Foto: Shutterstock/New Africa
Foto: Shutterstock/New Africa

U ovom gradu ne postoji nijedan znak "stop": Statistika pokazuje da imaju manje nezgoda

Podeli

Vožnja bilo kojim ogromnim gradom može biti veliki stres, koliko god vozač bio iskusan.

Nepoznate ulice, gužve, brojne trake, skretanja, kružni tokovi, semafori… Sve to zahteva veliku koncentraciju i popriličnu količinu živaca. Francuska metropola nije izuzetak. Prelepi Pariz, grad svetlosti, grad umetnosti, ljubavi... I grad bez ijednog znaka STOP!

U Parizu postoji više od 6.100 ulica, u kojima je saobraćaj često haotičan, od najpoznatijih Jelisejskih polja, preko brojnih manjih i pristupnih puteva bez barijera između traka, pa sve do čuvene Etoale, ili "zvezde”, ogromnog kružnog toka na kome se susreće sa čak 12 različitih puteva. Sve je to bez ijednog znaka "stop”, na šta su navikli vozači u gotovo svim delovima sveta. S druge strane, svi ostali saobraćajni znaci inače postoje na pariskim putevima.

Znak "stop“ pripada znacima "ekspresne komande“ (za razliku od onih koji ukazuju na opasnost ili obaveštenje). To je jedini saobraćajni znak koji ima oblik pravilnog osmougla, tako da je prepoznatljiv i kada se gleda otpozadi. Postavlja se na sporednim putevima bez semafora, na opasnijim raskrsnicama, tako da vozač staje i pažljivo gleda put na koji se uključuje.

Zašto su Parižani odlučili da im to nije potrebno? Objašnjenje je prilično banalno: vozilo sa desne strane uvek ima prednost, bilo da je u pitanju raskrsnica ili kružni tok, tako da nema potrebe za dodatnim znakom. Možda su u pravu. Iako je zaustavljanje (ili nezaustavljanje) na opasnijim raskrsnicama prepušteno nahođenju vozača, statistika nezgoda pokazuje da je Pariz od 2009. do 2012. imao za četvrtinu manje saobraćajnih nezgoda od Rima i za trećinu manje od Londona. Čini se da nedostatak znakova za zaustavljanje nije mnogo uticao na njihovu crnu statistiku.

Zanimljivo je da je jedno vreme u gradu postojao samo jedan znak za zaustavljanje, koji je postao svojevrsna atrakcija. Nalazio se na keju Sent Egziperi blizu obale Sene. Pre deset godina misteriozno je nestao i od tada nije postavljen nijedan novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19912 idi na stranu