Dve liste računaju na većinu

Info

Izvor: Danas

Četvrtak, 18.12.2003.

01:03

Default images

Nakon što je prekjuče Sulejman Ugljanin, predsednik koalicije "Lista za Sandžak dr Sulejman Ugljanin", pozvao birače da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za listu Demokratske stranke, na kojoj se nalaze i dva predstavnika Ugljaninove političke organizacije Bajram Omeragić i Esad Džudžević, ponovo su otvorene kalkulacije o mogućem izjašnjavanju bošnjačkih birača u Sandžaku.

Predstavnici bošnjačkih stranaka iz Sandžaka nalaze se na dve liste. Na listi DS su predsednici Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka i Socijalno liberalne partije Sandžaka, Esad Džudžević i Bajram Omeragić. Obojica su visoki funkcioneri "Liste za Sandžak dr Sulejman Ugljanin", što je nosilac ove liste Boris Tadić bezuspešno pokušavao da sakrije. Na listi "Zajedno za toleranciju Čanak-Kasa-Ljajić", uz Sandžačko demokratsku partiju Rasima Ljajića, nalaze se i Stranka za Sandžak i Liberalno-bošnjačka organizacija. Obe političke grupacije očekuju većinu bošnjačkih glasova. Optimizam Ugljaninove strane zasniva se na činjenici da je većina Bošnjaka na dosadašnjim izborima sledila njihov poziv. Ljajićeva strana je ohrabrena rezultatima ovogodišnjih dodatnih lokalnih izbora u Novom Pazaru i Priboju na kojima su naneli teške poraze "Listi za Sandžak". U Ljajićevoj stranci tvrde da je "Lista za Sandžak" koja vlada u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, na opštinskom nivou napravila toliko grešaka i korupcionaških skandala da im Bošnjaci više ne veruju.

Esad Džudžević, kandidat DS za poslanika smatra da je, uz sadašnji izborni zakon, nastup manjinskih stranaka na listi velike partije jedina formula uspeha. "Ovim građanima šaljemo jasnu poruku o jačanju međunacionalnog i poverenja u državu", kaže Džudžević za Danas. On veruje da će lista DS osvojiti apsolutnu većinu bošnjačkih glasova. Stavljanje na listu DS kandidata Ugljaninove koalicije pozdravili su politički predstavnici novopazarskih Srba.
Radenko Joković (SPO) i Milan Veselinović (SRS) ubeđeni su da će time DS izgubiti i ono malo srpskih glasova na koje je računala. "U DS su neverovatno kratkovidi. Sa Ugljaninovim ljudima na listi dobiće nešto malo bošnjačkih glasova, ali će mnogo više izgubiti među ovdašnjim i Srbima u ostatku Republike", naglašava Joković. Veselinović kaže da ga nije iznenadila koalicija DS i Ugljanina, a očekuje da će od toga profitirati njegova stranka.

Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić, koji je kandidat za poslanika "Zajedno za toleranciju", nada se da će ta koalicija osvojiti čak i do dve trećine glasova Bošnjaka. "Naš optimizam se zasniva na tome što smo ostali verni svom programu i politici, što će, nadam se, birači znati da cene. Ugljanin je poslednjih godina potpuno revidirao svoje stavove. Više ne govori ni o specijalnom statusu ni o autonomiji. Sem što poziva ljude da glasaju za DS, on ništa ne nudi", izjavio je Murić za Danas. On svojim političkim protivnicima sa Ugljaninove strane zamera da će se utopiti u DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: