Click Here!


Nagrada "Zoran Mamula"


Novinarka Radija B92 Danica Vučenić dobitnica je nagrade "Zoran Mamula", koja se od 2002. godine dodeljuje za posebna dostignuća u radio-novinarstvu, saopšteno je u utorak u Medija centru.

Vučenićeva je nagrađena za reportažu "Logor Begejci" koju je, kako je navela, počela da radi još 1991. godine sa koleginicom Sandom Savić i ton majstorom Tomislavom Damjanovićem, a nastavila ove godine pričom o sadašnjem životu bivših logoraša i tv filmom "Glave dole, ruke na leđa". Na svecanosti dodele nagrade Vuceniceva je istakla da je Zoran Mamula, jedan od osnivaca i simbola Radija B92 koji je preminuo u decembru 2001. godine, bio njen prijatelj i dugogodišnji kolega i da su joj zbog toga osecanja srece i tuge pomešana. "Jako mi je drago što je ova reportaža dobila nagradu u trenutku kada pocinje novi profesionalni period 'Devedesetdvojke' pošto su sada i radio i televizija zajedno, u istoj zgradi", rekla je ona.

Za nagradu Zoran Mamula, koja osim diplome podrazumeva i novcani iznos od 1.000 evra, ove godine konkurisalo je 30 novinara sa ukupno 53 rada.

U žiriju su bili novinar Radija B92 Svetlana Lukic, medijski konsultant "Ajreksa" (IREX) Dušan Mašic, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda Dušan Radulovic, koordionator ANEM trening centra Mitko Jakovlevski i izvršni direktor Medija centra Nebojša Spaic.

Radio-televizija B92, 2002. godine ustanovila je godišnju nagradu "Zoran Mamula" koja se dodeljuje za posebna dostignuca u radio novinarstvu.

Nagrada se dodeljuje radio novinaru koji je, po mišljenju žirija, najbolje odgovorio zahtevima jedne od tri radijske forme: reportaže, izveštaja ili intervjua.

Novinar Zoran Mamula, jedan od osnivaca i simbola Radija B92, preminuo je decembra 2001. godine u tridesetsedmoj godini života.

Radeci u nezavisnim medijima u veoma teškom periodu ratova i nasilja Zoran Mamula je predstavljao novinarsku profesiju u najboljem svetlu o cemu govore i gledaoci, slušaoci i citaoci medija u kojima je radio, kao i brojne nagrade koje su ovi mediji, a prvenstveno B92, dobijali za hrabrost i profesionalizam programa ciji je Zoran nerazdvojni deo. Ljudski kvalitet, blagost i tolerantnost, cinili su od njega osobenu pojavu u jugoslovenskom medijskom prostoru. Autor je izuzetno velikog broja radio emisija koje su bile medju najuspešnijim na B92, a bio je i jedan od vodeci novinara i simbol informativnog programa i Radija i Televizije B92.

 

 

Preuzmite nagrađenu emisiju
"Glave dole, ruke na leđa"
mp3 download
rm stream


Laureat nagrade "Zoran Mamula", novinar Radia B92 Danica Vučenić


Dušan Radulović i Veran Matić

Pogledajte ko je prvi dobitnik nagrade "Zoran Mamula"

 

Zoran MamulaNovinar Zoran Mamula, jedan od osnivača i simbola Radija B92, preminuo je u decembru 2001. godine u trideset sedmoj godini života.
U veoma teškom periodu ratova i nasilja Zoran Mamula je radeći u nezavisnim medijima predstavljao novinarsku profesiju u najboljem svetlu, što potvrđuju i gledaoci, slušaoci i čitaoci medija u kojima je radio, kao i brojne nagrade koje su ti mediji, a prvenstveno B92, dobijali za hrabrost i profesionalizam. Njegove izuzetne ljudske osobine, blagost i tolerancija učinile su ga osobenom pojavom u jugoslovenskom medijskom prostoru. Autor je izuzetno velikog broja radio emisija koje su bile među najuspešnijim na B92, a bio je i vodeći novinar i simbol informativnog programa i Radija i Televizije B92.


© 2003, B92

 

U