Izvor: B92

Februar je verovatno jedan od najpodcenjenijih meseci kada se radi o putovanjima. Ukoliko zanemarimo vikend oko Dana zaljubljenih, ostala predivna mesta nisu toliko posećenja, a neka zaista treba posetiti baš u februaru.

Madeira, Portugal

Jedan od razloga što se ovaj mesec izbegava kao vreme putovanja jeste mokro i hldno vreme, ali ukoliko posetite ostrvo Madeira koje se nalazi u Atlantskom okeanu severozapadno od Afrike, uopšte nećete imati osećaj da u Evropi traje zima.

Priroda Madeire čini ovo ostrvo idealnim za aktivan odmor, pa možete da obiđete prirodni rezervat ukrašen crvenim vulkanskim kamenjem ili možete da šetate liticama i uživate u pogledu na okean.

A ukoliko posetite ovo ostrvo sledećeg meseca imaćete priliku da prisutvujete, a i da učestvujete u Karnevalu Madeire koji traje od 19. do 26. februara

Foto: depositphotos/ anitasstudio

Prag, Češka

Prag je popularna destinacija, ali nakon što prođu zimski praznici turisti se strpe do proleća, pa onda posećuju „grad tornjeva“. Upravo zbog toga je idealno Prag videti u februau. Manje turista znači bolje razgledanje grada i uživanje u istorijskom delu pod snegom kada Karlova ulica i Karlov most imaju posebnu čaroliju.

Zimi u Pragu na ulicama možete da pronađete tezgice na kojima se prodaju topli napici i hrana, ali i vuneni proizvodi. Ukoliko vam to nije dovoljno da se zagrejete, uvek možete da se od hladnoće sklonite u Nacionalni ili Jevrejski muzej ili u Muzej piva da otkrijete zašto su Češka piva toliko bolja od mnogih drugih.

Za ljubitelje književnosti tu je Kafkin muzej, koji je bio dom u mladosti slavnog književnika.

Foto: depositphotos/ william87

Cirih, Švajcarska

Ukoliko volite planinu i zimske sportove, ali ne biste da baš ceo odmor provedete vam grada, onda je Cirih jedno od najboljih mesta za vas.

Cirih je idealan za one koji vole uređene gradove sa mnogo kulturnog sadržaja, a u njegovoj blizini se nalaze poznata švajcarska skijališta, pa ukoliko se odlučite za dnevni izlet na planinu do Davosa potrebno je oko dva sata vožnje vozom.

Foto: depositphotos/ sborisov

Monvalezan, Francuska

Francuski Alpi su odlična zimska destinacija, a posebno skijalište La Rosjer na granici sa Italijom. Ako ne volite zimske sportove ne znači da nećete moći da uživate. Skijaški kompleks nudi dosta sadržaja, a sama priroda dve zemlje je toliko očaravajuća, da vam dodatni sadržaji i nisu potrebni.

Oni koji bi ovaj deo Francuske posetili zbog skijanja, mogu da posete kompleks Ark u kojem je omogućeo noćno skijanje, kao i skijanje na vodi.

Foto: depositphotos/ lexin1575

Pariz, Francuska

Za one koji nisu ljubitelji prirode, uvek je tu magični Pariz. Naravno, ovakav grad je popularan u svako doba godine, ali za izbegavanje gužvi najbolje bi bilo zaobići ga za Dan zaljubljenih, osim ukoliko ne želite da ovaj grad posetite sa voljenom osobom.

Pariz važi za jedan od najromantičnijih gradova, a ukoliko budete imali sreće da zateknete i sneg, zaista ćete imati neponovljiv doživljaj. Dobra stvar je da februar ne spada u sezonu, pa su karte i smeštaj primetno jeftiniji nego, na primer u letnjim mesecima.

Foto:depositphotos/ encrier

Kerineja, Kipar

Ovde nećete pronaći sneg, već prijatnih 15 stepeni. Ukoliko vas ovaj grad severnog dela Kipra ne zanima samo kao dobro letovališta-odlično- jer ima dosta sadržaja za turiste i van sezone.

Neke od stvari koje ne smete da propustite jesu tvrđava Kerineje i Muzej olupina u kojem se čuvaju dobro očuvane polupine broda nasukanog pre 2.300 godina.

Iako nije sezona kupanja, osim možda za Ruse, ipak prošetajte obalom i opustite se uz zvuke talasa koji udaraju o bele, peščane plaže.

Foto: depositphotos/ KirillM

Madrid, Španija

Madrid je uvek u senci Barselone, a njamanje gužve je svakako u februaru. Ovaj grad je idealan za sve one koji vole lepu arhitekturu i kulturu, pa je šetnja gradom i poseta Prado muzeju nešto što bi trebalo da učinite odmah po dolasku u Španiju.

Ako volite karnevale, kraj februara je pravo vreme za posetu, jer tada će širom Madrita biti organizovane parade, žurke i proslave početka Uskršnjeg posta.

Foto: depositphotos/ DarioSz

Nica, Francuska

Nica je poznato letovalište, pa je tako i najposećenija od maja do septembra, a čak i oni koji kroz nju samo prolaze odmah odu na plažu. Ukoliko odete u Nicu u februaru, osim šro ćete izbeći plaže sa kamenjem i velikim talasima, imaćete priliku da zapravo uvidite koliko je Nica veličanstven grad.

Prelepi parkovi, široke ulice, arhitektura... Obiđite Stari grad i shvaćete zašto niste pogrešili što vreme u Nici ne provodite na plaži. Naravno kad ste već tu, prođite i kraj nekih od čuvenih hotela poput Hotela Negresko kako biste shvatili zašto je ovo grad u kojem svi žele da provedu odmor.

Foto: depositphotos/ fenlio

Rejkjavik, Island

Možda poseta Rejkjaviku i Islandu za vreme zime zvuči ludo, ali to je zapravo pravi način da doživite najseverniji glavni grad na svetu.

Ukoliko budete imali sreće da nebo bude vedro, u Rejkjaviku ćete doživeti najlepšu i najsjajniju polarnu svetlost, pa je potrebno samo pronaći najbolje mesto za uživanje u aurori.

Za one koji žele i malo avanture, zima na Islandu će to svakako pružiti. Šta kažete na penjanje uz glečer ili obilazak pećine u ledu? Ili ste možda više za uživanje u toplim bazenima pod vedrim nebom? Šta god da želite...

Foto: depositphotos/ MichalBalada

Venecija, Italija

I za Veneciju je uvek pravo vreme, zato i postoji toliko problema sa prekomernim turizmom. Ali ko može da odoli Karnevalu u Veneciji koji ima tradiciju dugu već 700 godina?

Za vreme ove manifestacije, grad je ispunjen svakojakim maskama, kostimima. Uživaćete u paradama, žurkama, igranim predstavama ali i idiličnom vožnjom gondolama i otkrivanjem skrivenih prolaze koji se vide samo iz pravca kanala.

Foto: depositphotos/ freeteo

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.