Mediji drugi krug pratili još mirnije

Info

Izvor: SMMRI, Medija centar

Četvrtak, 17.10.2002.

14:54

Default images

Mediji u Srbiji pratili su kampanju za drugi krug predsedničkih izbora "još mirnije i ravnomernije" nego u prvom krugu, pokazuje analiza Medija centra i agencije Strateški marketing, obavljena za period od 28. septembra do 11. oktobra.

Prema rezultatima monitoringa, mediji su se potrudili da ne forsiraju nijednog od dvojice kandidata - objavljivanjem paralelnih intervjua sa Vojislavom Koštunicom i Miroljubom Labusom, pa čak i izborom njihovih fotografija u sličnim pozama.

Elektronski mediji su u centralnim informativnim emisijama nešto više vremena dali Koštunici (5,29 sati), nego Labusu (4,53 sata).

Koštunica je u tom pogledu na prvom mestu, Haški tribunal na drugom (5,21 sati), a Labus na trećem.

Predsednički kandidati prikazani su gotovo u neutralnom tonu, s tim što je Koštunica imao nešto više negativnih poena od Labusa.

Stručnjaci Medija centra i Strateškog marketinga naveli su da je interesantno što medju prvih deset ličnosti i institucija kojima su elektronski mediji poklonili najviše pažnje u posmatranom periodu nema srpskog premijera Zorana Djindjića. Za njega je izdvojen oko jedan sat medijskog vremena.

Istovremeno, Djindjić i Demokratska stranka najviše su pominjani u negativnom kontekstu.

Mediji su veliku pažnju posvetili i ekonomskim i socijalnim temama, zatim izborima u BiH, svedočenju hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pred Haškim tribunalom i reagovanjima na to svedočenje u Hrvatskoj, kao i priznanju Biljane Plavšić pred Haškim sudom. Primećeno je pritom da su pojedine novine to priznanje krivice Plavšićeve označile kao senzacionalno.

Svakodnevna medijska tema su i pripreme SAD za rat protiv Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: