Procedura glasanja na izborima

Info

Izvor: Beta

Petak, 17.09.2004.

11:43

Default images

Sva biračka mesta Srbiji moraju da budu otvorena neprekidno od 7:00 do 20:00, kada se završava glasanje. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja mora biti omogućeno da glasaju.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Zabranjeno je zadržavanje svih osoba koje nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, a nije dozvoljena upotreba pejdžera, mobilnih telefona ni ostalih sredstava komunikacija.

Svaki birač glasa lično na overenim glasačkim listićima i samo jednom. Glasanje je tajno.

Pri dolasku na biračko mesto birač mora da se identifikuje ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom, posle čega se UV-lampom na kažiprstu desne ruke utvrđuje da li je već ranije glasao.

Potom član odbora zaokružuje redni broj i birač se potpisuje u birački spisak, uzima glasačke listiće, potom mu se kažiprst desne ruke označava sprejom.

Birač glasa zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata, odnosno imena izborne liste, ubacuje listić u glasačku kutiju i napušta biračko mesto.

U slučaju da birač ne može da glasa lično, odnosno ako je slabovid ili nepismen, ima pravo da povede osobu koje će to uraditi umesto njega, što se obavezno unosi u zapisnik sa biračkog mesta. Glasanje je omogućeno i nepokretnima, na čiji zahtev tri člana biračkog odbora s potrebnim izbornim materijalom odlaze na njegovu adresu, gde glasa.

Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na njemu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Po zatvaranju biračkog mesta birački odbor utvrđuje broj birača koji je glasao. Ukoliko se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom mestu se ponavlja. Birački odbor je dužan da u roku od osam sati od zatvaranja biračkih mesta izbornoj komisiji dostavi zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja, izvod iz biračkog spiska, važeće glasačke liste u zapečaćenom posebnom omotu, neupotrebljene i nevažeće glasačke listiće i ostalu izbornu dokumentaciju.

Po prijemu izbornog materijala izborna komisija u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta utvrđuje ukupan broj birača upisanih u birački spisak, broj birača koji je glasao na biračkom mestu, broj birača koji je glasao van biračkog mesta, ukupan broj primljenih glasačkih listića, nevažećih i vazećih, i broj glasova datih za svaku izbornu listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: