Đorđe Bašić, Pokret snaga Srbije

Info

Izvor: B92

Petak, 10.09.2004.

11:18

Default images
Đorđe Bašić je rođen u Novom Sadu, gde je diplomirao je i magistrirao. Doktorirao je u Beogradu i zaposlio se na Institutu za energetiku i procesnu tehniku Univerziteta u Novom Sadu, gde je bio rukovodilac stručnih, naučnih i edukativnih aktivnosti, a posebno industrijskog razvoja i dizajniranja novih tehnologija. Predsednik je saveta Fakulteta, direktor Instituta za energetiku, procesnu tehniku i zaštitu životne sredine i član je Saveta Univerziteta u Novom Sadu.

Široj javnosti postao je poznat 1990, kada je izabran za predsednika Izvršnog saveta grada i tako postao prvi nekomunistički predsednik gradske vlade posle Drugog svetskog rata. Pod pritiskom tadašnje vlasti Socijalističke partije Srbije 1993. podnosi ostavku, a još ranije je ušao u Demokratsku stranku. Kao poslanik u dva mandata bio je i potpredsednik Skupštine Srbije, a iz političkog života se povukao 1998. godine, pošto ga je novosadski Odbor DS isključio iz stranke.

Oženjen je Marijom, s kojom ima ćerku Tijanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: