Glasanje u dijaspori

Izbori za predsednika Republike Srbije 13. juna biće prvi izbori na kojima će pravo glasa imati i građani Srbije koji žive u inostranstvu. Odluku o pravu na glasanje u dijaspori donela je Narodna skupština 25. februara 2004. godine.

Info

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2004.

11:17

Default images

Izbori za predsednika Republike Srbije 13. juna biće prvi izbori na kojima će pravo glasa imati i građani Srbije koji žive u inostranstvu. Odluku o pravu na glasanje u dijaspori donela je Narodna skupština 25. februara 2004. godine.

Z A K O N

O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

Član 1.

U Zakonu o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", broj 35/2000), u članu 13. u stavu 3. reč: "izbeglice" zamenjuje se rečima: "interno raseljena lica".

Stav 4. menja se i glasi:

"U birački spisak upisuju se i birači koji imaju boravište u inostranstvu, prema poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njihovih roditelja.".

Član 2.

Posle člana 13. dodaje se novi član koji glasi:

"Član 13a

Ministarstvo nadležno za poslove uprave vodi i ažurira, odvojeno po stranim državama, evidenciju birača koji su upisani u birački spisak a imaju boravište u inostranstvu (u daljem tekstu: Posebna evidencija birača u inostranstvu).

Posebna evidencija birača u inostranstvu sadrži: redni broj, ime i prezime, lični broj, pol, godinu rođenja, mesto poslednjeg prebivališta birača pre odlaska u inostranstvo odnosno mesto poslednjeg prebivališta jednog od njegovih roditelja, podatke o mestu boravišta birača u inostranstvu i prostore za primedbe i napomene.

Organ nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da ministarstvo nadležno za poslove uprave odmah obavesti o svakoj promeni u biračkom spisku koja se odnosi na birače koji imaju boravište u inostranstvu, radi upisa izmene u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu.".

Član 3.

U članu 15. u stavu 2. posle reči: "mesto prebivališta (ulica i broj kuće, selo, zaselak, naselje)," dodaju se reči: "mesto boravišta birača u inostranstvu".

Član 4.

U članu 19. u stavu 1. reči: "U roku od tri dana od dana raspisivanja izbora" zamenjuju se rečima: "Narednog dana od dana raspisivanja izbora".

Stav 2. menja se i glasi:

"Svaki građanin može organu nadležnom za vođenje biračkog spiska podneti zahtev za upis, brisanje, ispravku ili dopunu biračkog spiska ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak ili je upisan a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području opštine u kojoj je upisan u birački spisak ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan. Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za izmenu biračkog spiska ima i podnosilac izborne liste, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu potrebni dokazi.".

Član 5.

Član 21. menja se i glasi:

"Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan broj birača.

Broj birača upisanih u posebne izvode iz biračkog spiska ne ulazi u ukupan broj birača.".

Član 6.

Član 22. menja se i glasi:

"Po zaključenju biračkog spiska građani i podnosioci proglašene izborne liste mogu zahtevati od opštinskog suda da u vanparničnom postupku donese odluku o izmeni u biračkom spisku (upisu i brisanju birača iz biračkog spiska ili izmenu, ispravku i dopunu nekog podatka u biračkom spisku).

Odluku opštinskog suda o izmeni u biračkom spisku izvršava Republička izborna komisija, uzimajući u obzir samo odluke sudova koje primi najkasnije 48 časova pre dana određenog za održavanje izbora, posle čega utvrđuje konačan broj birača i objavljuje ga u "Službenom glasniku Republike Srbije.".

Član 7.

U članu 34. u stavu 1. u tački 3. posle reči: "zakona" dodaju se reči: "naročito o sprovođenju glasanja u inostranstvu,".

Član 8.

Posle člana 40. dodaje se novi član 40a koji glasi:

"Član 40a

Na izbornoj listi među svaka četiri kandidata po redosledu na listi (prva četiri mesta, druga četiri mesta i tako do kraja liste) mora biti po jedan kandidat - pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi, a ukupno na izbornoj listi mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi.

Ako izborna lista ne ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje izborne liste, a predlagač liste biće pozvan da otkloni nedostatke liste, u skladu sa ovim zakonom.

Ako predlagač liste ne otkloni nedostatke iz stava 2. ovog člana, Republička izborna komisija odbiće proglašenje izborne liste u skladu sa ovim zakonom.".

Član 9.

U članu 53. dodaju se novi stavovi 2. i 3. koji glase:

"Izuzetno, birač može da glasa i izvan biračkog mesta na kome je upisan u izvod iz biračkog spiska, pod uslovima i u postupku određenim ovim zakonom.

Način glasanja izvan biračkog mesta i broj birača koji su tako glasali, unosi se u zapisnik o radu biračkog odbora.".

Član 10.

U članu 56. posle stava 2. dodaje se novi stav koji glasi:

"Glasanje u inostranstvu traje dva dana i završava se istog dana i časa po lokalnom vremenu koje odgovara završetku glasanja u Republici Srbiji.".

Član 11.

Posle člana 72. dodaju se dva nova člana koja glase:

"Član 72a

Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno ili sprečeno lice) može, najkasnije do 11 časova na dan glasanja, obavestiti birački odbor o tome da želi da glasa.

Tri člana biračkog odbora u proširenom sastavu biračkog odbora koji su predstavnici podnosilaca tri različite izborne liste koje odredi birački odbor odlaze kod takvog birača, utvrđuju njegov identitet i predaju mu službenu kovertu, overeni glasački listić, zbirnu izbornu listu, potvrdu o biračkom pravu i poseban koverat za popunjeni glasački listić, upoznaju ga sa načinom glasanja, pa napuštaju prostoriju u kojoj birač glasa.

Pošto glasa, birač potpisuje potvrdu o biračkom pravu, presavija glasački listić i stavlja ga u poseban koverat koji prisutni članovi biračkog odbora pred njim pečate žigom na pečatnom vosku, posle čega stavljaju u službeni koverat potpisanu potvrdu o biračkom pravu i poseban koverat u kome se nalazi glasački listić.

Po povratku na biračko mesto, članovi biračkog odbora odmah predaju ostalim članovima biračkog odbora službeni koverat, koji birački odbor otvara, na osnovu potpisane potvrde o biračkom pravu zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvodu iz biračkog spiska i na kraju otvara zapečaćeni koverat iz koga vadi presavijeni glasački listić i tako ga ubacuje u glasačku kutiju da se ne vidi za koga je birač glasao.

Ako u službenom kovertu nema potpisane potvrde o biračkom pravu, smatra se da birač nije glasao.

Član 72b

Birač koji se na dan glasanja nalazi u pritvoru ili izdržava zavodsku sankciju, glasa na biračkom mestu unutar zavoda u kome se nalazi.

Republička izborna komisija određuje posebna biračka mesta unutar zavoda i imenuje članove biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu. Lica koja rade u ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa i lica koja glasaju u zavodu ne mogu biti u sastavu biračkog odbora.

Ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji podatke o biračima koji se nalaze u pritvoru ili izdržavaju zavodsku sankciju, najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora.

Republička izborna komisija, na osnovu podataka primljenih od ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za svaki zavod i dostavlja ih biračkom odboru u zavodu.".

Član 12.

Posle člana 73. dodaju se četiri nova člana koji glase:

"Član 73a

Birači koji imaju boravište u inostranstvu glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima državne zajednice Srbija i Crna Gora i na posebnim biračkim mestima koja određuje Republička izborna komisija, po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za inostrane poslove.

Članove biračkog odbora u stalnom sastavu u inostranstvu imenuje Republička izborna komisija, na predlog ministarstva nadležnog za inostrane poslove.

Birački odbor u proširenom sastavu u inostranstvu čini po jedan predstavnik podnosioca izborne liste čija je lista proglašena. Članove biračkog odbora u proširenom sastavu u inostranstvu imenuje Republička izborna komisija, na predlog podnosioca izborne liste čija je lista proglašena.

Predsednik biračkog odbora imenuje se, po pravilu, iz reda diplomiranih pravnika zaposlenih u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Član 73b

Na osnovu Posebne evidencije birača u inostranstvu, ministarstvo nadležno za poslove uprave odmah po raspisivanju izbora izrađuje posebnu evidenciju za svaku stranu državu, i prosleđuje je ministarstvu nadležnom za inostrane poslove koje, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava državne zajednice Srbija i Crna Gora, obaveštava birače o raspisivanju izbora, datumu održavanja izbora i načinima ostvarenja biračkog prava.

Evidencije birača izlažu se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima državne zajednice Srbija i Crna Gora, a njihove kopije u ministarstvu nadležnom za poslove uprave. U pogledu prava građana i podnosilaca izbornih lista na uvid u evidenciju birača i njenu kopiju, kao i prava na zahtev za izmene u Posebnoj evidenciji birača u inostranstvu primenjuju se odredbe ovog zakona o pravu građana i podnosilaca izbornih lista na uvid u biračke spiskove i zahtev za izmene u biračkim spiskovima.

O zahtevu za upis, brisanje, izmenu, ispravku ili dopunu u Posebnoj evidenciji birača u inostranstvu odlučuje ministarstvo nadležno za poslove uprave, pa i kad je zahtev podnet diplomatsko-konzularnom predstavništvu državne zajednice Srbija i Crna Gora ili organu nadležnom za vođenje biračkog spiska.

Član 73v

Birač koji je upisan u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu može najkasnije 20 dana pre dana održavanja izbora obavestiti diplomatsko-konzularno predstavništvo državne zajednice Srbija i Crna Gora odnosno ministarstvo nadležno za poslove uprave da će glasati na biračkom mestu u Republici Srbiji, što se upisuje u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu.

Birač koji nije upisan u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, a upisan je u birački spisak, može najkasnije 20 dana pre dana održavanja izbora obavestiti diplomatsko-konzularno predstavništvo državne zajednice Srbija i Crna Gora odnosno ministarstvo nadležno za poslove uprave da će glasati u inostranstvu. Pošto dostavi sve potrebne podatke, on se upisuje u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu i briše iz nje posle održanih izbora.

Član 73g

Najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, ministarstvo nadležno za poslove uprave zaključuje Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za svako biračko mesto u inostranstvu, sačinjava za svaku opštinu popis birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, i overene posebne izvode iz biračkog spiska i sve popise birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu odmah dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji.

Republička izborna komisija dostavlja overene izvode iz biračkog spiska ministarstvu nadležnom za inostrane poslove koje ih, zajedno sa ostalim izbornim materijalom, prosleđuje na sva biračka mesta u inostranstvu na kojima će se glasati.

Popis birača koji su upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu Republička izborna komisija razvrstava prema biračkim mestima u Republici Srbiji i dostavlja ih biračkim odborima zajedno sa ostalim izbornim materijalom.".

Član 13.

U članu 81. dodaju se tri nova stava koja glase:

"Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 5% glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

Političke stranke nacionalnih manjina su sve one stranke čiji je osnovni cilj predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalnih manjina, u skladu s međunarodnopravnim standardima.

O tome da li podnosilac izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne manjine odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina odlučuje Republička izborna komisija pri proglašenju izborne liste, a na predlog podnosioca izborne liste koji mora biti stavljen pri podnošenju izborne liste.".

Član 14.

U članu 96. u stavu 1. posle reči: "prigovora" briše se tačka i dodaju reči: "i svim podnosiocima izbornih lista.".

Član 15.

U članu 97. stav 1. menja se i glasi:

"Protiv svakog rešenja Republičke izborne komisije donetog po prigovoru može se izjaviti žalba Vrhovnom sudu Srbije.".

U stavu 7. posle reči: "žalbu" dodaju se reči: "i poništi izbornu radnju, odnosno izbore".

Član 16.

Ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove dužno je da u roku od 30 dana od stupanja ovog zakona na snagu dostavi ministarstvu nadležnom za poslove uprave spisak birača koji imaju boravište u inostranstvu.

Ministarstvo nadležno za poslove uprave dužno je da uspostavi Posebnu evidenciju birača u inostranstvu u roku od 30 dana od prijema spiska birača koji imaju boravište u inostranstvu.

Član 17.

Ako izbori za Narodnu skupštinu budu održani pre uspostavljanja Posebne evidencije birača u inostranstvu, ministarstvo nadležno za inostrane poslove, odmah po raspisivanju izbora, putem javnog oglasa obavestiće birače koji imaju boravište u inostranstvu da su raspisani izbori i pozvati ih da diplomatsko-konzularnim predstavništvima državne zajednice Srbija i Crna Gora dostave podatke potrebne za ažuriranje biračkog spiska.

Dobijene podatke ministarstvo nadležno za inostrane poslove dostaviće Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora. Republička izborna komisija će, na osnovu dostavljenih podataka, sačiniti i overiti posebne izvode iz biračkog spiska za svako biračko mesto u inostranstvu i dostaviti ih ministarstvu nadležnom za inostrane poslove koje će ih, zajedno sa ostalim izbornim materijalom, proslediti na sva biračka mesta u inostranstvu na kojima će se glasati.

Član 18.

Ovaj zakon na snagu stupa narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: