Izvor: B92

Neretko se može čuti kako u Srbiji nema gde da se skija, međutim realnost je sasvim drugačija. Imamo razvijena skijališta, ali i nekoliko onih koji su u povoju i koji će u budućnosti privlačiti sve veći broj skijaša. Danas "skijamo" na Goču.

U sklopu severnokopaoničkih planina, 200 km od Beograda, 31 km od Kraljeva, nalazi se planina Goč, sa najvišim vrhom na 1.124 m. Goč je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca.

Gde na skijanje u Srbiji? Zlatibor - odličan za prve skijaške korake FOTO

U turističkom centru "Dobre vode", nalaze se dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu, sa dva ski lifta. Na 150 m od hotela nalazi se žičara dužine 1.150 m i ski stazom dužine 1.400 m. Gornji deo ove staze, čija je visinska razlika 350 m, blagog je nagiba i pogodna je za početnike, dok je donji deo strmiji i na njemu skijaju skijaši rekreativci.

Foto: Rina

Na Goču, dečjoj planini, kako je mnogi s pravom nazivaju, udaljenoj tridesetak kilometara od Kraljeva, trenutno boravi dosta dece.

Tokom zimske sezone moguće je i dnevno i noćno skijanje, uz poštovanje epidemioloških mera.

Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO

Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba. U ponudi je i manja, 30-metarska skakaonica, idealna za obuku i treninge skijaša skakača. Gosti koji posete Goč u zimskoj sezoni imaju mogućnost najma ski opreme, a organizuje se i škola skijanja.

Poslednjih godina ova planina svojom bogatom prirodom i sve raznovrsnijom ponudom smeštaja postaje i jedan od turističkih centara ovog predela.

Ljubitelji prirode leti na Goču pored svežeg planinskog vazduha, mnogobrojnih šuma četinara i listopada mogu uživati u šetnji poljima borovnica, šumskih jagoda, poljima obraslim planinskim travama.

Osim mogućnosti za skijanje Goč pruža uslove (tereni za košarku, odbojku, rukomet i tenis), za pripreme sportista, organizovanje rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding, ribolov i lov.

Gde na skijanje u Srbiji? Niti Zlatibor, niti Kopaonik FOTO

Nakon što su bivši radnici smučarskog kluba pokrenuli sudski spor, planina Goč ostala je bez ski-lifta, mašine za tabanje snega i sve klupske imovine.

Skijalište je otišlo na doboš sa sve stubovima uspinjače, koji su demontirani i isečeni i na ime duga prodati u staro gvožđe.

Međutim, po svemu sudeći, za Goč dolaze bolji dani. Ministarstvo za sport izdvojilo je 15 miliona dinara, grad Kraljevo 20 miliona, tako da će, kako najavljuje Ivan Milić, direktor Dečjeg odmarališta "Goč", uskoro početi montiranje modernog ski-lifta, dužine 300 metara.

Vrnjačka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno vrlo privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda.

Drumskom i železničkom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd – Sofija i Beograd – Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije, a dobrim lokalnim putevima sa svojim šumsko – planinskim zaleđem koje čini široko područje očuvane prirodne sredine.

U ovaj kompleks spadaju visoke planine Kopaonik (2.017m), Željin (1.785m), zatim Stolovi (1.376m) i obližnji pitomi Goč (1.216m). Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikro klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva.

Ski staza predstavlja značajnu turističku ponudu Vrnjačke Banje u zimskom periodu. Pruža odlicne uslove za rekreativno bavljenje skijanjem i za organizovanje nekih skijaških takmicenja. Tokom zime ovo skijalište koristi veliki broj Vrnjčana i organizovanih grupa i gostiju Vrnjačke Banje. U blizini ski staze nalaze se objekti za smeštaj i osveženje skijaša. Postoji mogućnost organizovanog prevoza minibusom od centra Vrnjačke Banje do ski staze i nazad.

Ski lift se nalazi na planini Goč udaljenoj 12 kilometara od centra Vrnjačke Banje. Do njega se dolazi asvaltiranim obeleženim putem. Ski lift je svečano otvoren 20. decembra 1997. godine. Sastoji se od dve skijaške staze i malog ski lifta koji se može koristiti za obuku skijaša i obuku dece.

Skijalište na Goču dobija novi izgled: Gradi se ski-lift dug 300 metara

Staza je osvetljena tako da pruža mogućnost noćnog skijanja.

Radno vreme Ski lifta je svakoga dana od 10 do 16 časova, a petkom, subotom i nedeljom noćno skijanje od 18 do 22 časa.

Cena dnevnog ski pasa iznosi 600 dinara, cena noćnog ski pasa iznosi 800 dinara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.