Click Here!


Nagrada "Zoran Mamula"


Radio-televizija B92 ustanovila je godišnju nagradu "Zoran Mamula" koja će se dodeljivati za posebna dostignuća u radio novinarstvu.

Ove godine nagrada je dodeljena prvi put i to radio novinaru koji je, po mišljenju žirija, najbolje odgovorio zahtevima jedne od tri radijske forme: reportaže, izveštaja ili intervjua.

Nagrada “Zoran Mamula”  svečano je uručena 21. decembra 2002. godine u 12 sati u Medija centru.

Članovi žirija koji ove godine dodeljuje nagradu su Svetlana Lukić, novinar Radija B92, Veran Matić, glavni i odgovorni urednik RTV B92, Dušan Mašić, medijski konsultant IREX-a, Dušan Radulović, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda, i Mitko Jakovlevski, koordinator ANEM-ovog trening centra.

Na konkursu je učestvovalo 20 novinara sa ukupno 28 radova, od toga 15 reportaža, 6 izveštaja, 5 intervjua i 2 rada iz drugih radijskih formi.  

Prvi dobitnik nagrade ''Zoran Mamula''  je novinarka Emilija Lilić za reportažu “Ove boje nisu moje” koja je emitovana u novembru 2002. na Radio Pirotu i na radiju Slobodna Evropa. Nagradu je uručio Veran Matić, gl.i odg. urednik RTV B92
pročitajte transkript njegovog obraćanja prilikom dodele nagrade>>

Emilija Lilić, diplomirani filolog, odgovorni urednik Radio Pirota

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. Diplomski rad o Andrićevim "Znakovima pored puta" i "Sveskama" izabran je za najbolji diplomski rad l992. godine. Poslediplomac je na matičnom fakultetu.Radila je kao profesor  srpskog jezika i književnosti u Ekonomskoj  školi u Pirotu, a zatim je izvesno vreme uređivala i vodila četiri izuzetno slušane emisije na radiju Omladinskog saveta (OSA). Od 1994. godine radi u Radio Pirotu, u redakciji informativnog programa i prati kulturu. Pre imenovanja za glavnog urednika Radio Pirota, godinu dana je bila zamenik glavnog i odgovornog urednika Radio Pirota.Izvesno vreme je bila  dopisnik Radija B92, a više od dve godine dopisnik je radija Slobodna Evropa.

Preslušajte ili preuzmite nagrađenu emisiju
"Ove boje nisu moje"
mp3 stream
mp3 download

Transkript emisije

Transkript obraćanja Verana Matića prilikom dodele nagradeLaureat nagrade "Zoran Mamula", novinar Radio Pirota Emilija Lilić


Veran Matić sa Emilijom Lilić


Dušan Radulović, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda

Zoran MamulaNovinar Zoran Mamula, jedan od osnivača i simbola Radija B92, preminuo je u decembru 2001. godine u trideset sedmoj godini života.
U veoma teškom periodu ratova i nasilja Zoran Mamula je radeći u nezavisnim medijima predstavljao novinarsku profesiju u najboljem svetlu, što potvrđuju i gledaoci, slušaoci i čitaoci medija u kojima je radio, kao i brojne nagrade koje su ti mediji, a prvenstveno B92, dobijali za hrabrost i profesionalizam. Njegove izuzetne ljudske osobine, blagost i tolerancija učinile su ga osobenom pojavom u jugoslovenskom medijskom prostoru. Autor je izuzetno velikog broja radio emisija koje su bile među najuspešnijim na B92, a bio je i vodeći novinar i simbol informativnog programa i Radija i Televizije B92.


© 2001, B92