Izvor: B92

Zima je konačno stigla i u Rumuniju, a sneg i niske temperature zavladali su komšijskim planinama, pa je i sezona skijanja zvanično otvorena. Pogledajte koji su najpoznatiji ski-rizortovi u ovoj zemlji, o kojima naši ljudi ne znaju baš mnogo.

Pojana Brašov

Osim što je ovo najveće skijalište u Rumuniji, ono je i najpopularnije, pa godišnje privlači veliki broj turista, što Rumuna, što stranaca. Staze se protežu na više od 22 kilometra, zbog čega je ovo mesto odličan izbor sa sve ljubitelje zimskih sportova, od amatera do profesionalaca. Skijalište se nalazi na planinama Postavaru, nedaleko od takođe dobro poznatog rizorta Brašov. Do ovde možete doći kolima ili vozom. Noćenje u apartmanskom smeštaju iznosi oko 60 evra, dok su hoteli u proseku oko 100 evra.

Sinaja

Staze se protežu na 18 kilometara, Sinaia je jedno od popularnijih skijališta u Rumuniji, a nalazi se u dolini Prahova, oko 120 kilometara od Bukurešta. Idealno mesto za početnike u skijanju, ali i napredne snoubordere, koji mogu birati između 16 staza. Cena noćenja se kreće u rasponu od 40 do 70 evra.

Straja

Nalazi se u regionu Hunedoara na visini od 1.450 metara na planinama Valkan. Kaže se da se ovde nalaze najbolje staze za skijanje i snoubording na čak 13 kilometara. Svaka staza ima svoju žičaru, a neke od njih rade i noću. Cena noćenja: 30 evra.

Semenik

Smešten u Nacionalnom parku Semenik-Čeile Karasuluj u Banatu, Semenik je idealan za one koji žele mirnije zimovanje. Dužina staza koje poseduje iznosi 11 kilometara, a cena noćenja oko 30 evra.

Sureanu

Sa više od 10 kilometara staza, ski-kompleks Sureanu je jedan od najnovijih u Rumuniji. Nalazi se u regionu Alba i pretvara skijanje i snoubord u neverovatno iskustvo. S obzirom na njegovu aktuelnost, prati ga i viša cena od oko 100 evra po noćenju.

Predeal / thinkstock

Predeal

Lociran na 150 kilometara od Bukurešta i samo 24 kilometra od Sinaje, Predeal je takođe popularna destinacija, posebno za one koji žive u Bukureštu. Upravo zato vikendima i praznicima su ogromne gužve na putevima ka Predealu, pa je voz do tamo bolja ideja. Cena noćenja: 60 evra.

Azuga

Takođe se nalazi u dolini Prahova, između Sinaje i Predeala. Ipak, ovo odmaralište je najbolje za početnike i one koji ne vole previše da eksperimentišu na snegu, pa shodno tome ima staze duge sedam kilometara. Cena noćenja u proseku iznosi oko 40 evra.

Kavnik

U planinama Gutaj nalazi se prelepo zimovalište, kojem je jedina mana velika udaljenost od Bukurešta, odnosno blizina ukrajinskoj granici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.