Izvor: vecernji.hr

Kako bi zadobili poverenje domaćih i stranih turista za dolazeću zimsku sezonu 2021/2022, predstavnici austrijske vlade uveli su nova pravila za sve koji planiraju da idu na skijanje u ovoj zemlji.

"Ove će godine definitivno biti zimskog odmora", poručila je ministarka turizma Kostinger u svom uvodnom izlaganju. Dodala je i: "Ko želi da uživa u sigurnom odmoru, treba da se vakciniše". Potom je izložila nova pravila u skladu s tim kako vlada vidi da odgovoran i siguran turizam treba da funkcioniše uprkos pandemiji koronavirusa.

Ministarka je naglasila kako je baza za nova zimska pravila vladin trostepeni plan zaštite od koronavirusa, koji je 15. septembra stupio na snagu, a prema kome je glavni parametar za utvrđivanje epidemiološke situacije u zemlji opterećenost kapaciteta u jedinicama intenzivne njege, a ne više sedmodnevna incidencija odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Prema njenim rečima, vladini ciljevi su jasni: "Na jednoj strani sprečiti preopterećenost kapaciteta intenzivne nege, a na drugoj sprečiti da Austrija ponovo bude proglašena rizičnim područjem".

S početkom zimske zone za skijaše i sve ostale korisnike skijaških žičara i gondola u Austriji važi takozvano 3-G pravilo, odnosno da kod kupovine karte na šalteru treba predočiti dokaz o vakcinisanju protiv koronavirusa, izlečenju ili antigenski test ne stariji od 24 sata ili PCR test.

Ono što je ove zimske turističke sezone važno za vlasnike skijaških žičara, dizala i gondola jeste da neće biti ograničenja kapaciteta i da nije više potrebno držati fizički razmak među osobama. U ugostiteljstvu i hotelijerstvu takođe će važiti 3-G pravilo (vakcinisan/izlečen/testiran). I tako će biti dok ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i popunjenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege više od 15 odsto, odnosno 300 bolničkih kreveta (2. stepen plana).

Tada se kao dokaz ukida samotestiranje kod kuće pod nadzorom video-kamere i vrede samo testovi napravljeni u službenim stanicama za testiranje. Od nivoa 2 i zauzetosti 300 kreveta u intenzivnoj nezi za "Apres ski", dakle zabavu i piće nakon skijanja, za skijaše vrede ista pravila kao i za noćne klubove i noćnu gastronomiju. To znači da u Apres ski-bar mogu ući samo vakcinisani gosti i oni koji su preboleli koronu te osobe s negativnim PCR testom. Antigenski testovi u tom slučaju više se ne priznaju kao dokaz.

Ministarka turizma posebno je naglasila kako se veseli da je u turističkoj industriji 72 odsto zaposlenih već vakcinisano protiv koronavirusa. Ministarka Kostinger je takođe izvestila javnost da će ove godine u Austriji biti moguće organizovati i posetiti božićne i božićne sajmove, za koje će takođe važiti 3-G pravilo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.