Uspeh zavisi od nosioca izborne liste

Uspeh Demokratske stranke na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji zavisiće od toga ko će biti nosilac liste te stranke, ukazuje analiza agencije "Medium galup".

Info

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.11.2003.

13:44

Default images

Uspeh Demokratske stranke na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji zavisiće od toga ko će biti nosilac liste te stranke, ukazuje analiza agencije "Medium galup". DS bi najbolji rezultat ostvarila ako bi na čelu liste bio Boris Tadić - 10 procenata glasova, dok bi najgori rezultat ostvarila ako bi je predvodio Čedomir Jovanović - 6,4 odsto, ukazuje analiza rađena na osnovu istraživanja sprovedenog od 28. oktobra do 3. novembra. Istraživanje je rađeno na višeetapnom slučajnom uzorku od 1.000 ispitanika iz Srbije, bez Kosova.

Procenat glasova koji bi DS osvojila kada bi na čelu liste bio sadašnji premijer Zoran Živković iznosi 7,7, dok bi, kada bi lista nosila ime pokojnog premijera Zorana Đinđića, stranka osvojila 7,8 odsto glasova. U analizi se navodi da se promene u rezultatu DS najviše odražavaju na rejting direktne konkurencije te stranke - G17 Plus, ali u izvesnoj meri i na rejting Demokratske stranke Srbije, i Otpora. U slučaju da DS osvoji manji broj glasova, G17 plus ostvarila bi bolji rezultat, dok bi DSS ostvario lošiji rezultat samo u slučaju da nosilac liste bude Boris Tadić. U tom slučaju i Otpor bi izgubio izvestan broj glasova. Prema procenama "Medium galupa", promene na čelu liste DS odražavaju se i na izlaznost birača - najveća bi bila u slučaju da nosilac liste bude Tadić, dok bi u ostala tri slučaja bila nešto manja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: