VREME i B92 predstavljaju dokumentarni serijal

JEDINICA

neispričana priča o CRVENIM BERETKAMA

Krajem 2003. malo je ljudi znalo šta radi Jedinica za specijalne operacije vlade Republike Srbije: mediji su im se ulagivali, političari ih poštovali, Vojska i policija im se klanjale, a cela Srbija bojala. Zvali su ih još CRVENE BERETKE ili, kratko i krvavo prosto – JEDINICA. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003, ova formacija je raspuštena u u tišini.

Ali, kako se dogodilo da Milorad Ulemek Legija, prvi i jedini pravi komandant JEDINICE i čovek koga je sam Đinđić opisao kao jednog od junaka Petog oktobra, bude optužen kao glavni organizator njegovog ubistva? Kako je bilo moguće da je pomoćnik komandanta JSO, potpukovnik Zvezdan Jovanović, optužen da je pritisnuo obarač snajperske puške? Kako to da su najteže političke zločine u Srbiji – ubistva, atentate, otmice – izvršili baš pripadnici JEDINICE?


Sadržaj prve epizode serijala «Jedinica»

Zašto je Slobodan Milošević naredio da se formira JEDINICA i kako je Državna bezbednost Jovice Stanišića izvršila naredbu? Zbog čega je ova formacija imala dva dela – Crvene beretke u Kninu pod komandom Franka Simatovića Frenkija i Srpsku dobrovoljačku gardu Željka Ražnatovića Arkana u Erdutu? Šta su bili zadaci JEDINICE, kako je bila organizovana i uvežbavana? Gde je i kako ratovala, a gde se i na čemu bogatila? Uz nepoznate video materijale i dokumente, o svemu ovome i mnogo čemu drugom, pored ostalih, govore Kapetan Dragan Vasiljković, general Manojlo Milovanović i sami pripadnici JEDINICE.


Sadržaj druge epizode serijala «Jedinica»

Zašto je operacija PAUK na bihaćkom ratištu 1994. bila najveća i najunosnija ikad izvedena akcija JEDINICE. Šta je potom Arkan radio u Bosanskoj krajini i kakva je bila sudbina izbeglica koje je MUP Srbije izručivao Arkanu? Zašto su »Super tigrovi« Milorada Ulemeka Legije postali osnova Jedinice za specijalne operacije? Kako su za vreme NATO intervencije pripadnici JEDINICE maltretirali visoke oficire Vojske Jugoslavije i kako je vrh JSO-a učestvovao u političkim ubistvima? Uz nepoznate audio i video materijale, te dokumente, o svemu ovome i mnogo čemu drugom, pored ostalih, govore generali Atif Dudaković i Manojlo Milovanović, i sami pripadnici JEDINICE.


Sadržaj treće epizode serijala «Jedinica»

Kako je došlo do sprege Državne bezbednosti i mafije, odnosno JEDINICE i Zemunskog klana, Dušana Spasojevića? Zašto je JEDINICA u periodu posle Petog oktobra postala moćnija nego ikad pre i kako je Legija držao u šahu nove vlasti? Šta je bilo u pozadini pobune JSO? Kako su Legija i Spasojević postali apsolutni gospodari organizovanog kriminala? Na koji se način premijer Zoran Đinđić nameravao obračunati sa JEDINICOM i Zemunskim klanom? Kako su i zašto Legija i Spasojević organizovali ubistvo premijera Đinđića? Uz nepoznate video materijale i dokument o svemu ovome i mnogo čemu drugom, pored ostalih, govore saradnici premijera Đinđića i sami pripadnici JEDINICE.

autor serijala JEDINICA
Filip Švarm

producenti
Filip Švarm
Veran Matić

tekst čitao
Dušan Radulović

scenario
Filip Švarm
Radoslav Ćebić

izvršni producent
Slaven Kranjc

montaža
Radoslav Ćebić

snimatelji
Zoran Stojičić
Predrag Đurđić

originalna muzika
Zoran Uzelac