Izvor: B92

Ako planirate skijanje u Evropi, 484 kilometara dugi Pirineji koji se prostiru između Španije i Francuske vredni su vaše pažnje.

Dolina La Serdanja, ušuškana među planinama, nudi pristup različitim skijalištima, jezicima, ali i zemljama. Osim što je lako doći do La Serdanje, ovo zimovalište je i vrlo pristupačno.

Nalazi se na manje od 150 kilometara od Barselone, pa se s aerodroma stiže za skoro dva sata. Štaviše, u Barselonu možete ići i na jednodnevni izlet.

Opremu možete iznajmiti u nekom od mnogobrojnih ski-odmarališta koja se nalaze na samo petnaestak minuta od ulaska u dolinu, dok su rizortovi u Francuskoj i Andori udaljeni oko 30 do 60 minuta. Svi gradovi nose neobična imena, ali i mnogo šarma.

La Molina / thinkstock

La Serdanja je dolina koja se proteže od Španije do Francuske i dotiče planinsku kneževinu Andora. Glavni grad je Puiserda, koji se nakon što pređete reku pretvara u manji grad Bur Madam sa francuske strane. Oko 10.000 ljudi ovaj špansko-francuski grad naziva svojim domom. Uz to ima više manjih gradova i sela sa obe strane. Zvanični jezici su katalonski i francuski.

Najbliže planine od Barselone za skijanje i odmor su Maselja i La Molina. Maselja je mala, ali ne previše, pa tako ima 18 liftova i idealna je za početnike u skijanju.

La Molina je, pak, veliko odmaralište za stanovnike Barselone i, osim skijanja, nudi i snoubord, klizanje na ledu i gotovo sve „ledene“ aktivnosti. Ima čak 63 padine i gondolu koja redovno saobraća. Upravo je ovde održano Svetsko prvenstvo u skijanju i snoubordingu. Liftom od La Moline možete se popeti i na sam vrh planine, a jednodnevni ski-pas na obe planine iznosi nešto više od 45 evra.

Skijanje u Andori / thinkstock

Na francuskoj strani je malo hladnije. Les Angles je jedan od najvećih rizortova oko kojeg gde su padine strmije i nisu toliko sređene za skijanje. Formigueres je mala skijaška tačka sa nekoliko liftova, ali ima i nekoliko dugačkih staza sa pristojnim nagibom.

Iako nije u Evropskoj uniji, Andora koristi evro kao zvaničnu valutu, a teritorijom upravljaju dve zemlje članice EU. Andora je tehnički kneževina čiji su prinčevi predsednik Španije i španski biskup iz Urgela. Zemlja od 200 kvadratnih kilometara nalazi se u planinskim Pirinejima sa svojim glavnim gradom „zaglavljenim“ u planinskim vrhovima.

Da, jako je mala, ali puna skijališta! Prvi na koji ćete naići iz La Serdanje je Pas de la Kasa, koji vam nudi preko 100 kilometara staza za skijanje. Ski-pas za odrasle je 50 evra za odrasle, 45 evra za tinejdžere i 39 evra za decu od šest do 11 godina.

Stoga, ako planirate aktivno zimovanje, La Serdanja je idealno mesto za vas. Vi birate na čijoj strani ćete odsedati, a staze i zemlje možete menjati svakodnevno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.