Nebojša Čović, Demokratska alternativa i Socijaldemokratska partija

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2004.

14:32

Default images
Rođen je 2. jula 1958. u Beogradu, doktorirao na Mašinskom fakultetu u rodnom gradu. Radio je u fabrici „Ivo Lola Ribar“, i REIK „Kolubara“.

U martu 1990. postao je direktor preduzeća "Proleter", koje se nalazilo pred zatvaranjem. Promenio je ime firme u "FMP-trade" i od nje napravio uspešno preduzeće.

Član Socijalističke partije Srbije postao početkom devedesetih. U toj partiji je 5. oktobra 1992. postavljen na mesto predsednika beogradskih socijalista, zamenivši Aleksandra Bakočevića, dugogodišnjeg komunistu i u to vreme jednog od čelnih ljudi SPS. Izabran je za potpredsednika Izvršnog odbora Skupštine Beograda za privredu i finansije 1992, naredne godine i za predsednika, godinu dana kasnije postaje gradonačelnik Beograda. Na toj funkciji ostaje do 1997, kada se razilazi sa Slobodanom Miloševićem i biva izbačen iz Socijalističke partije Srbije jer je priznao pobedu opozicije na lokalnim izborima krajem 1996. Bio je predsednik Odbora za finansije i poslanik u Skupštini Srbije od 1993. do 1997. Bio je predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije od septembra 1996. do 11. jula 1997, kada je smenjen i kažnjen jednogodišnjom zabranom obavljanja funkcija u košarkaškim organizacijama.

16. jula 1997. osnovao Demokratsku alternativu i postao predsednik te partije. Na izborima za predsednika Srbije u septembru 1997. osvojio šesto mesto sa 2,25 odsto glasova.

Prvi koordinator opoziciong Saveza za promene, koji je organizovao niz protesta po Srbiji. Bio jedan od kopredsednika u prelaznoj tehničkoj Vladi Srbije, formiranoj posle gubitka vlasti Slobodana Miloševića na saveznim izborima 2000. Za poslanika u Veću građana Skupštine Jugoslavije izabran kao kandidat DOS na saveznim parlamentarnim izborima 24. septembra 2000. U prvoj demokratskoj vladi Zorana Đinđića bio potpredsednik Vlade, a od avgusta 2001. i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije.

 Nosilac ordena Svetog Save I reda, najvišeg ordena koji dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Autor je oko 40 naučno-stručnih radova. Služi se engleskim jezikom, oženjen je Vesnom, imaju sina Filipa i ćerku Tijanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: