Partneri iz nužde

Info

Izvor: Blic

Subota, 13.12.2003.

11:03

Default images

Šansu da sastave novu vladu posle izbora trebalo bi da imaju DS, DSS i G17 plus, jer je pretpostavka da će im zbir njihovih glasova doneti ubedljivu većinu i samim tim i kritičnu masu potrebnu za stvaranje vladajuće koalicije. Četvrta stranka koja će postići dobar rezultat biće nesumnjivo radikali, ocenjuje za „Blic“ Vladimir Goati, naučni saradnik Instituta društvenih nauka.

Proteklih dana moglo se čuti od predstavnika ove tri stranke sa kim neće u koalicije. DSS ne bi sa socijalistima, radikalima i DS, G17 plus ne računa samo na SPS i SRS, kao ni DS. Dok socijalisti u javnim nastupima demonstriraju stav „nikad ne reci nikad“, radikali su, da li uvređeni prozivkama konkurenata ili ohrabreni rezultatom sa predsedničkih izbora, u jednom trenutku poručili „nećemo ni sa kim“, verovatno očekujući apsolutnu većinu.

Pitanje „ko će s kim“, međutim i dalje visi u vazduhu, jer kako neki kažu, jedina pozitivna stvar kod političara je što su praktične ličnosti. Prema važećem Ustavu, predsednik Srbije, sem u slučaju da jedna stranka osvoji apsolutnu većinu, poverava mandat za sastav vlade stranci sa najboljim rezultatom koja treba da sa drugim strankama formira većinu od ukupnog broja poslanika Skupštine Srbije.

Goati za naš list ističe da je, kada je reč o vladajućim postizbornim koalicijama, nerealno očekivati da će se u njima naći stranke koje su bile na suprotnim stranama 5. oktobra.

- Ovi izbori biće suočavanje sa istinom. Mnogi baloni nerealnih ambicija biće probušeni. Očekujem da ubedljivu izbornu većinu formiraju DS, DSS i G17 plus - kaže on.

Goati ističe da su problemi sa kojima će se susresti ove tri stranke u raspodeli vlasti i odgovornosti, programske, političke i lične prirode.

- Programski se razlikuju po stavovima o državnoj zajednici, teritorijalnoj organizaciji i sve će to otežavati da se formira vlada. Na to treba dodati i da će postojati i kadrovska i lična neslaganja, ali ova koalicija je najmanje loš scenario. Trenutno, malo je verovatna opcija da će samo dve stranke moći da formiraju vladajuću koaliciju - kaže naš sagovornik, dodajući da će ove stranke na udruživanje naterati glasovi građana, stavovi partijskog članstva, ali i međunarodna zajednica.

- Pitanje je šta je alternativa ako se oni ne dogovore. Alternativa u tom slučaju su novi izbori, a samo naivni mogu očekivati da će oni doneti bitno drugačiji rezultat - smatra Goati i napominje da će postojeća vlada obavljati dužnost sve do sastava novog kabineta.

On ističe da u svakom slučaju vladajuća koalicija ove tri stranke neće biti srdačna.

- To neće biti koalicija srećnih partnera. Biće to koalicija koja je rezultat nužnosti, gde su partneri nepoverljivi i gde će pokušati da do detalja definišu i podelu vlasti, ali i podelu odgovornosti. Svi će pokušati da se osiguraju i reosiguraju za buduću saradnju - zaključuje Goati.

Kao drugu pretpostavku Goati navodi da, s obzirom na to da je politička scena Srbije oživela, treba očekivati da će broj bačenih glasova odnosno broj glasova koje će dobiti stranke koje imaju do pet odsto podrške u biračkom telu, biti veći nego ranijih godina.

- To je zbog toga što birači nemaju predstavu o specifičnoj težini mnogih partija koje učestvuju na ovim izborima. Broj bačenih glasova biće iznad proseka koji je u prethodnih pet izbornih ciklusa iznosio 8,7 odsto, odnosno sada će biti iznad deset odsto. To će ići u korist velikih stranaka, odnosno u korist četiri navedene stranke - ocenjuje naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: