Foto: Shutterstock/Gabor Kovacs Photography
Foto: Shutterstock/Gabor Kovacs Photography

Neverovatna stabla s razbarušenim krošnjama: Prirodni fenomen koji fascinira istraživače

Podeli

Koliko je priroda čudesna i prekrasna možemo se uveriti svaki put kad krenemo u šetnju šumom ili se uputimo na planinarski izlet.

Moćna, umirujuća, funkcioniše po nekim svojim pravilima i naše je samo da se u nju uklopimo i poštujemo njene promene. Na svetu je mnogo neobičnih mesta na kojima je upravo priroda pokazala svoje nemilosrdno i ćudljivo lice, a jedno od njih je Sloup point (Slope Point) na Novom Zelandu. Južni vrh južnog ostrva Novog Zelanda poznat je po potpuno uvrnutim stablima, oblikovanim jakim vetrovima.

Šume sa stablima neobičnog oblika u svetu nisu neuobičajena pojava. Jedna od poznatijih nalazi se u Poljskoj i naziva “iskrivljena šuma”, a razlozi neobičnog oblika stabala u obliku slova J nisu do danas sasvim razjašnjeni. Ipak, kad je u pitanju Sloup point, nedoumice nema. Za neverovatan oblik stabala kriv je, ili zaslužan, jak vetar koji je u njih nemilosrdno udarao. Nisu se dali iščupati iz korena, i dalje su na istom mestu, ali njihove krošnje pokazuju da je vekovna borba bila duga i teška.

Sloup point nalazi se tačno na sredini između ekvatora i Južnog pola i najjužnija je tačka na ostrvu. Zbog svog specifičnog položaja izložen je neprestanim udarima jakih vetrova, koji nikad ne prestaju. Ovde vetar duva tokom celog dana i cele godine. Zbog svega toga, područje je nenastanjivo, ali livade na kojima se stabla nalaze još se koriste za ispašu ovaca. Stabla su navodno i zasadili pastiri kako bi pružala utočište od jakog sunca ovcama, oni sami nisu izdržali ekstremne vremenske uslove, ali ovce i stabla i dalje se s njima nose.

Moguće je obići područje, ali je potrebno pratiti prognozu i pokušati izabrati vreme kada vetar nije tako jak. Ne može se potpuno izbeći, ali ima dana kada su udarci nešto blaži. Od najbližeg parkinga do livada na kojima je zasađeno drveće potrebno je dvadesetak minuta hoda, staza je pitoma i uređena, tako da treba računati samo na borbu protiv vetra, ali srećom ne i nepristupačnog terena, piše Putni kofer.

Oni koji odluče da odu na Sloup point ostaju oduševljeni lepotom koju stvara sila prirode, prelepim strmim liticama i bujnim zelenim poljima. Ako vas uhvati loše vreme, postoji nekoliko skloništa koja su izgradili pastiri, ali je njihovo stanje nepoznato, pa je bolje da unapred proverite vremenske prilike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19912 idi na stranu