koreniewski / depositphotos.com
koreniewski / depositphotos.com

Najlepši ruski grad koji ćete najbolje upoznati samo zimi

Podeli

Sankt Peterburg je grad koji pokušava da se pronađe između svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Od ere Lenjingrada grad je postao najveća turistička destinacija u Rusiji, ujedno moderan i živ 24 sata.

Sankt Peterburg tokom zime nudi jedno posebno iskustvo, potpuno drugačije od posete bilo kojoj evropskoj prestonici. Ako putujete zimi u ovaj grad, svedočićete pravoj snežnoj bajci sa sve zaleđenim kanalima.

Takođe, zimi će vas avionske karte i boravak koštati mnogo manje, boravak u muzejima biće kraći, a manje je i turista. Potrebno je samo da se dobro obučete za zimu.

sablinstanislav / depositphotos.com
sablinstanislav / depositphotos.com

Sankt Peterburg osnovao je pre tri veka car Petar Veliki kojem grad duguje i svoje ime. Školski je primer baroka i neoklasične arhitekture, važan deo istorije, ali i nosilac kulture u Rusiji – ma, jedan veliki otvoreni muzej u kojem se nalazi preko 70 zvaničnih pozorišnih kuća i 300 muzeja koji rade 365 dana u godini.

Grad koji često porede sa Venecijom izgrađen je na ušću reke Neve u Baltičko more, na velikom broju malih ostrva koja su prirodno razdvojena i povezana sa čak 300 mostova. Čitav centar grada je pod zaštitom Uneska i uvršten je u Svetsku kulturnu baštinu.

Vremenski najprijatniji period u godini da posetite Sankt Peterburg jeste leto, ali to neće biti ono pravo iskustvo kao poseta zimi.

Obavezne znamenitosti koje morate posetiti u Sankt Peterburgu:

1. Muzej Emitraž

2. Zimski dvorac

3. Petropavlovska tvrđava

4. Petrov dvorac

5. Hram Hristovog Vaskrsenja

6. Katedralu Sv. Isaka

7. Bulevar Neve (Nevski prospekt)

8. Nacionalni ruski muzej

9. Marijinski teatar

10. Dvorac Moika

Važne informacije:

Artzzz / depositphotos.com
Artzzz / depositphotos.com

  • Vreme: Zimi je najviša temperatura -5 stepeni, a najniža -14. Ako se dobro obučete, po zimi ćete se mnogo bolje provesti nego leti.
  • Kako do Sankt Peterburga: Direktnim letom iz Beograda.
  • Viza za Rusiju vam nije potrebna.
  • Novac razmenite na aerodromu jer je tu bolji kurs nego u gradu.
  • Prevoz: Najbolji način da se krećete po gradu je metro uz kartu koju možete kupiti za nekoliko dana. Autobusi 39A i 39 spajaju aerodrom i stanicu Moskovskaya, odakle možete lako doći do centra.
  • Koliko koštaju hoteli? Cene se kreću od 40 do 200 evra po noćenju u toku zime, u zavisnosti od kategorije hotela u kom želite da odsedate.

strana 1 od 132 idi na stranu