Izvor: B92

Nekoliko austrijskih skijališta odlučilo je da pooštri mere zaštite od koronavirusa nakon što je tokom vikenda u njima zabeležen velik broj posetilaca, turista i skijaša.

Mere uključuju dodatno ograničenje broja parking mesta, više prostora za čekanje u redovima te više osoblja koje će osiguravati poštovanje mera, izvestile su vlasti savezne države Gornje Austrije, koja je u nedelju zbog sunčanog vremena privukla veliki broj posetilaca zbog kojih su nastale velike gužve.

"Vodeći računa o ličnoj odgovornosti, pozivam skijaše da dođu na skijališta, ali ako je to moguće, tek u popodnevnim satima, jer u to doba oni 'jutarnji' gosti kreću kućama pa tako mogu izbeći gužvu", rekao je ministar ekonomije Gornje Austrije, Markus Ahlajtner.

Svi iz inostranstva moraju u desetodnevni karantin

Foto: Depositphotos/ serrnovik

U Austriji su trenutno otvorena brojna skijališta, međutim većinom ih koristi samo lokalno stanovništvo, piše Indeks. Naime, svi oni koji stižu iz inostranstva moraju najpre biti u desetodnevnom karantinu.

Svi skijaši stariji od 14 godina moraju nositi visokokvalitetne maske, koje su prema standardima EU klasifikovane kao FFP2. Dok čekaju u redovima ili se voze u gondolama moraju ih nositi preko nosa i usta.

Skijalište u Išglu, koje je ranije ove godine identifikovano kao ishodište brojnih slučajeva zaraze koronavirusom koja se potom proširila u brojnim evropskim državama, jedno je od onih koja su početak nove sezone skijanja odlučila odgoditi do januara.

Zaboravili na koronu: Srpski Išgl na delu FOTO

Operateri žičara u Išglu upozoravaju turiste da je skijalište povezano sa žičarama u susednoj Švajcarskoj, pa osobe koje odluče da skijaju u obe države moraju voditi računa o mogućem desetodnevnom karantinu pri povratku u Austriju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.