Raspričali se i rukama

Info

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2003.

00:41

Default images

Naše političare je najlakše prozreti kada su ljuti. Tada su "najrazgolićeniji" i otkrivaju prave emocije. Padaju sve maske vešto pripremanih retoričkih trikova. Političari kod nas su nestrpljivi, ne umeju da savladaju bes, nisu naučili da izbroje do pet... Još ne znaju kako da sakriju gnev, pa njihovi gestovi često govore više od reči.

Ovako tumači političku sliku Srbije Dobrivoje Stanojević, profesor Stilistike i retorike na Fakultetu političkih nauka.
Prošlo je vreme kada su govori lidera bespogovorno slušani samo zbog njihovog autoriteta. Političar danas, očigledno, mora mnogo da radi na svom nastupu u javnosti - načinu odevanja, gestikuliranju i kazivanju, kako bi ubedio birače u svoju ideju.
- Gestovi govornika mogu da budu u skladu sa rečima ili da odudaraju od njih. Mimika prati peč, dolazi pre ili posle nje. Većina političara ne ume da uskladi govor i pokret, jer je to najteže - objašnjava Stanojević. - U većim partijama članovi podsećaju jedan na drugog, nastupi su im veoma slični. Radikali, na primer, toliko međusobno liče, kao da su trenirani u istom centru za jezik gestova. Toma Nikolić je pravi politički rutiner. NJegova neprirodna smirenost može da iznervira.

Da je gestikulacija najveći problem stranačkih lidera slaže se i Sima Avramović, profesor retorike na Pravnom fakultetu.
- "Inflacija" gestova tipična je slika prosečnog srpskog političara. Gest treba da služi kao govor tela, koji samo pojačava izraz određenih reči. Kada se pretera, to prerasta u besmisleno mlataranje rukama - objašnjava Avramović. - Naravno, govor na mitingu zahteva veću dinamiku, pa i bogatiju gestikulaciju, ali nikako ne mlataranje rukama poput vetrenjače.
Kao ubedljivo najlošijeg govornika među političarima profesor Avramović izdvaja Dušana Mihajlovića. Za njega kaže da apsolutno ne vodi računa o tome kako treba govoriti i da je takvo ponašanje neodgovorno prema javnosti. Stanojević za liberalsku "crnu ovcu" govori da njegovi spori pokreti otkrivaju da sporo misli, a mucanje odaje nesigurnost i neiskrenost. Iza toga može da stoji prevelika odgovornost ili neodgovornost.
Znajući koliko je važan javni nastup, "demokrate" su za svoje kandidate oformile kreativni tim, sastavljen od eksperata iz agencija za odnose za javnošću. Ovi stručnjaci brinu i o najsitnijem detalju.
- Boris Tadić je potpuno nova vrsta političke figure na ovim prostorima. Smiren je, ali ne glumi ravnodušnost. On nikada neće dozvoliti da mu gnev potre pamet - kaže Stanojević i dodaje da je to razumljivo, jer je Tadić predavao retoriku.

On hvali i govorništvo Miroljuba Labusa, jer ima izražajnu sugestivnost, u čemu mu pomaže karijera profesora. Stanojević, pak, smatra da je Labusova gestikulacija mnogo jača od samog govora. Iako ima mnogo pauza i ponavljanja u govorima, gestovi mu u potpunosti prate reči i poklapaju se sa njima.
- Koštunica ima potpuno drugačiji stil izlaganja. Besednički efekat postiže mirnoćom i razložnošću rečenice - objašnjava Avramović. Za istog političara Stanojević tvrdi da nema mnogo govorničkog dara. Za njega je karakteristično da, baš kada barata burnim, gotovo radikalskim rečnikom, ima izražajno mirno držanje. Reči su mu u suprotnosti sa pokretima.
Koliko su političari svojim govorom i mimikom uspeli da "šarmiraju" birače biće jasno već za nekoliko dana! Koliko su im "maske" bile ubedljive pokazaće izbori.
Prema tumačenju profesora Dobrivoja Stanojevića ovo su neke od osnovnih karakteristika naših političara. On dodaje da su ovo subjektivne predstave, na osnovu objektivnih pokazatelja, i treba ih uzimati relativno:

MLATKO
Rukama najviše mašu Miroljub Labus, Božidar Đelić i Mlađan Dinkić. NJihova gestikulacija pokazuje neposrednu prirodu i želju da što pre reše neki problem. Labusova pesnica nagore - znak odlučnosti, spuštanje pesnice pokazuje gnev, a pesnica odozdo nagoveštava želju da se zasuču rukavi i krene na posao. Nasuprot njima, pokreti Branislava Ivkovića i Borislava Pelevića su izveštačeni, gotovo usiljeni i u njima ime nekog lažnog mira.

LJUTKO
Božidar Đelić, Velimir Ilić i Mlađan Dinkić često umeju da "planu". Kod Ilića smiren ton lako prelazi u ljutnju, što je znak da nema strpljenja i da ne prikriva svoju prirodu. Đelić je neposredan do granica patetičnosti. Ume da se naljuti kao malo dete. Kada je nervozan, Dinkić stisne usne i tada će sigurno da pokaže ljutnju. NJegovo dobovanje po stolu je znak nervozne odlučnosti.

SMEŠKO
Smeh Vladana Batića otkriva njegovu impulsivnu prirodu i čoveka koji brzo misli. Milan Protić se iskreno smeje, čime ostavlja utisak netipičnog političara. Koštunicin osmeh je ukočen, možda izveštačen, kao da je stalno napet, da mu je neprijatno ili da hoće da ga svi ostave na miru.

UČA
Dinkić i Đelić imaju običaj da se igraju olovkom dok pričaju, crtkaju i piskaraju. Time ostavljaju utisak da barataju podacima i da uvek imaju spreman odgovor.

MIRKO
Koštunicu odlikuje mirna gestikulacija i govor. Neprirodna smirenost Tome Nikolića ume da iznervira. Tadićeva smirenost deluje uverljivije. "Uvežbanu" mirnoću ima i Nebojša Čović. Očigledno je da iza njega stoji "tim" koji ga obučava da bude smiren.

ĆUTKO
Ćutanje Nenada Čanka je takođe gest. Kada posle ćutanja progovori, to ostavlja jak utisak. Pauze u govoru, kao dobar retorički trik, koristi i Koštunica.

VASPITANKO
Političari se ne trude da ostave utisak da su vaspitaniji, nego što zaista jesu, jer ljudi mnogo više vole provokaciju, skandal, uzvikivanja. Impulsivni lideri brže dobiju simpatiju, nego smireni. Upiranje prsta prema sagovorniku ili slušaocima jedan je od znakova nevaspitanja. Dinkićev "prst" znak je upozorenja, a Pelevićev više liči na pretnju.

ELEGANCIJA
Odela isključivo domaćih firmi nosi Borislav Pelević. Veran "Prvom maju - Pirot" je Vladan Batić. Jednom prilikom je priznao kako mora da šije košulje, jer su mu rukavi uvek prekratki. Kao student, kupovao je i "šanirana" odela. Isključivo od preprodavaca, za 200 evra, "firmirana" odela kupuje i Velja Ilić. Prema mišljenju stilista, veran stranim firmama je i Boris Tadić. Mnogi kažu, da je među političarima, pored Gorana Svilanovića, obučen sa najviše stila. Vojislav Koštunica gaji klasični stil odevanja, bez mnogo kreativnosti. Svilanović voli da pazari toalete u "Siti pasažu", po ceni od 300 do 400 evra, ali voli i "Zekstrine" modele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: