaeste motorizovane brigade bio je od 1988. do 1989. godine, kada je premesten u Kabinet saveznog sekretara (ministra) za narodnu odbranu, gde je do 1993. godine bio nacelnik odeljenja, zamenik nacelnika i nacelnik Kabineta. Nacelnik Katedre operatike bio je u Skoli nacionalne odbrane do 1994. godine, od kada je u Pristinskom korpusu obavljao vise duznosti - bio je nacelnik Odelenja za operativne poslove i obuku, nacelnik Staba i komandant korpusa. Komadant Trece armije bio je od decembra 1998. do februara 2000. godine. U cin general-majora unapredjen je 1996. godine u general-potpukovnika vanredno 1998, u general-pukovnika 1999. godine, a 23. juna 2002. godine smenjen je i penzionsian ukazom predsednika Savezne Republike Jugoslavije Vojislava Kostunice sa mesta necelnika GS VJ.

Cesto je spominjan u aferi o prisluskivanju Biroa Vlade Srbije, kada je u javnost izneo da je kabinet predsednika SRJ trazio da se jedan vladin Biro prisluskuje. Formirana je Anketna komsija na republickom, ali ne i saveznom nivou, koja je utvrdila da su se o funkcionsianje vojske ogresili i Kostunica i Pavkovic. Povremeno je spominjan i u aferama o problematicnim dodelama vojnih stanova.

Nebojsa Pavkovic je predsednicki kandidat grupe gradjana. Prilikom predaje zahteva za kandidaturu Republickoj izbornoj komsiji izjavio je da “kao i svaki vojnik, dobro procenio situaciju, propratio sve kandidate i dobro izucio njihove programe”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: