Izvor: B92

Januar je jedan od perioda godine u kome mnogi planiraju svoje odmore, ali su i pored toga tokom januara gužve na najpopularnijim turističkim destinacijama - od evropskih prestonica do planinskih centara - manje nego u ostatku godine, naročito ukoliko se odlučite za posetu sada, nakon novogodišnjih praznika. Božićni marketi, okićene ulice, praznična atmosfera privlače brojne turiste u gradove, dok se zbog čistog vazduha, zimskih sportova i prilika za uživanje na snegu mnogi radije opredeljuju za odlazak u planine.

Kako god da vi zamišljate idelan zimski odmor, kolege sa portala "Travel & Leisure" predlažu nekoliko zanimljivih destinacija za zimsko putovanje.

Rovanijemi, Finska

Rovanijemi je idealno odredište za zimski odmor ispunjen snežnom zabavom. Obiđite grad na skuteru za sneg ili sankama koje vuku pse (ili jeleni, ako to više volite), isprobajte zimske sportove, pecajte na ledu... RovaniJemi je sjajan i za šetnju, a postoji i nekoliko muzeja u kojima ćete saznali nešto više o ovom finskom gradu.

Norveška

Krstarite zadivljujućom norveškom obalom i poklonite sebi jedinstven zimski odmor. Krstarenja vas vode kroz fjordove, pa do Arktičkog kruga i Severnog rta, a postoji šansa i da ugledate polarnu svetlost. Obavezno svratite u Oslo i naučite nešto o nordijskoj istoriji u vikinškom muzeju brodova.

Kanarska ostrva

Ako ipak poželite da preskočite zimske čarolije i odete na topli ostrvski odmor u januaru, isprobajte Kanarska ostrva. Iako su zapravo deo Španije, klima je afrička. Dok ste na ostrvima, pešačite po vulkanima poput čuvene planine Teide na Tenerifima. Iako je možda malo prohladno za uživanje na plažama, ostrva nude mnoštvo drugih aktivnosti. Novogodišnje kupanje je tradicija kanarskih ostrva u Las Palmas de Gran Canaria. Obavezno posetite i Međunarodni muzički festival na Kanarskim ostrvima.

Beč, Austrija

Ovaj grad relativno blizu našoj zemlji poznat je po svojim božićnim marketima, a možete uživati u njegovoj jedinstvenoj istoriji i kulturi u januaru bez prazničnih gužvi. Sedite u lokalnim kafićima i doživite bečku kulturu ispijanja kafe i zagrejte se posle obilaska grada.

Bavarska, Nemačka

Južna Nemačka je izvanredna čitave godine, ali se tokom zimskih meseci pretvara u pravu snežnu zemlju čuda. Smestite se u Minhenu, iz kog imate brojne opcije za jednodnevne izlete. Razmislite o putovanju u Salcburg ili poseti nekadašnjem domu bavarske kraljevske porodice i najvećoj gradskoj palati u Nemačkoj - Mjunik rezidens (Munich Residenz). Januar je možda i najbolje doba godine za posetu obližnjem poznatom dvorcu Nojšvanstajn (Neuschwanstein). Ovaj dvorac poznat je kao inspiracija za Pepeljugin dvorac, a najlepše izgleda prekriven snegom.

London, Engleska

Ukoliko sada dođete u ovaj istorijski grad, izvesno je da ćete izbeći prazničnu gužvu. Možete lutati tihim ulicama i posećivati muzeje poput Tejt modern ili Nacionalne galerije. Tokom dana, posetite istorijska mesta poput Tauer ov Ingland ili Vestminsterske opatije. Za kraj, zagrejte se u prijatnom pabu sa kriglom piva i uz ribu i krompiriće.

Gštad, Švajcarska

Januar je najbolje vreme za posetu zapadnoj Švajcarskoj zbog sjajnih staza za skijanje koje odgovaraju svakom nivou - od početnika do eksperta. Možete čak i da probate noćno skijanje na Rinderbergu. Svake godine obližnji grad Šato d O (Chateau-d'Oex) domaćin je devetodnevnog festivala balona, a planine prekrivene snegom daju savršenu pozadinu za stotine raznobojnih balona koji ukrašavaju nebo.

Amsterdam, Nizozemska

U Amsterdamu tokom dana možete posetiti očaravajuće muzeje a uveče uživati u živopisnom noćnom životu grada. Svakog januara Amsterdam je ispunjen umetničkim instalacijama za Amsterdamski festival svetla, koji traje do 19. januara. Postoji 30 različitih svetlosnih instalacija širom grada, a nakon toga se možete oprobati u klizanju u Ledenom Amsterdamu ili zajedno s domaćinima proslaviti Nacionalni dan lala 18. januara.

Monte Karlo, Monako

Januar u ovom gradu nudi iskustvo poput čuvene trke Formule 1 koja se održava svakog maja. Naime, grad je domaćin relija Monte Karlo koji, iako nije tako uzbudljiv kao vožnja bolida formule i dalje donosi zabavu i uzbuđenje u grad. Dok ste u Monaku, obavezno pogledajte kultni Monte Karlo kazino, poznat po filmovima i knjigama o Džejmsu Bondu. Zaustavite se i kod Okeanografskog muzeja i saznajte više o morskom svetu ili, ako ste dovoljno hrabri, odlučite se za šoping u tržnim centrima Metropole i Fontvieille.

Sijera Nevada, Španija

Ako želite vrhunsko skijanje bez hladnih temperatura, isprobajte najjužniju skijašku regiju u Evropi - planine Sijera Nevada u Španiji. Ovo odmaralište ima sto kilometara staza s mnogo opcija i za početnike. Obavezno posetite i Alhambru u obližnjoj Granadi. Palata datira iz 13. veka, a i ona i čitav kraj obiluju sjajnom istorijom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.