Click Here!


Nagrada "Zoran Mamula"

Sta je danas vise ugrozeno: sloboda ili odgovornost?

Od toga sta podrazumevate pod slobodom a sta pod odgovornoscu zavisi odgovor. Najveci problem nastaje kada pokusate da razdvojite slobodu od odgovornosti, i obratno.

Danas su u Srbiji podjednako ugrozeni i sloboda i odgovornost, a to znaci da je ugrozena sama buducnost ove zemlje i gradjana koji u njoj zive. Onaj novinar koji nije svestan znacaja istine i borbe za istinu taj nikada nece shvatiti sustinu novinarskog posla koji je sustinski povezan sa buducnoscu celog drustva. Odgovornost za buducnost drustva u kojem se zivi deo je ne samo gradjanske duznosti nego i profesionalnog i ljudskog kodeksa ponasanja svakog novinara.

Niko od nas nije samo slucajni prolaznik u profesiji, u drustvu, u nasem porodicnom zivotu. Ljudski zivot nije trag koji se gubi u licnom zaboravu. Biti profesionalni novinar znaci biti i svedok, i ucesnik, i glasnik, upravo ono sto je bio Zoran Mamula. I zbog toga nam sve vise nedostaje.


Članovi žirija su:

Svetlana Lukić
Dušan Mašić
Dušan Radulović
Mitko Jakovlevski
Nebojša Spaić

Žiri na konkursu za nagradu „Zoran Mamula” je preslušao sve pristigle radove i jednoglasno doneo odluku da se ove godine nagrada ne dodeli. U želji da sacuva dignitet nagrade i standarde koje je postavio ne samo žiri, vec pre svega dobitnici nagrade u dve prethodne godine, žiri je zakljucio da ni jedan od pristiglih radova nema tu snagu koja bi ga kvalifikovala da stane rame uz rame sa prethodnim dobitnicima.

Priče o starom mostu u Mostaru Ane Manojlović sa Radija Beograd 202 pokazala je značaj korišćenja zvuka u radijskom izrazu i istakla vrednosti koje spomenici imaju za obične ljude. Rušenje i ponovna izgradnja starog mosta kroz priču Ane Manojlović na slikovit način je i priče i o razgradnji i izgradnji međunacionalnih odnosa u Mostaru.

To, međutim, ne znači da nije bilo radova koji su u velikoj meri bili na tragu onoga čega smo se rukovodili kada smo ustanovljavali ovu nagradu. Žiri je zato odlučio da novčani deo nagrade u iznosu od 80.000 din ravnopravno podele četiri autora čiji su radovi, svaki na svoj način, pokazali da radio u Srbiji ima budućnost i da postoje novinari koji su spremni da brane visoke profesionalne standarde.

Novčane nagrade su dodeljene za:

Klara Kranjc iz B92 svojom pričom o porodičnom nasilju nad decom u Somboru pokazala je ne samo koliko efikasni mogu biti oni koji žele da se obračunaju sa ovom pojavom, već i koliki značaj mogu imati mediji, a pre svih radio u tome.

O značaju radija govori i potresna priča Dejana Radulovića, dopisnika RFE, o porodici koja je godinama živela u kapeli na lokalnom groblju, a koja je, nakon što je ova priča bila emitovana, "naterala" lokalne zvaničnike da toj porodici daju stan.

Na kraju, tu je i prvi laureat nagrade „Zoran Mamula”, Emilija Lilić, koja je, uprkos promenama u lokalnom radiju i povratku onih protiv kojih smo se borili više od deset godina, pronašla način da progovori o značaju jedne emisije koja je tretirala probleme običnih ljudi. Činjenica da su oni koji su došli ukinuli baš tu emisiju, govori najbolje o njima samima, a Emilijin rad samo potvrđuje da je pre dve godine nagrada došla u prave ruke.

Radio-televizija B92, 2002. godine ustanovila je godišnju nagradu "Zoran Mamula" koja se dodeljuje za posebna dostignuca u radio novinarstvu.

Nagrada se dodeljuje radio novinaru koji je, po mišljenju žirija, najbolje odgovorio zahtevima jedne od tri radijske forme: reportaže, izveštaja ili intervjua.

Novinar Zoran Mamula, jedan od osnivaca i simbola Radija B92, preminuo je decembra 2001. godine u tridesetsedmoj godini života.

Radeci u nezavisnim medijima u veoma teškom periodu ratova i nasilja Zoran Mamula je predstavljao novinarsku profesiju u najboljem svetlu o cemu govore i gledaoci, slušaoci i citaoci medija u kojima je radio, kao i brojne nagrade koje su ovi mediji, a prvenstveno B92, dobijali za hrabrost i profesionalizam programa ciji je Zoran nerazdvojni deo. Ljudski kvalitet, blagost i tolerantnost, cinili su od njega osobenu pojavu u jugoslovenskom medijskom prostoru. Autor je izuzetno velikog broja radio emisija koje su bile medju najuspešnijim na B92, a bio je i jedan od vodeci novinara i simbol informativnog programa i Radija i Televizije B92.


Preuzmite nagrađene emisije

Obnova starog mosta u Mostaru
mp3 download
mp3 stream
rm stream

Deca prijavila nasilje
mp3 download
mp3 stream
rm stream

Priča o Halfu
mp3 download
mp3 stream
rm stream

Žica
mp3 download
mp3 stream
rm stream

 

Prethodne nagrade

Prvi laureat (2002)
Drugi laureat (2003)

 

Zoran MamulaNovinar Zoran Mamula, jedan od osnivača i simbola Radija B92, preminuo je u decembru 2001. godine u trideset sedmoj godini života.
U veoma teškom periodu ratova i nasilja Zoran Mamula je radeći u nezavisnim medijima predstavljao novinarsku profesiju u najboljem svetlu, što potvrđuju i gledaoci, slušaoci i čitaoci medija u kojima je radio, kao i brojne nagrade koje su ti mediji, a prvenstveno B92, dobijali za hrabrost i profesionalizam. Njegove izuzetne ljudske osobine, blagost i tolerancija učinile su ga osobenom pojavom u jugoslovenskom medijskom prostoru. Autor je izuzetno velikog broja radio emisija koje su bile među najuspešnijim na B92, a bio je i vodeći novinar i simbol informativnog programa i Radija i Televizije B92.


© 2004, B92