Shutterstock/ seligaa
Shutterstock/ seligaa

Koje suvenire kupuju stručnjaci za putovanja?

Podeli

Kupovina suvenira je velika stavka mnogih putnika i prirodno je da želite da ponesete kući posebnu uspomenu sa vašeg odmora kako biste obeležili iskustvo i možda poneli deo magije putovanja u svoj svakodnevni život, a svoje predloge za suvenire dali su oni kojima su putovanja i posao.

Bez obzira da li kupujete za sebe ili tražite poklon za svoje voljene kod kuće, ogromna ponuda suvenira u turističkim prodavnicama može izgledati neodoljivo, ali i neautentično. Da biste izbegli da ponesete nasumične sitnice, razmislite o pažljivijem pristupu i odabiru stvari koje nosite kući. Kako bi inspirisao vaše izbore, Hafington post anketirao profesionalnce iz oblasti turizma koji su podelili šta oni najradije donose sa putovanja.

Odevni predmet

"Obično kupujem odeću kao suvenir kada putujem. Odeća je funkcionalna i praktična. I, pošto mogu da je nosim sve vreme, ona služi kao stalni podsetnik na putovanje, pomažući da sećanja i lekcije sa putovanja žive u mom umu čak i kada sam kod kuće”, smatra Gabi Bekford, stručnjak za putovanja i osnivač turističke agencije.

Razglednica

"Uvek kupim razglednicu i na poleđini napišem svoja omiljena sećanja. Pokušavam da pronađem jednu ili dve koje baš oslikavaju putovanje koje sam završio. Bilo da je to fotografija mesta na koje sam otišla ili samo prelepa razglednica koja me podseća na odredište. To je zaista lep način da se osvrnem unazad i prisetim se malih stvari zbog kojih sam cenio svako putovanje”, kaže Ester Susag, blogerka.

Shutterstock/ MNStudio
Shutterstock/ MNStudio

Pročitajte još:

Najprodavaniji suveniri širom sveta

Zašto sa odmora nosimo "suvenire" koje nismo platili? "Svaki deseti turista uzme nešto" VIDEO

Lokalne namirnice

"Volim da idem u lokalne supermarkete i pijace na otvorenom i kupujem autentične začine, čokolade i vina. Kada sam posetio Grčku, zaljubio sam se u grčki med i kupio nekoliko tegli. U Španiji volim da kupujem konzervisane morske plodove poput dagnji i hobotnice. Takođe smatram da moji prijatelji više vole da dobiju hranu i piće nego šolju ili majicu”, navodi Džesika van Dop DeJesus, osnivač i urednik magazina za putovanja.

"Ako kupujem poklone za porodicu i prijatelje koji vole da jedu, obično idem u lokalnu prodavnicu da pronađem različite i jedinstvene artikle koje ne bismo mogli da nađemo kod kuće. Na primer, tokom mog poslednjeg putovanja u Francusku, kupio sam sve ukuse čipsa koje obično ne možete naći kod kuće“, rekla je Kati Nastro, portparol službe za upozorenje na letovima.

Snežna kugla

"Uvek se trudim da skupim snežne kugle kada putujem. Imaju šarmantan način da obuhvate suštinu mesta koja posećujem, čineći savršene uspomene na moje avanture.” ― Eli Mičels, potpredsednik u firmi za rentiranje automobila.

Shutterstock/ Ayman alakhras
Shutterstock/ Ayman alakhras

Magnet

"Uvek kupujem magnete kada putujem. Tu spadaju koji simbolizuju države, gradove, nacionalne parkove. To je prilično jeftin suvenir i odličan je podsetnik na moje brojne odmore svaki put kada otvorim frižider. Iako sam kupio i šolje i čaše kao suvenire, magneti su po mom mišljenju mnogo bolji izbor", preporučuje Fil Dengler, suosnivač sajta posvećenog putovanjima.

Rukotvorine i nakit

"Ako je to suvenir za mene, pokušavam da kupim nakit iz lokalne prodavnice. Minđuše ili ogrlica se lako pakuju, a pronalaženje nečega od lokalnog zanatlije ne samo da čini komad posebnijim, već i doprinosi lokalnoj ekonomiji”, kaže bloger Nastro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19928 idi na stranu