Prvo ometanje suparnika

Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana krstarili Srbijom. Dominantna tema stranačkih mitinga i skupova bila je otvaranje radnih mesta i predstavljanje socijalnih programa za zbrinjavanje najugroženijih građana.

Info

Izvor: Politika

Sreda, 10.12.2003.

00:59

Default images

Jučerašnju kampanju obeležilo je i Udruženje za zaštitu prava homoseksualaca i lezbejki koje je indirektno agenciji Fonet potvrdilo da su im Liberali Srbije ponudili dva poslanička mesta u budućem sazivu Narodne skupštine, ali da su oni tu ponudu odbili.

Iako su svi politički akteri podvlačili da dosadašnji tok predizborne kampanje protiče u fer i korektnoj političkoj borbi, juče je zbog ometanja političkih suparnika podignuta krivična prijava. Laburistička partija Srbije je odlučila da zbog pretnji njihovom članu u Jagodini podigne krivičnu prijavu protiv Drgagana Markovića Palme.

DS: NEĆEMO PO SVAKU CENU UĆI U VLADU SRBIJE: "Današnji dan je Svetski dan brobe protiv korupcije. Danas će u Meksiku biti potpisana povelja Ujedinjenih nacija koja označava korupciju kao jedan od najvećih svetskih zala, najvećih problema", rekao je Boris Tadić, nosilac izborne liste Demokratske stranke, obraćajući se juče u centru Valjeva članovima ove stranke, javlja naš dopisnik J. Stojić.

Mi ćemo, rekao je Tadić, kao buduća vlada Srbije, nastaviti žestoku borbu protiv korupcije jer je njeno iskorenjivanje preduslov normalnog društva, ali i brana protiv narodnog siromaštva. I zato ću na tome insistirati bespoštedno i bez ikakvog kompromisa. Zbog toga je sada važno da se u Srbiji izborimo "za budućnost odmah" kakva je i naša izborna poruka. Nećemo govoriti da je moguća cena hleba od tri dinara, jer bi to značilo da od nekog moramo da ukrademo, od seljaka ili onih koji doprinose državnom budžetu. Mi govorimo ono što je realno i ostvarljivo. Kada kažem da je moguće obezbediti pola miliona radnih mesta, onda to tvrdim jer imamo dovoljno mogućnosti za to. Više ne moramo, kao u prethodne tri godine, da popunjavamo javne finansije, stabilizujemo kurs dinara i obezbeđujemo sredstva za socijalno najugroženije. Sada imamo sredstva koja omogućavaju ulaganja u nove poslove. Jer, Srbija ima pola milijarde dolara u kasi, a kada smo mi došli na vlast nije imala ni dolara i kasa je bila razrušena", rekao je Tadić.

OTPOR PREDSTAVIO PROGRAM SOCIJALNE I ZDRAVSTVENE POLITIKE: Otpor je juče predstavio svoj plan socijalne i zdravstvene politike, kojim je predviđena transformacija ključnih institucija u tim oblastima društva.

Na konferenciji za novinare kandidat Otpora za poslanika Jagoda Jorga kazala je da će se Otpor zalagati za aktivnu socijalnu politiku, uz intenzivan privredni razvoj i zakone koji bi omogućili transformaciju fondova za zdravstvenu zaštitu i za penziono osiguranje.

Prema njenim rečima, Fond za zdravstvenu zaštitu trebalo bi da nadgleda nezavisna komisija i imao bi obavezu objavljivanja godišnjeg izveštaja o radu, dok bi penzionim fondom morali da rukovode finansijski stručnjaci.

Jorga je kazala i da se Otpor zalaže za obezbeđivanje zdravstvene zaštite za kategorije stanovništva koje tu zaštitu ne mogu sebi da priušte, kao što su nezaposleni, izbeglice i drugi.

SPS OČEKUJE BOLJI IZBORNI REZULTAT NEGO 2000. GODINE: Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da ta stranka očekuje na predstojećim parlamentarnim izborima u Republici bolji rezultat od onoga koji je ostvarila u decembru 2000. godine.

"Govore o tome da će otvoriti 500.000 radnih mesta, pa što ih do sada nisu otvorili, oni su, kao, za saradnju s Haškim tribunalom, a sada stavljaju ljude s liste tribunala na svoje liste", rekao je Dačić.

KOALICIJA ZA NARODNO JEDINSTVO ZA VRAĆANJE IMOVINE NA KOSMETU: Koalicija smatra da najvažniji standard i prva tačka dnevnog reda budućih razgovora s međunarodnom zajednicom i albanskim političkim establišmentom na Kosovu i Metohiji mora biti vraćanje imovine pravim vlasnicima, kako privatne tako i državne, saopštila je danas ta koalicija.

U saopštenju se naglašava da bi svaki drugi pristup rešavanju kosovskometohijskog problema bio legalizacija pljačke i dodaje da je UNMIK dužan da pronađe mehanizam da vrati zemlju, kuće, stanove i lokale na Kosovu i Metohiji pravim vlasnicima, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja u svom posedu ima znatan deo zemlje u južnoj srpskoj pokrajini.

Republici Srbiji moraju se pod kontrolu vratiti svi privredni subjekti u koje je decenijama ulagano, ističe se u saopštenju.

KOALICIJA ODBRANA I PRAVDA ISTIČE DA SE MANIPULIŠE AUTONOMIJOM VOJVODINE: Autonomijom Vojvodine godinama manipulišu prvenstveno oni kojima je stalo samo do sopstvenih džepova, izjavio je juče u Rumi jedan od lidera koalicije Odbrana i pravda Vuk Obradović.

Obradović je ocenio da se slično postupa sa seljacima, istakavši da im brda i doline u predizbornoj kampanji obećavaju oni koji su otkupljivali i izvozili pšenicu po niskim cenama, da bi je sad uvozili po daleko većim.

DEMOKRATSKA ALTERNATIVA ZA OČUVANJE MULTIETNIČNOSTI SANDŽAKA: Predsednik DA Nebojša Čović nagovestio je, prilikom posete Novom Pazaru, da bi Vlada Srbije za 2004. godinu mogla da obezbedi dopunu finansiranja za područja juga Srbije.

"Projekat podrške omogućio bi povezivanje multietničkih opština koje su nadomak Kosova i Metohije, podizanje standarda, kao homogenizaciju i harmonizaciju odnosa u tom regionu. Naš zajednički cilj je da ojačamo poverenje i sačuvamo multietničnost na ovim prostorima", kazao je Nebojša Čović, prilikom jučerašnje posete Novom Pazaru.

SAMOSTALNA SRBIJA NUDI PROGRAM ZA REŠANJE PROBLEMA MLADIH:Poslanički kandidat ispred omladine Samostalna Srbija – Vladan Batić Ivan Jakšić izjavio je da ta lista nudi program za rešavanje problema mladih u deset tačaka.

"Mi vidimo i znamo rešenje za probleme mladih u Srbiji. Kada postanemo poslanici, mi ćemo učiniti sve da ostvarimo naših deset ciljeva", rekao je Jakšić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prioriteti poslanika Samostalne Srbije, kada su mladi u pitanju, prema njegovim rečima, biće modernizacija obrazovanja, profesionalizacija vojske, rešavanje problema nezaposlenosti.

LABURISTIČKA PARTIJA SRBIJE ZGROŽENA PRETNJAMA POLITIČKIM NEISTOMIŠLJENICIMA: LPS u jučerašnjem saopštenju navodi da je zgrožen načinom kako pojedinici i njihovi sledbenici sprovode kampanju u Jagodini.

"Mislili smo da je vreme pretnji aktivistima političkih neistomišljenika i prebijanja odavno za nama, da je to vreme zauvek nestalo posle uvođenja demokratskog poretka u Srbiji, 5. oktobra 2000. godine. Međutim, Laburistička partija Srbije nije iznenađena reakcijom Dragana Markovića Palme, koji je u jednoj televizijskoj emisiji ponudio laburistima dva besplatna termina na svojoj privatnoj televiziji, da bi samo nekoliko dana kasnije nasrnuo na aktiviste LPS-a.

GEJ UDRUŽENJE ODBILO PONUDU LIBERALA: Predsednik Udruženja za zaštitu prava homoseksualaca i lezbejki "Prajd" Boris Milićević izjavio je juče da je to udruženje dobilo ponudu Liberala Srbije za učešće na listi za predstojeće vanredne parlamentarne izbore.

"Dobili smo usmenu ponudu da damo kandidata i kandidatkinju za njihovu listu. Mi smo im zahvalili na toj ponudi. To je jedan značajan korak. Nismo prihvtili ponudu, jer smatramo da je pogrešno vezivati gej i lezbejsku populaciju u ovom trentuku za bilo koju političku opciju", rekao je Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: