Intervju: Dragan Kojadinović

Info

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2004.

14:05

Default images

Agencija Beta, 3. septembar 2004.

Dragan Kojadinović, kandidat Srpskog pokreta obnove za gradonačelnika Beograda

Kandidat Srpskog pokreta obnove za gradonačelnika Beograda Dragan Kojadinović izjavio je da je od konzorcijuma banaka sa sedištem u Beču obezbedio kredit za obnovu infrastrukture u Beogradu, u vrednosti od dve miliijarde evra. "Sve što nudim tokom kampanje, spreman sam da ponudim i posle izbora, bez obzira ko će biti izabran za gradonačelnika. Pozivam i druge kandidate da obećaju da će i posle kampanje sve kontakte i garancije koje su dobili staviti u službu Beograda", rekao je Kojadinović.

Kojadinović je rekao da je dobio usmenu podršku gradonačelnika mnogih velikih gradova u Italiji i izrazio nadu da će pismena podrška njegovoj kadidaturi stići i iz Barselone, Moskve, a možda čak i Njujorka.

Kojadinović, ministar u Vladi Srbije za kulturu, kaže da je osnovna dužnost gradonačelnika da se izbori za finansijska sredstva kroz budžet i na druge načine, i da angažuje investitore iz celog sveta, kako bi bilo izbegnuto zaduživanje.

Kandidat SPO za gradonačelnika je rekao da bi prioritet u radu buduće gradske vlasti trebalo da bude decentralizacija Beograda, koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da bude podeljen na 23 opštine. "Beograd se širi, ali administrativna struktura to ne prati. Podavalska naselja sa pravom zahtevaju da budu izdvojena u posebnu opštinu, a slična je situacija u Železniku, Sremčici, Resniku, Mirijevom i levom obalom Dunava", rekao je Kojadinović.
Prema njegovim rečima, povećanje broja opština značiće i povećanje administracije, ali to ima puno opravdanje ako je u funkciji poboljšanja života u glavnom gradu. Kojadinović je ponovio da bi u svakoj opštini trebalo da bude ustanovljen centar Hitne pomoći, kako bi vozila te službe brže mogla da stugnu do gradjana.

"U svakom centru bilo bi po 10 vozila Hitne pomoći, što ukupno iznosi 230 vozila. Ako se nekome čini da je to veliki broj, neka se upita kolikim brojem vozila raspolaže policija", rekao je Kojadinović.

Kojadinović se zauzeo i za rekonstrukciju Nebojšine kule, koja bi bila ostvarena saradnjom gradskih vlasti Beograda i Atine, a tom kulom bi, kako je rekao, mogao da diči i srpski i grčki narod. "Ja bih učinio i nešto veoma važno. Postoji model Tesline kule koja je nekada izgradjena u Americi. To je kula koja izgleda kao naftni toranj, a na vrhu ima kuglu u kojoj sijaju munje. Bilo bi dobro da takva kula bude izgradjena možda i na Ratnom ostrvu", rekao je Kojadinović. "Tom kulom bi Beograd posvojio Nikolu Teslu, jer on više nema zavičaj pošto njegovo rodno mesto Smiljan nije više srpsko, i verovatno da njegov duh sada luta svetom bez prave adrese. To bi bila i turistička atrakcija, a Beograd bi se Tesli odužio na najbolji mogući način", naveo je Kojadinović.

Govoreći o sastavu buduće gradske skupštine, Kojadinović je izrazio očekivanje da će većinu u toj skupštini činiti demokratske snage, ocenjujući da je greška što te snage nisu na predstojećim lokalnim izborima nastupile sa jedinstvenom listom i jednim kandidatom za gradonačelnika.

"Mislim da će gradonačelnik Beograda biti čovek koji pripada demokratskoj opciji, i da će odluke donositi efikasno. Srpska radikalna stranka će u budućoj gradskoj skupštini imati znatan broj odbornika, ali ne očekujem probleme", rekao je Kojadinović.

Kojadinović je naveo da je njegova prednost nad drugim kandidatima to što je najduže u javnom životu, 28 godina, i to što se kao novinar 23 tri godine bavio "isključivo beogradskim temama".

"Moj angažman na televiziji 'Studio B' bilo je svesno žrtvovanje, jer sam smatrao da jedan običan život nije ništa ako se ne ostvare ciljevi u koje smo verovali. Spreman sam da se ponovo žrtvujem do kraja, a to znači da ću, ako pobedim, podneti ostavku mesto na ministra kulture Srbije", rekao je Kojadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: