Vreme je da vratimo dostojanstvo

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2003.

22:39

Default images

Bratstvo svetog manastira Hilandara sa očinskom brigom za budućnost otadžbine poziva svoj narod da izađe i glasa na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu. Istorijski trenutak u kome se nalazi naš narod zahteva posebnu pažnju i trezvenost prilikom odabira ljudi koji će voditi Srbiju.

Našu otadžbinu još uvek opterećuju nerešeni problemi nasleđeni iz nedavne prošlosti: bezakonje, siromaštvo i nezaposlenost, prognani i raseljeni, stradalno Kosovo i Metohija, kao i očuvanje zajedništva sa bratskom Crnom Gorom. Prvi i najvažniji zadatak Narodne skupštine je donošenje novog ustava koji mora da bude temelj i zalog zdrave države, narodnog i državnog identiteta, vladavine zakona i prava, očuvanja tradicije i društvenog i materijalnog napretka. Od toga treba krenuti da bi se ostvario društveni preobražaj, raskrstilo sa pogubnim nasleđem i obnovio, pre 60 godina nasilno prekinuti, državotvorni put srpskog naroda. Vreme je da se opet prepoznamo i da nas vasceli svet prihvati i poštuje kao dostojanstven narod, sposoban da se brine o sebi i sa odgovornošću i mudrošću, uz Božiju pomoć, odlučuje o svojoj sudbini.

Zbog toga je pred današnjim pokolenjem i dalje velika odgovornost. Kada ovoga puta daje svoje poverenje, ono treba da se seti i Kosova i Metohije i našeg napaćenog naroda, i naših velikih svetinja. Neophodno je da se u svemu čvrsto držimo merila ukorenjenih u našem državotvornom predanju i narodnom iskustvu. Nauka Hristova nas uči da nema vaskrsenja bez istinskog pokajanja i nema napretka bez celokupnog preobražaja. Poverenje našeg naroda zaslužuju oni koji se nisu ogrešili o Božije i ljudske zakone, a svojim delima i životom istinski svedoče vrednosti koje treba da krase narodne prvake: odgovornost i brigu za preobražaj Srbije u zemlju pravde, vladavine zakona i preporoda.

Moleći se Gospodu za Srbiju, iz svetosavske i svetosimeonovske zadužbine Svete srpske carske lavre Hilandara.

Iguman manastira Hilandara arhimandrit Mojsije,
sa svojim u Hristu bratstvom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: