Navršilo se pet godina od velikih demonstracija u Srbiji kojima je, nakon više od jedne decenije, okončana vladavina režima Slobodana Miloševića. Centralne demonstracije, kojima je Milošević praktično oboren sa vlasti, održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gde se na poziv tadašnje opozicione Demokratske opozicije Srbije okupilo više stotina hiljada.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SR Jugoslavije, na kojima je pobedio kandidat DOS-a Vojislav Koštunica. Demonstracije su bile kulminacija dobro organizovanih višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsednika SRJ.

Demonstranti su u Beograd, na plato ispred savezne skupštine, stigli iz citave Srbije, probijajuci policijske blokade na putevima. Vec u prepodnevnim satima, policija je upotrebila suzavac kako bi sprecila demonstrante da udu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno. Zgrada savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i pridružila se narodu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanovic iz Cacka, koja je pala pod tockove kamiona, a jedan covek preminuo je od posledica srcanog udara. Povredeno je 65 ljudi.

U vecernjim satima gradanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Miloševic je priznao izborni poraz i cestitao Koštunici.

O tome šta se u društvu promenilo u poslednjih pet godina, gde smo kao društvo bili, a gde smo sada, šta je u najvažnijim oblastima suštinski promenjeno, a šta je ostalo isto, za B92 govore i pišu eminentni strucnjaci.

 

  © 1995 - 2005, B92 | Kontakt | O nama | Impresum