Izvor: B92

Građani Srbije u ovom periodu najviše su zainteresovani za putovanje u zemlji ili u okruženju, gde nije potreban negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji, pre svega u Republiku Srpsku, odnosno na Jahorinu, koja je atraktivna zimska destinacija, izjavio je jutros direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je rekao da državljani Srbije trenutno mogu "bez problema" putovati i u Mađarsku, dok se u Italiju ne može ići turistički, već samo na lečenje ili u slučaju nekih neodložnih poslovnih obaveza, piše Tanjug.

Najveće interesovanje je za skijališta u Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, kaže Seničić i dodaje da se u te zemlje može ući, ali uz neophodnu potvrdu o vakcinaciji, s tim što Sputnjik vakcina nije priznata.

Turisti iz Srbije su u zimskoj sezoni zainteresovani i za Bugarsku, a Seničić podseća da se u tu zemlju može ući sa negativnim PCR testom ili uz potvrdu o vakcinaciji.

Seničić je istakao i da je popunjenost skijališta i drugih turističkih centara u Srbiji jako dobra, te da su do kraja raspusta mesta popunjena.

Pravila ulaska u Mađarsku i BiH

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku sa teritorije Srbije, bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre pandemije. Nije potrebna potvrda o imunizaciji, niti negativan PCR test.

Iako granična policija na aerodromu u Budimpešti ne traži od naših građana koji su u tranzitu potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test, avio-kompanije zadržavaju pravo da ulazak putnika u avion uslove posedovanjem negativnog PCR testa.

Ukoliko naši državljani dolazi u Mađarsku iz neke treće zemlje (npr. sleću avionom na aerodrom u Budimpešti) ne treba da imaju potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test ukoliko su u tranzitu, odnosno ukoliko putuju u Srbiju bez zadržavanja u Mađarskoj.

Ukoliko žele da u Mađarskoj borave neko vreme (turistički, poslovno) potrebno je da imaju potvrdu o imunizaciji koja je zvanično potrebna samo prilikom ulaska na manifestacije na kojima se očekuje više od 500 posetilaca (sportski događaji, muzički festivali i dr), bilo da se radi o manifestacijama u zatvorenom ili otvorenom prostoru. U praksi, međutim, u većini slučajeva građani treba da pokažu potvrdu o imunizaciji prilikom ulaska na koncerte, sportsko-rekreativne objekte, muzeje, čak iako tamo trenutno boravi manje od 500 posetilaca.

Za ulazak u restorane nije potrebna potvrda o imunizaciji, iako restorani imaju pravo da ulazak uslove posedovanjem potvrde o imunizaciji. U većini slučajeva, posetioci ulaze u restorane i kafiće samo sa zaštitnom maskom, koja nije obavezna tokom boravka u ovim objektima.

Nošenje zaštitnih maski je obavezno u svim zatvorenim javnim prostorima (hotelima, tržnim centrima, prodavnicama, gradskom prevozu i drugo).

Ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz Republike Srbije.

Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo kovid 19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.