Opstaju li Tadići Svilanović?

Info

Izvor: Novosti

Četvrtak, 11.12.2003.

22:22

Default images

Ishod parlamentarnih izbora u Srbiji i novi raspored snaga u republičkom parlamentu preslikaće se, ne samo na skupštinu državne zajednice, nego i na Savet ministara. U nekom budućem “bacanju karata”, trojica ministara iz Srbije - Goran Svilanović, Boris Tadić i Rasim LJajić - mogli bi da ostanu bez ministarskih pozicija.

Ako se “u pogon” stave prognoze domaćih analitičara, Demokratskoj stranci (na čijoj su listi, pored ostalih i lider GSS i aktuelni šef diplomatije Goran Svilanović) biće vrlo teško da obezbedi toliko poslaničkih mandata u republičkom parlamentu, da bi u Skupštini SCG mogla da dobije dovoljno glasova za “očuvanje” čak i dva ministarska mesta. Pogotovo dva najvažnija - diplomatije i odbrane. Zato se i očekuje da će krajem januara, kada bude konstituisan srpski parlament, a odmah zatim delegirani i novi poslanici u parlament državne zajednice - na red doći i promene u Savetu ministara.

A, na tu računicu nezvanično, računa i Podgorica. Navodno, Crna Gora je vrlo zainteresovana da, kada se već bude menjao sastav Saveta ministara - to bude u skladu sa Ustavnom poveljom, koja je decidna - da ministri odbrane i spoljnih poslova ne mogu biti iz iste države članice. To što je taj član, već izborom ovog, aktuelnog ministarskog sastava bio prekršen - bila je stvar međurepubličkog dogovora. Ali, ne mora se to i ponoviti. Nezvanična razmišljanja pozivaju se i na tezu da Koštuničin DSS i on sam (sa mnogo jačim pozicijama u Skupštini SCG) neće dozvoliti gaženje odredbi Ustavne povelje.
Zato bi se, po istim kalkulacijama mogla obaviti rotacija, koja je i onako predviđena Ustavnom poveljom. I to, na čelu Ministarstva spoljnih poslova gde bi za šefa diplomatije došao mlađani Igor Lukšić, aktuelni Svilanovićev zamenik. NJegovo ime, poslednjih dana, pominjalo se i u kontekstu mogućeg kandidata za ambasadora pri misiji UN u NJujorku, ali nezvanično se nagoveštava da je takva varijanta na prilično klimavim nogama...

Pitanje je zašto bi Podgorica bila zainteresovana baš za diplomatiju, a ne za Ministarstvo odbrane, kada je i ovde predviđeno rotiranje. Odgovor je stigao u stilu - “rado Srbin ide u vojnike”... Navodno, Srbija je uvek bila više zainteresovana za odbranu... Ali, ono što celoj priči daje ton “ne mnogo verovatne” jeste da bi, u toj konstelaciji snaga - Srbija imala samo dva, a Crna Gora četiri ministarska mesta, uključujući i mesto predsednika SCG. Za ambasadora SCG u Rim ide Branko Lukovac, a na njegovo mesto ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, naslednik, koliko se zna, još nije “izabran”. Možda će on biti iz Srbije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: