UVOD

25. januara proste 2005, velika ekspedicija na čelu sa Aleksandrom Velikim (aka Pemba Jaćimovic) i Urošem Nejakim (aka Marko Slinavac) zaputiće se put daleke Argentine, da pregazi potočiće mitski poznatog (po klopi) gradića Mendoze i krene na Akonkagvu. Veliki izazov predstojeće Samsung snowboard ekspedicije ogledaće se u surovoj klimi i visini Akonkagve (6.962m), najvišeg vrha Amerike. Pored toga što ekipa ima za cilj da osvoji vrh (bez priviđanja malih patuljaka i dremkanja), freeride snowboard spust koji na toj visini Marko treba da izvede, iscediće poslednje atome energije, izdržljivosti, volje, posvećenosti i bistrog uma. Ujedno, to će biti i državni record.

Posle Mont Blanca (4807m) i preloma butne kosti, nase crtane junake iz EST-a (a pogotovo Slinavca) očekuju veliki napori i iskušenja. U poslednjoj avanturi Aleksandar Veliki je ozbiljno povredio koleno, a Marko, po starom dobrom običaju bez ikakvih izgleda na kladionicama da bilo šta uradi, odmetnuo se u 'ajduke. Dva meseca trajao je veliki eksperiment na Ortopedskoj bolnici na Banjici, koji je ujedno bio i pravi preporod i trening za Marka. Pod budnim okom "oca mu" testiran je na svakih sedam dana, da bi dobio blagoslov za nimalo lak poduhvat.

Poznajući naše junake, niko neće odustati bez surove borbe sa planinom i ljudima u klubu:). Ono što je oduvek krasilo jedan deo ekipe EST-a, je puno humora, iskrenosti i vere.

Sa sloganom "slušaj oca, životinjo!", naši glavni junaci će - kako god - doživeti uspeh ili neuspeh suočenju sa Ankokagvom. Mada, nečiji neuspeh vredi mnogo više nego nečiji uspeh. Sa tom parolom nećemo daleko dogurati tako da je nećemo ni primenjivati. Ostaje nam ono što je čuveni dorćolski boem rekao – “Ride on, o yeah, ride on".

Na krilima konja Jabučila i po uzoru na Galeta,

Marko rab Hrista Boga, poslednji od svih.