Click Here!

 

ZAKON O RADIODIFUZIJI - ODMAH

Dacemo vam medalju, ali ne i TV kanal - Z. DjindjicTokom proteklih godinu dana Asocijacija nezavisnih elektronskih medija je neprestano postavljala pitanja vezana za nedostatak regulative u medijima i saveznim i republickim organima. O tome je redovno obavestavana i javnost. Nisu vodjene nikakve obimnije akcije i kampanje kao u vreme Miloseviceve vladavine jer smo zeleli da se stvori prostor za konstruktivno resavanje problema nezavisnih medija. To se i pored niza sastanaka i pokusaja da se dodje do kompromisa do sada nije dogodilo.
ANEM periodicno priprema i objavljuje izvestaje o stanju u medijma i daje preporuke. Jedan takav dokument objavljen je 4. oktobra a nosi naslov "Mediji u Srbiji - 12 meseci kasnije". Taj dokument je distribuiran svim relevantnim institucijama i pojedincima i u zemlji i u inostranstvu - i kabinetu premijera Djindjica i, izmedju ostalog, predstavnicima Americkog instituta za mir, a postavljen je kao javni dokument na web sajt www.b92.net. Pitanje postavljeno premijeru na predavanju u Vasingtonu iz tog je dokumenta. Dakle, rec je o pitanjima koja smo vec postavljali mi u zemlji nudeci i resenja koja bi pomogla da se tenzije smanje, naprave kompromisi i omoguci konstruktivna atmosfera za donosenje dobrih, realno ostvarivih zakona i prakse.
Kada je rec o ordenju - da je neko hteo na taj nacin da nagradi nezavisne medije i novinare, to bi do sada vec uradio. I da smo mi iz B92 ili iz ANEM-a mnogo vise potencirali ulogu koju smo igrali u proteklih 12 godina ali i neposredno u procesu stvaranja uslova za rusenje Milosevica. Posto je pamcenje kratko, podseticu: tada su i Radio i TV B2-92 signalom pokrivali mnogo vecu teritoriju Srbije iako su bili zabranjeni. Program se nije mogao pratiti samo u Beogradu odakle nas je ometao veliki broj predajnika ali se mogao gledati i slusati u skoro celoj Vojvodini, zahvaljujuci emitovanju sa predajnika iz Rumunije i u istocnoj i centralnoj Srbiji, emitovanju iz Bosne i Hercegovine, gde su u noci kada smo postavili prva dva predajnika objekat i predajnici dignuti u vazduh. To nas nije zaustavilo - postavili smo nove predajnike i nastavili emitovanje. Ovo prvi put iznosim u javnost kako bih potkrepio tvrdnju da nam priznanja nisu potrebna (jer bismo se inace busali u grudi) kada pravda nije zadovoljena.
Veran Matic,
glavni i odgovorni urednik RTV B92

Glas Javnosti, 12.decembar
Veran Matic, direktor RTV B92:
Nismo hteli bagerom na "Pink"

Veran MaticCesto nam govore: ko vam je kriv kada niste bagerom usli u "Pink"! "Pink" pokriva 90 odsto Srbije, pa je u proteklih godinu dana pokupio 60 odsto marketinskog kapitala, dok B92, koja pokriva malu teritoriju, ne moze da racuna ni na jedan odsto te sume.

Furer: Novi medijski zakoni uslov za prijem SRJ u SE
Specijalni izaslanik generalnog sekretara Saveta Evrope (SE) za Jugoslaviju Hans-Peter Furer (Furrer) izjavio je, u intervjuu agenciji Beta da je usvajanje i primena novih medijskih zakona u Srbiji jedan od osnovnih uslova za prijem SRJ u SE.

Pismo SEEMO-a Njegovoj Ekselenciji Zoranu Djindjicu: Polozaj elektronskih medija
South East Europe Media Organisation - www.seemo.atPrema informacijama koje je dobio SEEMO, pravni okvir za rad nezavisnih medija u Srbiji nije bolji od onog za vreme rezima Slobodana Milosevica, pri cemu jos uvek ne postoje jednaki uslovi za fer utakmicu na trzistu za sve elektronske medije u Srbiji. Vecina clanica Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) jos uvek rade kao "piratske" stanice.

Ana Vodinelic:
Stanje u domacim elektronskim medijima
"Nit' riba, nit' devojka"
(Danas 16.11.2001.)
Pocetkom godine na inicijativu Nezavisnog udruzenja novinara Srbije i Medija centra, odrzan je sastanak radi preduzimanja konkretnih koraka, kojima bi se domace stanje u medijima konacno poboljsalo i dobilo moderan, evropski izgled

Sasa Mirkovic, direktor RTV B92:
Etar po meri premijera
(Reporter 14.11.2001.)
Sasa MirkovicAko nas napada Djindjic sada, a pre toga smo imali slicna iskustva sa savetnicima predsednika Kostunice, onda je jasno da nijednoj strani u sukobu nasa egzistencija ne odgovara

PISMO SOLIDARNOSTI

Procitajte pismo Verana Matica, predsednika UO ANEM-a i glavnog i odgovornog urednika RTV B92 upuceno javnosti i posaljite pismo solidarnosti sa ANEM-om i B92 funkcionerima i institucijama, kako bismo svi zajedno dali osnovnu informaciju sto vecem broju ljudi

Tekst pisma solidarnosti i adrese na koje ih mozete poslati

Pomoglo bi ako biste slicna pisma slali i medjunarodnim organizacijama i vladama uticajnih zemalja.
Tekst na engleskom jeziku
Tekst na srpskom jeziku

 

DOKUMENTI

Lukovic: Lepote ksenofobije (Reporter, 14.11.2001)

Apel medjunarodnoj i domacoj javnosti (12.11.2001)

Intervju sa Zeljkom Mitrovicem (Reporter, 14.11.2001)

ANEM saopstenje: Ne trazimo privilegije, trazimo njihovo ukidanje (30.10.2001)

Dragan Kujundzic: Kako samo brzo zaboravljaju

Djindjic u Vasingtonu: Nema privilegija za medijske prvoborce u Srbiji (05.11.2001)

Stefan Sanino, sef misije OEBS pri SRJ:
Ucesnici u trci moraju da nose podjednak teret

(Danas, 13.11.2001)

Veran Matic: Prvi komentari na izjave srpskog premijera Zorana Djindjica (05.11.2001)

Djindjic o medijima (12.11.2001)

Velimir Curgus Kazimir: Teret saveznistva ("Vreme" br. 565) (01.11.2001)

REAGOVANJA

Boris Tadic, potpredsednik Demokratske stranke (BlicNews - 21.novembar)
Razumem Verana Matica

Gospodin Matic iskazuje problem koji jedna grupa medija objektivno ima. Oni nemaju stabilne zone pokrivanja, niti potrebne dozvole za duzi vremenski period. Dakle, nezavisni mediji ne mogu nista da planiraju, ne mogu da sklapaju aranzmane s komercijalnim kucama ili sistemima koji bi se oglasavali u tim medijima. Osecam izvesnu odgovornost, jer moratorijum na dodelu frekvencija ima smisla samo ako se postuje dinamika donosenja tog zakona i opstedrzavni plan u reformi radio-difuzije, ali svakako nisam mogao predvideti da cu posle osam meseci napustiti funkciju ministra telekomunikacija
[procitajte kompletan tekst]
 

Toma Longinovic, Univerzitet Harvard
Djindjic i mediji

Premijerov komentar o ordenu koji treba dodeliti B92 je pre svega znak loseg ukusa. B92 poseduje svoj deo medjunarodnih nagrada i medalja koje su osvojili time sto su podrzavali profesionalne i eticke standarde sirom sveta. Cinjenica je da bi predstave o demokratiji u Srbiji i Jugoslaviji u potpunosti izbledele tokom devedesetih godina da nije bilo zaista herojske borbe ove nekolicine posvecenih aktivista za mir i medijskih vunderkinda. Mesto koje B92 zauzima u okviru globalnog medijskog pejzaza mozda je izazvala odredjenu dozu straha kod Premijera, ali provala cinizma protiv B92 u Vasingtonu ne ostavlja dobru sliku.
Odbrambena priroda premijerovih komentara predstavljaju simptom politicke nezrelosti, narocito u kontekstu njegove misije u Sjedinjenim Drzavama. Zapocinjanje svadje sa Radijom B92 je zapravo gubitnicki potez u pogledu odnosa sa javnoscu, i kod kuce, i u inostranstvu, sto je ucinilo da premijer izgleda kao Mladoturcin koji pokusava da udje u cipele starog Turcina koga je nedavno poslao u zatvorsku celiju u Hagu. Nekakvo cvrsto obecanje u pogledu krajnjeg roka kada bi trebalo da zakon o medijima bude donesen predstavljalo bi mnogo bolji odgovor na to pitanje, posto vecina medija iz Milosevicevog doba i dalje nastavlja da koristi stecene privilegije u odsustvu pravila i propisa koje bi vlada trebalo da donese. B92 je i dalje bez sopstvene frekvencije, i visi negde kao neki cardak ni na nebu ni na zemlji. Nadam se da ce se ova zaista sramna epizoda u borbi za istinu protiv moci razresiti brzo, posto ANEM i B92 predstavljaju jedan od najuspesnijih modela odgovornog izvestavanja u novinarskoj profesiji koja je sve vise kompromitovana.
Toma Longinovic, Univerzitet Harvard
 

Pismo grupe udruzenih gradjana: Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava
Otvorena predstavka predsedniku Vlade Republike Srbije g. Zoranu Djindjicu

Postovani gospodine Djindjicu,
Iznenadjeni Vasim izlaganjem u Institutu za mir u Vasingtonu i tvrdnjama koje ste izneli o B92,  grupa udruzenih gradjana: Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava podnosi ovu predstavku i na osnovu clana 48 Ustava Republike Srbije trazi odgovor, uz podsecanje na cinjenicu da ste u Vasingtonu nastupili u svojstvu predsednika Vlade Republike Srbije.
[procitajte kompletan tekst pisma]
 

Otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Srbije, g. Zoranu Djindjicu
Hitlera u Hag, Vili Brantu orden, a radio-difuzne frekvencije Gebelsima?!

Postovani gospodine Premijeru, Vasa izjava u Americkom Institutu za Mir, me je duboko pogodila. Ja sam jedini osnivac i vlasnik PRVOG NEZAVISNOG ELEKTRONSKOG MEDIJA U POKRAJINI VOJVODINA, nezavisnog Radija Zenit iz Kule.Jos u procesu registrovanja mog preduzeca za radio-difuziju u Privrednom Sudu Sombor 1992 godine trpeo sam razne birokratske opstrukcije sa ciljem mog psihickog i finansijskog iscrpljivanja.Ali pravi pakao je poceo mojim dobijanjem "kompromisne" tzv. "privremene" dozvole za koristenje radio frekvancije Marta 1993 godine.
Milan K. Pesic, vlasnik Radija Zenit - Kula, od 1994 godine u izgnanstvu
[procitajte kompletan tekst komentara]
 

Uvodnik nedeljnika Vreme broj 566 8.novembar 2001.
B92
Verujem da je Veran Matic izgubio zivce pa dojavio Amerikancima da je stanje u elektronskim medijima u Srbiji nepromenjeno u odnosu na Milosevicev period, ako nije i gore: jer oni sto su sluzili na jednom dvoru sad se, manje vise klanjaju na drugom. Tako je Zorana Djindjica na teskom putu po lavirintima americke administracije docekalo i pitanje, koje, u sustini implicira katakter i namere rezima. On je odgovorio kako je odgovorio: obecao je orden Veranu Maticu, a za frekvencije cemo tek da vidimo. To "videcemo" traje vec duze od godinu dana i jos se, ruku na srce ne vidi puteljak koji bi nas izveo iz dzungle. Zasto je tako jeste pravo pitanje za vlast, i da ga je Veran Matic postavio sada prvi put bio bih sklon da protumacim upucivanje pitanja preko americkih glavesina kao oblik spoplitanja premijera. Ali javnost zna da je to pitanje postavljeno i u zemlji stotinu puta i, sem nacelnih obecanja, nista se nije dogodilo. Otuda se Djindjic zaokupljen pitanjima Pariskog kluba poverilaca nasao u nebranom grozdju Kluba Maticevih americkih obozavalaca. Ali, i to je politika. Otuda stvar treba, ovde, kod kuce, sto pre rasplesti - pa kom opanci, kom frekvencije. Za ordenje cemo lako.
Dragoljub Zarkovic, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "VREME"
 

Radio Boom 93 (pozarevac) 07.11. 2001.
Zoran Djindjic je sjajan pragmaticar. Na zalost, on nije prepoznao strateske partnere za sprovodjenje drustvenih i svih drugih reformi. Vodjen i instruiran malim mozgovima svojih komesara, on zaboravlja kako je uopste dosao do mesta Premijera Srbije ili se mozda pretvara. Dajuci ovakve izjave, jako rano je poceo da se odrice tih "malo hrabrijih". On udara djonom.
Milorad Tadic, glavni i odgovorni urednik Radija Boom 93
[procitajte kompletan tekst komentara]
 

Zeleli bismo da se sto vise nasih citalaca ukljuci u diskusiju o ovom problemu. Preporucujemo da posetite Forum B92 i iznesite vase misljenje.


© 2001, B92