"Crna ovca" za novu Srbiju

Info

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2003.

23:45

Default images

Okupljajući "crne ovce" Srbije, odnosno sve one za koje smatra da su zapostavljeni i zanemareni u srpskoj političkoj zbilji, oko ideje Liberala Srbije, Dušan Mihajlović, aktuelni ministar unutrašnjih poslova i lider ove političke partije, ima nameru da ostvari zapažen rezultat na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima.

Insistirajući često na rezultatima "hiljadu teških dana" koje je proveo na čelu srpske policije i angažmanu Liberala u tranzicionom periodu, Mihajlović je uveren da građani Srbije zaslužuju stabilnu demokratiju za koju nije potrebno 275 političkih stranaka, već jaka levica i desnica i jedan ozbiljan treći put između njih, oličen u Liberalima Srbije.

– Siguran sam da budući parlament neće ostati bez nosilaca liberalnih misli i ideja, odnosno onih koji se zalažu za građanina i koji će zastupati opciju da građanin bude temelj države, optimista je prva "crna ovca Srbije" uoči vanrednih parlamentarnih izbora, na koje Liberali Srbije izlaze samostalno sa listom od 250 kandidata. Kaže da će Liberali nastaviti da deluju – u vlasti ili opoziciji, jer su obe mogućnosti, kako tvrdi, dobro upoznali. Analizirajući aktuelnu političku scenu u Srbiji, Dušan Mihajlović pomalo umorno konstatuje da bi u izborni zakon uneo i obavezu podnošenja potvrde o zdravstvenom stanju za svakog poslaničkog kandidata, kao i nosioca državnih i javnih funkcija, da bi se u zemlji stvorila čistija i zdravija politička atmosfera.

• U kojoj meri će Vaš angažman u protekle tri godine na čelu MUP-a uticati na izborne rezultate Liberala?

– Tačno je da smo dobili jedan, ali vredan resor. Građani su mogli da se uvere šta smo uradili, a za "neverne Tome" dovoljno je to što naše odbegle kriminalce pronalazi policija Bugarske, Holandije i što se više nemaju gde sakriti. Mafije više nema u Srbiji. Ako su tome doprineli Liberali, onda više nemam šta da dodam, niti bismo uspeli to da skrijemo – za potrebe tuđe kampanje. Dodao bih samo da bismo uspeli i u drugim resorima, da su nama pripali, kao što ćemo uspeti i u svakom narednom poslu, ako ga prihvatimo.

Luda hrabrost

• Da li biste prihvatili istu funkciju i u novom sazivu vlade?

– Ni u prošloj vladi nisam hteo da učestvujem, međutim Zoran Đinđić je insistirao na tome da svi lideri DOS-a budu angažovani u novoj vlasti i pridobio me svojom ludom hrabrošću da se on lično kao mlad i perspektivan političar prihvati mesta mandatara prve tranzicione vlade. Bio bi izazov da se ove reforme dovrše i ispune data obećanja – da Srbija do 2004. dobije policiju po svemu organizovanu i postavljenu po najboljim demokratskim standardima.

No, to je sada lak posao. Sad kada više nema mafije u Srbiji, kada nema "crvenih beretki", kada nema Miloševića i kada imamo jasnu viziju i ciljeve reforme ministarstva, usaglašene sa evropskim institucijama, onda to može svako uraditi, neko ko je mnogo mlađi od mene i koji ima mnogo manje iskustva nego što ga ja imam.

• Zašto ste tako samouvereni da će Liberali biti veliko izborno iznenađenje?

– Nismo samouvereni nego realni. Liberali imaju sjajnu tradiciju u Srbiji, doduše malo potisnutu. Opet smo potrebni Srbiji, jer srpski parlament ne može pluralistički i demokratski da radi bez Liberala Srbije. Liberalni potencijal naših građana nije mali, ali je zapreten skučenošću i populizmom. Zato je naš prvi cilj oslobađanje te energije.

• I koje je to onda glasačko telo na koje računate?

– Svako ko je bilo kada i bilo zašta bio "crna ovca", razumeće šta tražimo, a šta nudimo.

• Bili ste koalicioni partner SPS-u, a ujedno i jedan od osnivača DOS-a. Koji su vam osnovni kriterijumi za ulazak u vladu?

– Nema anđela na srbijanskoj političkoj sceni. Međutim, dobar istoričar lako će zaključiti da, sem nekoliko nametnutih odstupanja, Liberali nisu menjali suštinu svog programa, već da su drugi lutali i išli iz jedne krajnosti u drugu. Problem je što smo uvek bili prvi, a oni koji su dolazili posle nas činili su se nevešti ili naivni, pa im se to, kao, ne može ni zameriti. Sada ću vam otvoreno reći u čemu je problem – bili smo "crne ovce", a to smo i ostali.

Ko će biti kažnjen

• Šta je pozadina sukoba LS i G17 plus?

– Zašto je interesna grupa pod brojem 17 izabrala da se konfrontira baš sa nama, razumljivo je. Napadaju one koji su im "kost u grlu" zbog svog učinka, svojih saznanja i, najzad, svoje snage. Njihovi političko-promotivni motivi su prepoznatljivi, kao i usmerenja. Lagali su i biće kažnjeni, od suda simbolički, od nas retorički, od birača kategorički.

• Da li ste sa nekim pregovarali o predizbornoj koaliciji?

– Za predizbornu fazu je tipično da se šalju i primaju "aberi" i proverava ko gde teži. Liberali Srbije, međutim, nisu ni nameravali da prave široke koalicije nego samo da ponude nekim osobama od integriteta i nekim grupacijama, da svoje ideje i planove zastupaju preko naše liste. Liberali Srbije su korektan koalicioni partner, ali zastupaju svoja stanovišta.

• Ko će to biti eliminisan na predstojećim izborima?

– DOS više ne postoji, a na izborima će rasturače DOS-a stići kazna u vidu slabih rezultata i bolnog saznanja da će Radikali biti daleko, daleko ispred njih. Tako će se bolje profilisati pojedine snage, mada to neće biti dovoljno za postizanje stabilnosti, koja je važan cilj liberala.

• Da li je vaše zalaganje za "Srbiju Srbijancima" suprotno opredeljenju Liberala da podrže opstanak državne zajednice SCG?

– Ta stara poruka opominjala je građane Srbije da se okrenu sebi i da više veruju u sebe i svoje komšije, koje znaju i po dobru i po zlu, nego da zarad sujete i taštine glasaju za došljake iz vražje matere o kojima ništa ne znaju i koji su ih hipnotisali vatrenim govorima i vrućim parolama, zaboravljajući da objasne zašto su pre toga zapalili svoju, pa pobegli u našu kuću. Što se zajedničke države tiče, Liberali Srbije imaju viziju slobodne, razvijene, bezbedne zemlje – koja ubrzava put ka evropskim integracijama. Ako nas Evropa podržava da joj zajedno pristupimo, onda nema logičnijeg poteza od prihvatanja toga.

• Na koji način usklađujete obaveze u MUP-u i angažman u predizbornoj kampanji?

– Imam dobar tim i u MUP-u i u stranci, tako da će to biti teško, ali uspešno. Skratio sam spavanje i sve ostalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: