Parlament premali za sve

Info

Izvor: Blic

Sreda, 17.12.2003.

00:36

Default images

Srpski parlament bi, prema idealnim očekivanjima stranka u duhu predizborne kampanje, uz uslov da četiri najveće stranke ne pređu cenzus, bio mali da primi sve poslanike.

Skupštinsku salu trebalo bi proširiti za 115 poslaničkih mesta, ne računajući mandate DS, DSS, SRS i G17 plus koji nisu želele da se izjasne o mogućem broju mandata koje će osvojiti na predstojećim izborima. Ipak, ako bi svaka od ove četiri velike stranke, kao što očekuje, osvojila oko 100 mandata, broj poslanika u Skupštini popeo bi se na najmanje 765, piše "Blic". 

Među 365 poslanika, koliko bi mesta u idealnom parlamentu osvojilo ostalih 14 stranka, koalicija i grupa građana, najbolje rezultate najavili su SPO-NS, „Otpor“, koalicija „Za narodno jedinstvo“ i SPS.

Lider NS Velimir Ilić kazao je da očekuje da će koalicija koja Srbima obećava povratak monarhističkim korenima osvojiti oko 40 mandata, dok je predsednik SPO Vuk Drašković izrazio nadu da će koalicija posle izbora biti treća partija po snazi u Srbiji. „Otpor“, koji je registrovan kao politička stranka nakon raspisivanja izbora, najavio je da će osvojiti 50 mandata, koalicija „Za narodno jedinstvo“ između 45 i 50 mandata, dok je predsednik GO SPS Ivica Dačić ocenio da će SPS ostvariti bolji rezultat od postignutog na izborima 2000. godine kada je osvojio 37 mandata. To znači da socijalisti računaju na bar 38 poslaničkih mesta u budućem sazivu Skupštine.

Osvajanje 10 ili nešto ispod 10 odsto glasova, odnosno oko 20 ili čak 25 mandata najavili su DHSS, DA, LS, koalicija „Zajedno za toleranciju“, „SNS - Narodni blok“, „Reformisti - Socijaldemokratska partija“ i Laburistička partija Srbije.

Lider DHSS Vladan Batić rekao je da se nada osvajanju između 15 i 20 poslaničkih mesta u parlamentu, predsednik DA Nebojša Čović ocenio je da bi ova stranka mogla da uzme između 20 i 25 mandata, dok je portparol „crnih ovčica“ Dragana Jovanović istakla da Liberali očekuju bar 20 poslaničkih mesta.

- Prvi cilj LS bio je prelazak cenzusa, ali kako su ankete pokazale da nam raste rejting, porastao nam je i apetit. Bićemo najveće iznenađenje na izborima, osim, nažalost, radikala - rekla je Jovanovićeva za „Blic“.

Koalicija „Zajedno za toleranciju“ očekuje 20 poslaničkih mandata, dok osvajanje isto tolikog broja osvojenih poslaničkih mesta predviđa i generalni sekretar SNS Dragan Tomić za koaliciju „SNS - Narodni blok“. Lideri RV i LPS Miodrag Isakov i Dragan Milovanović ocenjuju da će se u budućem sazivu Skupštine naći bar po 20 članova sa lista ovih stranaka.

Brojke pokazuju da bi sve stranke učestvovale u radu Skupštine kada bi osvojile tačno po pet odsto glasova pošto bi u tom slučaju osvojile po 13 poslaničkih mesta. Borba za poslanička mesta zakazana je za 28. decembar nakon čega će se znati čiji će poslanici odlučivati o budućnosti građana Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: