Foto: Verona studio  / Shutterstock
Foto: Verona studio / Shutterstock

Gde na skijanje u Srbiji? Veoma posećena destinacija, ali i neotkriveno skijalište FOTO

Podeli

Mnogi je nazivaju još još i Balkan planina, a govore i da je jedna od najlepših prirodnih lepota Srbije. Danas "skijamo" na Staroj planini.

Kroz seriju tekstova rešili smo da predstavimo mapu skijališta Srbije, kao i kompletni vodič kroz cene ski-pasa na svakom od naših skijaških bisera.

Nedaleko pored Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj.

Gotovo pet meseci godišnje nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Na sajtu skijališta Srbije stoje cene koje su identične kao na Zlatiboru.

Ako ćete ovde doći samo da skijate uz uslov da ste smeštaj već rešili, za ski-pas koji će vam omogućavati ulazak na skijalište 6 dana treba izdvojiti 8.500 dinara. Naravno, cena zavisi od termina koji ste odabrali, zato uvek sve proverite.

Dnevni ski-pas za odrasle u glavnoj sezoni je oko 2.200 dinara, a za decu 1.800 dinara.

"Babin zub", koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i jednog od najviših vrhova Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Komšije preporučuju "neotkriveno" skijalište - Staru planinu

Sadržaj skijaškog centra "Babin zub" čine staze na lokacijama "Konjarnik", "Sunčana dolina", kao i "Markova livada". Skijalište "Babin zub" poseduje četvorosednu žičaru "Konjarnik" sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift "sidro" "Sunčana dolina" kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom "Markova livada".

Pročitajte još:

Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO

Gde na skijanje u Srbiji? Zlatibor - odličan za prve skijaške korake FOTO

Gde na skijanje u Srbiji? Niti Zlatibor, niti Kopaonik FOTO

Na lokaciji "Jabučko ravnište" nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza.

U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na "Babinom zubu". Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju.

Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Da li ste skijali na Staroj planini? Pišite nam utiske u komentarima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu