Bilbordi skromnih učinaka

Nekad su birači pozivani na glasanje uz slogane "Srbija se saginjati neće" i "Sa nama nema neizvesnosti", ili da ne glasaju, s porukama: "Bojkot, moj izbor", "Budi hrabar, reci dosta".

Info

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2003.

00:57

Default images

Izborni slogani za glasanje 28. decembra manje su sudbonosni, više stranački obojeni, s tim što ovog puta niko ne poziva birače da ne izađu na birališta, što je za ovdašnje političke prilike neuobičajeno.

U odnosu na dvehiljaditu godinu, izbornih slogana je više, jer je i više učesnika u izbornoj trci. Nekadašnji DOS je, naime, za septembar 2000, spremio slogan za Koštunicu ("Ko sme uvek da vas pogleda u oči") i na tome se, manje-više, završavala poruka biračima koje je "Otpor" prethodno svojim "Gotov je" pripremio za promenu čelnog čoveka u državi.

Kakvi su, u odnosu na pomenute ranije, ovogodišnji partijski slogani?

Miroslav Šutić, direktor agencije "Partner", primećuje da su DSS i Otpor, ponudili poruke veoma slične onima iz dvehiljadite. Utisak je da je reč o parafrazama tih slogana, što, smatra on, može da bude kontraproduktivno. Jer, glavna poruka Demokratske stranke Srbije je: "Ko što narod kaže, reč je reč, Koštunica DSS". Kao i 2000. naglašava se, dakle, reč "Ko". Šutić primećuje da DSS insistira na sopstvenoj doslednosti, što nije naročito kreativno, budući da su se okolnosti u Srbiji promenile. Pitanje je da li je u ovom slučaju dobro "jahati na istom talasu", primećuje Šutić.

Decembarski napredak

I Otpor svojim ovogodišnjim porukama ("Osvrni se! Kako živiš..".) podseća na ranije ("Overi!", "Upotrebi ga!"). Naš sagovornik ovakvim sloganima zamera to što nisu usaglašeni s vremenom u kojem se izbori održavaju. Ovo nije glasanje protiv, niti referendum nasuprot vlastima, a čini se da kampanja Otpora na to podseća.

Direktor agencije "Meken-Erikson" Srđan Šaper smatra da decembarske izborne kampanje označavaju napredak u odnosu na ranije, mada, kaže, postoji pravilo da su dobre one kampanje koje uspevaju da komuniciraju s novom društvenom energijom. Iz tog ugla gledano, kampanje koje insistiraju na istim ličnostima (DSS) ili na porukama sličnim nekadašnjim (Otpor), ne komuniciraju dovoljno s tom novom energijom.

Kao Studio B

Što se slogana Demokratske alternative tiče ("Kad je teško Čović"), Šaper kaže da je njime dobro odgovoreno na predstavu javnosti o onome šta lider DA nudi. Šaper ocenjuje uspešnom i poruku Liberala Srbije "Crna ovca, zbog hrabrosti i lojalnosti". Poruka je neobična i verovatno ništa bolje nije bilo moguće smisliti da bi se pariralo negativnom imidžu stranke.

Miroslav Šutić, međutim, podseća da je Studio B svojevremeno, dok je naglašavao svoj nezavisni medijski status, koristio "crnu ovcu" kao znak svog prepoznavanja, što će reći da je s izbornim sloganima teško biti originalan.

Slogan Demokratske stranke "Budućnost odmah" Šutić ocenjuje pozitivno, kao i Šaper. Vladajuća stranka ovim poručuje, kaže on, da su najveće teškoće iza nas i da posle izbora treba ići zajedno s onima koji su nas do sada kroz iskušenja vodili. Zanimljivo je, pri tom, da vodeća stranka vladajuće koalicije jedina u ove izbore ide s novim liderom, Borisom Tadićem, i ta kampanja je veoma personalizovana.

Direktor "Partnera" kaže da pojava Tadića, pa i sama poruka "Budućnost odmah", treba da dokažu da je u DS-u uspostavljen diskontinuitet "u odnosu na stranačku disharmoniju pre raspisivanja izbora".

Šutić smatra da je slogan G17 plus "Srbija na prvom mestu" logičan nastavak kampanje od pre nekoliko meseci, dok Šaper misli da ova stranka nepotrebno insistira na državotvornim pitanjima u vreme kad su socijalne teme biračima daleko važnije.

I SRS, inače, ponavlja svoju izbornu poruku iz nedavnih predsedničkih izbora ("Radikalno bolje"). Šutić smatra da to ponavljanje ima smisla jer je, praktično, reč o nastavku uspešne predsedničke kampanje lidera ove stranke. Šaper, pak, naglašava da jedino radikalima uspevaju "kampanje bez kampanje": oni se često ponašaju mimo pravila kojih se drugi pridržavaju, ali to ne smeta njihovom izbornom rezultatu. Direktor "Meken- Eriksona" s tim u vezi kaže da naši birači i dalje više glasaju "iz srca, nego iz glave", što znači da im u krajnjem opredeljivanju nisu najvažnije racionalne poruke stranaka, kao što je uobičajeno u zemljama razvijene demokratije. Na zapadu su, naime, važna obećanja koja se odnose na smanjenje poreskih stopa, olakšice u zapošljavanju i slične pogodnosti, ali našim biračima takve poruke nisu presudne za izborno opredeljivanje.

Miroslav Šutić smatra da izborni slogani nisu od velikog značaja za izborno opredeljivanje birača. To su pokazali rezultati istraživanja "Partnera" posle nedavnih predsedničkih izbora. Ispostavilo se da je malo ko od ispitanih mogao u potpunosti da reprodukuje izborne poruke predsedničkih kandidata. To je, kaže Šutić, razumljivo s obzirom na slabu zainteresovanost birača za nedavna glasanja, tako da se sad može očekivati veća pažnja javnosti, jer su i kampanje agresivnije. Ali, slogani opet neće biti presudni za opredeljivanje birača. Oni mogu, eventualno, da učvrste odluku onoga ko već namerava za nekoga da glasa, međutim takve kratke, makar i efektne poruke nisu u stanju da utiču na neopredeljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: