Svi čekaju DSS

Info

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2003.

17:00

Default images

Formiranje nove vlade Srbije glavna je nedoumica posle saopštavanja nezvaničnih rezultata izbora. Preliminarni rezultati najavljuju duge i teške pregovore, a nakon prve ponude koju je SRS uputio DSS otvaraju se tri mogućnosti formiranja vlade: vlada koju bi činile samo ove dve stranke, vlada koju bi formirale stranke demokratske orijentacije, a koju bi činile DSS, DS, G17 plus i koalicija SPO-NS, dok se kao treća javlja mogućnost formiranja manjinske vlade.

Nosilac liste DS Boris Tadić izjavio je juče za „Blic“ da će ozbiljni pregovori o formiranju nove vlade Srbije početi nakon Nove godine. On je ponovio da je DS sprema i zaučešće u novoj vladi, ali i za podršku manjinskoj vladi, pod određenim uslovima.

- Potrebno je da prođe izvesno vreme da se stranke i lideri koji su očekivali mnogo veći broj manadata presaberu, da se strasti ohlade i da uđemo u ozbiljne pregovore o novoj vladi - rekao je Tadić. Na pitanje da li je već bilo nekih kontakata i razgovora između njega i predstavnika stranaka demokratskog bloka on je odgovorio odrečno i dodao da je u ovom trenutku odgovornost na strankama koje su dobile najviše glasova.

- To su radikali i DSS. Oni treba da povuku početne poteze. Radikali su povukli potez prema DSS, sada očekujemo odgovor DSS. Ako DSS odgovori pozitivno onda je sve jasno. Ukoliko ne, onda čekamo poteze DSS, ako ni to ne usledi onda mi kao treća stranka povlačimo poteze - rekao je Tadić. Na pitanje koji bi to potez DS mogao da povuče, on je rekao da bi to mogao da bude predlog da DS podrži manjinsku vladu, ali i da se formira nova koalicija, ali o tome će se raspravljati u DS.

Srpska radikalna stranka uputila je javni poziv DSS za formiranje koalicione vlade, čiji bi premijer bio Tomislav Nikolić.

- Očito je da postoje mnogi delovi programa koji mogu da nas sastave u vladi - rekao je Nikolić. On je kazao da SRS neće da formira vladu sa SPS i koalicijom SPO-NS, jer te stranke nemaju dovoljan broj mandata za stabilnu vladu. Nikolić je ocenio da je očito je da samo SRS i DSS mogu da formiraju vladu, ističući da oko formiranja vlade „nema mesta za lične sujete“, kao i da SRS „nije u sporu sa biračima DSS“.

- Mislim da je odnos takav da bih ja bio mandatar te buduće vlade - dodao je Nikolić, podsećajući da bi prema preliminarnim podacima SRS i DSS imale većinu od 135 poslanika. U DSS nisu želeli da komentarišu ovakvu ponudu SRS.

- Nećemo da komentarišemo. Sve smo u vezi s tim rekli na dan izbora - izjavio je Tanjugu potpredsednik ove stranke Dragan Maršićanin, ukazujući na izjavu lidera DSS Vojislava Koštunice da će ova stranka odluku o postizbornim koalicijama doneti na sednici GO koja će, kako je najavljeno, uskoro biti održana.

Predsednica dosadašnjeg saziva republičkog parlamenta Nataša Mićić izjavila je Tanjugu da bi lider DSS Vojislav Koštunica trebalo da bude novi srpski premijer. Ona je rekla da očekuje da će predsednik DSS, kao lider stranke koja je dobila najviše poslanika u demokratskom bloku, preuzeti odgovornost za sastav nove vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: