Milošević vladao gore od Turaka

Info

Izvor: Blic

Četvrtak, 11.12.2003.

22:15

Default images

- Mnogi su na Zapadu veoma neprijatno iznenađeni imenima optuženika na listama, ali to, po mom mišljenju, ima i pozitivne strane. Mislim da su oni sada priterani uza zid i da će se na ovim izborima videti koliku oni zaista podršku imaju u narodu. Oni pokušavaju da se sakriju iza naroda, a istovremeno navode da su patrioti - navodi Lajon. On smatra da su samo dvojica političara na Balkanu „shvatila ulogu Tribunala“ i naveo Aliju Izetbegovića i Vojislava Šešelja, koji su unapred najavili da će se u slučaju podizanja optužnice dobrovoljno predati Haškom sudu.

- Oni su shvatili da će se na osnovu haških suđenja pisati istorija Balkana i da u sudnici mogu da odbrane svoj narod. Šešelj je otišao u Hag i pokušava da skine odgovornost sa naroda. Ne želeći da se krije iza naroda, nastavlja svoju borbu - kaže Lajon i dodaje da bi i drugi optuženici to morali da urade ukoliko smatraju da nisu krivi.

Lajon, koji je već godinama prisutan na Balkanu, navodi da postoji nada da Srbija neće krenuti u pravcu suprotnom od onog kojim je krenula 5. oktobra 2000. godine.

- Kada pogledate istraživanja pred ove parlamentarne izbore, videćete da su građani u većini opredeljeni za proevropsku politiku. Više od 50 odsto građana je opredeljeno za neku od stranaka koje zastupaju reformski kurs - kaže Lajon. On dodaje da osim toga i sam tok predizborne kampanje navodi na zaključak da se u Srbiji dosta toga promenilo i da je nekada karakteristična nacionalistička retorika zamenjena temama koje prvenstveno govore o interesu građana.

Direktor Međunarodne krizne grupe za Srbiju ocenjuje da je ipak potrebno još mnogo toga uraditi da bi srpsko društvo „ozdravilo u celini“. Jedan od preduslova za to je, prema njegovim rečima, i ozbiljno suočavanje sa prošlošću.

- Mislim da je neophodno da se Srbija suoči sa onim što se dešavalo tokom ratova na Balkanu. Mislim da treba jasno reći da su zločine činili pojedinci a ne narod. Ne može ceo srpski narod da bude odgovoran za zločine koje su pojedinci činili. Vi ste u Srbiji imali velike antiratne demonstracije, veliki broj ljudi je izbegavao da ide u rat... ne može se reći da su Srbi zločinci. Zločine su činili pojedinci. Govoreći o propustima DOS od 2000. do danas, Lajon ocenjuje da nije pravo pitanje šta su oni propustili, „već šta su 5. oktobra zatekli“.

- Miloševićeva vladavina je u ekonomskom, političkom i moralnom smislu unizila Srbiju. Samo tokom inflatorne 1993. godine uništena je skoro kompletna srednja klasa, koja je u svim tranzicionim društvima glavni motor reformi. Sa te strane možda se može reći da je Miloševićeva vladavina bila pogubnija od pet vekova turske vladavine - navodi Lajon, koji je doktorirao na balkanskoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: