Alpinista / thinkstock
Alpinista / thinkstock

Da li znate koja je razlika između alpinizma i planinarenja?

Podeli

Alpinizam možemo da definišemo kao ekstremni vid planinarenja. Alpinisti su istovremeno i planinari.

Razlika između običnog planinara i alpiniste je u tome što se alpinisti penju težim putem da bi došli na vrh. Što je teži smer penjanja ili što su uslovi penjanja suroviji to je uspeh veći. Alpinizam je skup aktivnosti koje se u suštini svode na kretanja nepristupačnim i neuređenim planinskim predelima i stenama isključivo iz sportskih i estetskih potreba. Osim uobičajene planinarske opreme alpinisti koriste i specijalizovanu užad, pojaseve, čekiće, klinove, i mnogo toga drugog.

Pre kursa za alpinistu morate se učlaniti u neko od planinarskih društava, jer kao što je na početku rečeno svaki alpinista je prvenstveno planinar. Pre nego što pođete na časove, bilo bi dobro da učestvujete u nekoliko klasičnih planinarskih izleta kako bi osetili planinarsku atmosferu i boravak u divljini. alpinizam1

Postoji letnje penjanje, odnosno na suvoj steni, i zimsko na snegu. Pored toga uče se i uvežbavaju mnoge aktivnosti u snežnim uslovima kao što su obitavanje u snegu, zaštita od lavina, osiguravanje, čvorologija, meteorologija, ishrana i prva pomoć. Penjanje po zaleđenim slapovima, izazov je za najsmelije. To je jedan od esktremnih vidova alpinizma koji zahteva posebnu tehniku i opremu. Da biste stekli zvanje alpiniste potrebno je mnogo više vremena i truda. Treba ispenjati puno zimskih i letnjih smerova, zatim zaleđeni slap, spustiti se skijama sa visine od preko 2000 metara, polagati određene ispite.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 11 idi na stranu