Izvor: B92

Alternativu "zapadnim" skijalištima pronađite u Srbiji na Staroj planini, na kojoj ćete povoljno uživati u svim zimskim radostima.

Portal Dnevnik.hr istraživao je gde je najbolje u regionu ove godine ići na zimovanje. Oni su izabrali Srbiju, tačnije Staru planinu, koja je trenutno obavijena snegom. u tekstu donose i nekoliko činjenica o ovoj planini i brojne savete.

O Staroj planini

Nazivaju je još i Balkan planina, a mnogi govore da je jedna od najlepših prirodnih lepota Srbije. Kako se navodi u tekstu, dobro je što tamo čak pet meseci u godini možete da uživate na snegu, pa je idealna za skijanje. Proglašena je zaštićenom i kategorizovana kao park prirode. Najviši joj je vrh, a ujedno i najviši u Srbiji Midžor, a visina mu iznosi 2169 metara. Osim skijanja i snoubordinga, ovde možete da uživate i u planinarenju, a dok vremenske prilike to dopuštaju, u pogledima s visine možete uživati i ako letite zmajem ili paraglajderom.

Hrvatski portal Staru planinu predlaže i van zimske sezone.

"Za sve one koji žele da preskoče skijanje i upoznaju čudesnu planinu u proleće ili leto, moramo da javimo dobre vesti. Popularni Hajlander ovog juna se održava upravo na Staroj planini, pa ako ste za avanturu kao što je bila ona s koje smo vam se javljali s Velebita, brzo rezervišite svoje mesto na Highlander Stara planina. Mi već spremamo rančeve", navodi se u tekstu.

Gde se nalazi Stara planina i kako do nje doći

Stara planina smeštena je u istočnoj Srbiji i prirodna je granica prema Bugarskoj. Od Beograda je udaljena 330 kilometara, a od Zagreba 735 kilometara. Ako se odlučite na putovanje automobilom iz Zagreba, biće vam potrebno oko 8 sati za dolazak na odredište. Deo puta vozićete i po lokalnim putevima, stoga se pripremite.

Sneg na Staroj planini

Kao što je već pomenuto, sneg na Staroj planini možete pronaći čak 5 meseci u godini, što je za skijaše izvrsno. Sneg često padne već s prvim danom jeseni, stoga se tamo već zimska atmosfera na veliko zahuktala. Ali i ako prirodnog snega nema u dovoljnim količinama koje će vam osigurati bezbrižno spuštanje, ne brinite se jer topovi će rešiti stvar.

Cene ski-pasova

Ako ćete ovde doći samo da skijate uz uslov da ste smeštaj već rešili, za ski-pas koji će vam omogućavati ulazak na skijalište 6 dana treba izdvojiti 8500 dinara. Naravno, cena zavisi od termina koji ste odabrali, zato uvek sve proverite. Dnevni ski-pas za odrasle u glavnoj sezoni je oko 2200 dinara, a za decu 1700 dinara.

Skijanje na Staroj planini

Ski-centar Stara planina sastoji se od skijališta Babin zub, na kojem je dostupna žičara Konjarnik kao četvorosed s pokretnom trakom za ukrcavanje do 1400 skijaša na sat, a možete koristiti i ski-lift - sidro Sunčana dolina, čiji je kapacitet 1200 skijaša na sat. Ako sa sobom vodite decu, dostupan vam je dečji ski-vrtić u sklopu hotela Stara planina.

Istražite još i lokaciju Jabučko ravnište, gde se nalazi prva u pogon puštena gondola u Srbiji. U njoj se od hotela prema ostalim žičarama i stazama može prevoziti do osam osoba, a na tom delu skijališta možete doći i do Babinog zuba žičarom Rudine. Skijati možete na više od 13 kilometara staza različite težine, a oni koji su na skijama ili snoubordu vole dati oduška mogu to učiniti na stazi za slobodnu vožnju.

Ukupno je pet ski-liftova, najteža staza ima 3 kilometra, ona srednje težine 3, dok je najjednostavnija dužine 7 kilometara - dovoljno za uživanje!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.