Izvor: B92

Rovanijemi je grad u Laponiji u kojem se nalazi selo Deda Mraza u kojem, između ostalog, postoji čak i pošta u koju stižu pisma iz celog sveta, a i vi možete da pošaljete razglednicu sa pečatom Deda Mraza, ali postoji i mnogo veća čarolija od svega toga.

Deda Mraz je ono što je privlačno najmlađima, ali ovaj grad, koji je projektovan tako da sa neba izgleda poput irvasa, uveriće u zimsku čaroliju čak i one koji su svesni da Deda Mraz ne postoji.

Rovanijemi je glavni grad Laponije, regije na severu Finske, koju godišnje poseti oko pola miliona ljudi godišnje. Najvažnija privredna grana jeste turizam i to sa razlogom.

Ovaj grad je srušen u Drugom svetskom ratu, a obnova je počela pre nego što je Eleonora Ruzvelt želela da poseti ovaj deo Finske, a jedan od prvih obnovljenih objekata danas je pošta Deda Mraza koja se nalazi u njegovom selu u kojem se nalaze radnje suvenira, restorani, kafići, ledene skulpture, hoteli, škola za vilenjake, kuhinja u kojoj se prave poslastice za pomoćnike Deda Mraza, a za potpun doživljaj možete da prespavate u igluu ili da se vozite sankama koje vuku haskiji ili irvasi.

Sve ovo je deci veoma zanimljivo, a možda bi i roditeljima bilo kada fotografisanje sa Deda Mrazom koji će izgovoriti nekoliko fraza na srpskom ne bi koštalo 25 evra. Ipak, postoji nešto zbog čega i odrasli ponovo "postanu mali" i počnu da veruju u zimsku čaroliju. Nakon negodovanja zato što vas turistički vodiči usred noći bude i onako zagrejane odvode na neko snegom prekriveno brdo, uverićete se da „magija“ nije toliko nestvarna.

Kada se aurora borealis - polarna svetlost pojavi, i kada počne da "pleše svoju ponoćnu igru" po nebu, zaboravićete da ste pospani, da vam je telo utrnulo od hladnoće, ali takođe, ne zaboravite, da osim kroz ekran telefona u pokušaju da napravite savršene fotografije, zapravo posmatrate ovu "magiju" i uživate u zimskoj čaroliji.

Pošto se Rovanijemi nalazi u okviru Arktičkog kruga, postoji naznačeno mesto kroz koje "prolazi" zamišljena linija i upravo tu posetioci vole da se fotografišu. Fotografija može da bude upotpunjena i serifikatom koji možete da kupite, na kojem će pisati da ste prešli Arktički krug.

Postoji razlika sa koje strane kruga stojite, jer to znači da li će sunce uopšte izaći za vreme zimske kratkodnevice, a u Rovinijemiju je tada noć 24 sata. Isto tako, u vreme letnje dugodnevice sunce uopšte ni ne zalazi. Ova pojava se naziva ponoćno sunce, a posetioci ga koriste kako bi išli na planinarenje jer je to dan u kojem 24 sata možete da vidite sve ono što je u toku zime prekriveno snegom.

Rovanijemi je poznat i po lokalnim specijalitetima. Ono što malo ko želi da propusti je svakako hrana spremljena od irvasa ili ribe iz obližnjih reka i jezera, i sezonskog povrća. Za desert u Laponiji se sprema leipajusto (hleb-sir) koji se jede uz lososove bobice ili sa džemom od ovih bobica.

Ukoliko želite da upoznate prirodu, kulturu i istoriju severa, onda je Arktikum, naučni centar i muzej u okviru kojeg se nalazi i jedan od najlepših parkova Rovanijemija, idealno mesto za vas.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.