Foto: depositphotos/ krsmanovic
Foto: depositphotos/ krsmanovic

Vraća se na velika vrata: Planina oživljava posle 30 godina

Podeli

Severozapadna padina Velike livade, koja se nalazi na 650 metara nadmorske visine, odlukom Gradske uprave za urbanizam biće pretvorena u ski-stazu.

Međutim, do ove odluke nije se stiglo odjednom i tek onako, jer je pre 30 godina upravo na ovom mestu već postojalo skijalište na kom su svoje prve korake na skijama učili školarci iz čačanskih škola, a inicijativu za revitalizaciju pokrenuli su nostalgični meštani.

"Od roditelja sam često slušao priče kako je skijalište uvek bilo puno. Nije bilo potrebe da idu na Zlatibor ili Kopaonik. Početkom devedesetih ono je zatvoreno i sećam se da sam kao šestogodišnjak prolazio pored ski-lifta, čiji delovi su nakon zatvaranja pokradeni i pitao se kako je to bilo nekad", rekao je za Rinu Nenad Milošević, zamenik predsednika mesne zajednice Riđage.

"Zajedno sa svojim komšijama pokrenuli smo akciju i nakon nekoliko godina dobili odobrenje od strane gradskih vlasti da se nekadašnje skijalište ponovo oživi", dodao je.

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline i prepoznata je kao izuzetno atraktivan turistički potencijal. Ski-staza biće dugačka oko 370 metara i nalazi se na tromeđi tri živopisna sela - Riđaga, Pridvorice i Rtara.

"Iz Hidrometeorološkog zavoda dobili smo izveštaj u kom je zapisana visina snežnog pokrivača u prethodnih 10 godina. Na toj padini sneg se duže zadržava nego u ostalim delovima, tako da je naša inicijativa potpuno opravdana i ovo mesto može biti od izuzetnog turističkog ali i edukativnog značaja za grad Čačak", kaže Nenad.

Buduće skijalište od lokalnog puta biće udaljeno osam kilometara, a planirano je da budu izgrađeni i propratni sadržaji koji će dodatno privući posetioce upravo na ovu lokaciju.

"Prvo je neophodno izvršiti eksproprijaciju zemljišta i sprovesti postupak javne nabavke za izradu Plana detaljne regulacije. Skijalište u Riđagama će biti pod ingerencijama Sportskog centra Mladost, a nakon ski-staze biće oformljeno i sankalište za najmlađe. Čačak nema ski-stazu, zato će realizacija ovog projekta biti od velikog značaja za sve sugrađane", istakao je Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Za kompletno uređenje i opremanje ski-staze, prema procenama, biće izdvojeno oko 10 miliona dinara. Ono što obećava veliku posećenost u zimskim, ali i letnjim mesecima jeste i blizina Ovčarsko-kablarskog masiva, koji se nalazi na mapi brojnih planinara iz zemlje, ali i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu