Izvor: B92

Havana, kao i cela Kuba, predstavljaju autentičnost koju gotovo svi žele da vide. Kako vreme odmiče, i ovde se sve više “probijaju“ moderne stvari koje narušavaju ono što Kuba predstavlja. Taj “zaleđen trenutaj u vremenu“ koji svima pruža mogućnost da “prožive prošli vek“ onako kako žele, ali ovo su stvari koje ne bi trebalo da propustite.

Malekon

Šetnja duž osam kilometara obale Havane je nešto što ne sme da se propusti. Put počinje od La Habane prolazi kroz Centro Habanu i vodi do Vedada. Ovde ćete videti mnoge kako sede na zidiću dok uživaju u parčetu pice, pa bi i vi trebalo da uradite isto, ukoliko želite da se osetite kao “lokalac“.

Trg Revolucije

Na Kubi reč “revolucija“ ima posebno značenje. Naravno najveći predstavnih slobode jeste Če Gevara, koji je nešto poput glavnog obeležja ove zemlje.

Muzej revolucije

Ovde možete videti garderobu koju su nosili kubanski vojnici za vreme revolucije, novinske tekstove o revoluciji kao i korištenu municiju, ali i mnoge druge stvari. Nećete moći da zaobiđete Predsedničku palatu i artiljeriju koja se nalazi oko nje...

Tvrđava San Karlos de la Kabanja

Svako veče turisti “preplave“ tvrđavu Havane kako bi uživali u ceremoniji “kanjonaco“ gde se priređuje 18. vek. Takođe, odavde je savršen i pogled u vreme zalaska Sunca kada se crvena i plava stapaju dok ih potpuno ne “savlada“ mrak. Ceo ovaj prizor, u Havani, pored svih tih starinskih građevina, kola i neobičnosti, vrlo lako ćete zamisliti sebe kao u filmu.

Old tajmeri

Ovo je verovatno najvažnija stvar koju treba da uradite, jer, kada ćete ponovo imati priliku da sednete u automobil iz 1950-ih? Vožnja u crvenom Mustangu ulicama kojima je koračao Frenk Sinatra su svakako autentičan doživljaj Kube.

Vedado

Ovo je “novi deo grada“ koji je ispunjen restoranima i barovima, a ovo je i najbolje mesto da „uhvatite“ kokotaksi. Ovo je takođe mesto na kojem se okuplja veliki broj uličnih umetnika, pa se vrlo lako može dogoditi da ušetate u salsa žurku.

Stopama Ernesta Hemingveja

Poznato je da je čuveni pisac i novinar bio zaljubljenik u Havanu, a pošto je na Kubi “vreme stalo“, moguće je doživeti kubu na način na koji je to činio Hemingvej. Književnik je od svim mesta najviše voleo „La Bodeguita del Medio“ i „La Floridita“, a hotel u kojem je rado odsedao nosi naziv “Ambos Mundos“.

Za potpun ugođaj u „cipelama književnika“ nezaobilazni su piće i čuvene kubanske cigarete. Iako Hemingej sigurno nije noći provodio uz koktele, ne propustite priliku da probate neki od lokalnih neobičnih kombinacija pića.

Zelenilo Havane

Dok budete obilazili grad, svratite do Šume Havane i uživajte u prirodi i čistom vazduhu. Ovo zelenilo okružuje reku Almendares, a veoma je popularna za slavlja i vikend uživanje meštana.

U prirodi možete da uživate i u Dolini Vinjales, a to je takođe i mesto gde se prave kubanske cigarete.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.