Izvor: B92

Hrvatska je nekako uvek rezervisana za letovanje zbog prelepog primorja, ali to ne znači da nema baš ništa da ponudi u toku zime.

Zagreb je svakako prva lokacija koju treba obići zbog, sad već čuvenog, Božića. Ovaj božićni market je tri godine zaredom bio proglašen za najbolji u Evropi, iako mnogi smatraju da je onaj u Drezdenu neprevaziđen. Ova proslava praznika traje do 7. januara i pravi divnu prazničnu atmosferu u prestonici Hrvatske.

Ukoliko ste iz većih gradova Srbije, možda vam bude dosadno, jer se u Zagrebu ranije "ide na spavanje", ali u ovom gradu ima zanimljivih muzeja koje možete da obiđete preko dana, a i grad je prepun parkova i zelenila koji pod snegom imaju posebnu lepotu.

Hrvatsko primorje je lepo i zimi, a ono zbog čega najviše treba da ga obiđete van sezone je svakako činjenica da u ovo doba godine nama baš toliko turista koji obilaze Dubrovnik, a kad su već tu, i ostale gradove na obali Jadranskog mora.

Ako vas interesuju vekovne građevine koje su odolele vremenu, onda su meseci kada se ne čeka satima u redu za njihov obilazak idealno vreme da ih posetite, a ukoliko ste ljubitelj baroka, uvek možete da produžite do granice sa Slovenijom i posetite simpatični Varaždin.

Ukoliko ste ljubitelj prirode, izleti do Samobora i Medvednice sigurno će vam se dopasti. Samobor pruža prizore kao sa razglednice, a brda koja ga okružuju su omiljeno mesto onih koji vole da pešače u prirodi, a nakon šetnje možete da se ugrejete u nekom od simpatičnih kafića.

Medvednica je, takođe, mesto koje ljubitelji prirode vole da posete. Ovo je najviši vrh Sljeme na kojem je 2005. godine održan Ženski svetski skijaški kup. Ovo je idealno i za sve one koji vole zimske sportove ali i opuštajuće šetnje šumom koja čini oko 60 odsto teritorije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.