Dajem reč - neću u vladu sa DS i SRS

Info

Izvor: Blic

Utorak, 23.12.2003.

23:29

Default images

Očekujem da će DSS imati odlučujući uticaj u Skupštini i kreiranju buduće vlade, izjavio je u intervjuu za „Blic“ lider i nosilac izborne liste DSS Vojislav Koštunica. Dajete li reč da u buduću vladu nećete sa DS, SRS i SPS?

- Da. Više puta sam to ponovio s kim je teško ili nemoguće praviti vladu. Ne biste išli u koaliciju sa DS po cenu neformiranja vlade i novih izbora?

- Kad kažete po cenu novih izbora, to znači da se vlada neće moći obrazovati bez DS. Na osnovu čega to znamo? Zašto bismo se bavili tom vrstom gatanja kako će vlada izgledati? Za nas je daleko važnije kako će izgledati Skupština i da iz nje može da proizađe valjana i dobra vlada. Koliko će stranaka biti potrebno da mogu da formiraju vladu?

- Verovatno više od dve. Pored G17, kao potencijalni partner u pravljenju vlade pominju se SPO-NS. Da li biste pristali na tu koaliciju?

- Ne mogu da isključim saradnju s njima ili s nekom drugom manjom strankom ili koalicijom ukoliko bude bilo potrebe za tim. Hoćete li biti premijer?

- Ovo su parlamentarni izbori i za nas je prvenstveno važno kako će izgledati Skupština. Da li očekujete lako formiranje vlade?

- Ne mislim da će biti tako jednostavno, ali će biti zasnovano na čistim računima. Mnogi ocenjuju da će teško formiranje vlade uticati na nestabilnost političke scene.

- Nestabilnije nego što je sad ne može da bude. Te ocene koje stižu iz zemlje i inostranstva su nas dovele dovde. Zarad nekakve stabilnosti pričalo se da izbori nisu potrebni i da treba sačekati još godinu dana, a onda se ispostavilo da ovi izbori nisu prevremeni, već zakasneli. Možemo samo zamisliti kolika bi bila ta nestabilnost da su izbori održani tek 2004. godine. Kada budemo imali Skupštinu koja će odražavati volju birača, politička situacija će biti stabilnija. Šta ako DSS ne bude u prilici da formira vladu?

- Ja se nadam da će biti, ali ako ne bude, onda ću se sigurno ponašati krajnje odgovorno. IZ DS vas optužuju da su vam oni veći protivnici od radikala na ovim izborima?

- Ne bavimo se DS. Radi se o drugačijim razlikama. Pokušavam na svaki način da kažem šta sutra treba uraditi, kako treba da izgleda Skupština, vlada, koje probleme treba rešiti da bi se to odrazilo na bolji život građana. I kada sve to govorim, to ne može da nema posredne veze sa onim što je radio DS. Ko vam je ozbiljniji protivnik - DS ili radikali?

- Ma šta čovek mislio, duži period protivnici su nam bili socijalisti i radikali. Nije isto deset i tri godine, ali DS je učinio mnogo da taj balast bude izjednačen. Otimali su mandate DSS, ukidali poslednje elemente nezavisnosti sudova i tužilaštva, nisu hteli da sprovode odluke Ustavnog suda, podsmevali su se ideji vladavine prava, našem legalizmu... Stekao se utisak da je DS pokušavao da vam se približi, da se zajednički borite protiv radikala.

- Ta približivanja su bila prozivanja. To nije približavanje. Za rast rejtinga radikala odgovornost može da snosi samo Vlada Srbije, odnosno sve stranke koje su učestvovale u Vladi srazmerno svom uticaju. Ako budete pobedili, usvajanje kojih zakona ćete prvo tražiti u Skupštini?

- Zakon o sukobu interesa, zakon o denacionalizaciji, zakon o rehabilitaciji, promenu seta pravosudnih zakona kojima je ograničena nezavisnost sudova i tužilaštva. Zakonom treba rešiti pitanje organizacije vlade i državne uprave koja mora biti značajno redukovana. Treba odmah promeniti izborni zakon kako bi se između ostalog i manjinama obezbedio niži cenzus i lakši ulazak u parlament. Zatim je tu i posebna grupa zakona kojom bi trebalo podstaći privredni razvoj. Preti li opasnost da predstavnici manjina ne budu zastupljeni u parlamentu i kakve bi bile posledice?

- Dvojake su posledice. Jednom delu stanovništva je otežano ostvarivanje prava na političko predstavljanje, a s druge strane, to može uticati na radikalizaciju kod pojedinaca u manjinama koje su sklone različitim nasiljima i separatističkim rešenjima. Kad bismo imali Albance s juga Srbije ne samo u lokalnim strukturama vlasti, nego i njihove predstavnike u parlamentu, pa i u vladi, onda bi stvari bile dosta drugačije. U suprotnom, morate računati s tim da ćete imati mnogo napetosti u državi. Ako budete premijer, hoćete li Albancima ponuditi mesto u vladi?

- Predložio bih predstavnicima svih manjina učešće u onim segmentima izvršne vlasti koji se najneposrednije tiču ostvarivanja prava manjina. Hoće li DSS tražiti uvođenje nekog novog ministarstva?

- Skloni smo tome da bi na neki način pitanje dijaspore trebalo sistematski rešavati na jednom mestu, a to može biti uvođenjem ministarstva za dijasporu. Ako pobedite, kakvu ćete saradnju voditi s Hagom? Hoće li biti novih izručenja i kakva je sudbina četvorice generala?

- Neće DSS sam odlučivati o tome, ali o tome ima stav koji je poznat javnosti. U rešavanju tog pitanja mora se bukvalno poći od širokog konsenzusa i nacionalne strategije za saradnju s Haškim tribunalom. Šta podrazumeva ta strategija, nova izručenja ili suđenja u Srbiji? - Suđenja u Srbiji. Da li to znači da ako pobedite četvorica generala neće biti izručena Hagu?

- Ta politika podrazumeva podvlačenje crte na sva izručenja i na svaku novu optužnicu koja se može pojaviti. To podrazumeva dogovor i sa Briselom i sa Vašingtonom i sa Hagom da se jednom stavi tačka na nešto u čemu ima više nepravde nego pravde, i što ozbiljno destabilizuje institucije u zemlji. Da li ste za slanje naših vojnika u mirovne misije u Irak i Avganistan?

- Sve ono što ima mirovni karakter i što se odvija pod okriljem UN jeste nešto u čemu SCG može učestvovati, pod uslovom da takvu odluku donese parlament državne zajednice. A slanje vojnika u Avganistan nije pod okriljem UN. Mnogi vam zameraju da ste legalista, a time i spori, tromi...

- Preko preče, naokolo bliže. Ako se držite zakona, onda to u prvi mah deluje sporije ali, na kraju krajeva, to je brže. To jedino vodi pravom cilju, a to je normalna, pravno uređena država koja garantuje sigurnost svim svojim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: